Vijesti - Završena Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

 

Završena Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

Završena Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Objavljeno: 22. 10. 2014 - 11:23

Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva


Drugi dan 46. plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica na temu "Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva" započeo je molitvom Srednjeg časa okupljenih redovničkih poglavara i poglavarica i biskupa dubrovačkog Mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Zraka božanske ljepote

Skupu se obratio novoizabrani predsjednik fra Jure Šarčević pozdravivši biskupa Matu Uzinića te poglavarice i poglavare u ime novog vodstva HKVRPP-a. Fra Jure je istaknuo zauzetost biskupa Uzinića za redovništvo, njegovo praćenje rad Konferencije, podupiranje inicijativa Konferencije na dobrobit redovničkih zajednica, Crkve u Hrvatskoj i svijeta "u kojemu smo mi redovnici pozvani biti ona zraka božanske ljepote koja treba osvjetljavati hod ljudske egzistencije" prisjetio se fra Jure riječi sv. Ivana Pavla II. Predsjednik se potom zahvalio i dosadašnjem predsjedniku i vodstvu riječima da su "dali novi zamah Konferenciji".

Predsjednik se osvrnuo i na temu Skupštine - Godinu Posvećenog života i poziv na svetost - o kojoj je redovnicima i redovnicama jučer govorio biskup Marko Semren. "Svojim životom i djelovanjem mi redovnici smo pozvani biti vidljivi znak svetosti na koju su pozvani svi vjernici (usp. LG). To nikada nije lako, a posebno u vremenu kakvo je naše, u svijetu u kojemu su vrednote, koje su nekada bilo izvan svake sumnje, dovode u pitanje i gube svoje pravo značenje.

Danas se u Europi, u koju smo i mi nedavno ušli, koja se kroz stoljeća identificirala s kršćanstvom napušta te vrednote. Mnogi u njoj žele živjeti kao da kršćanstvo uopće nije ni postojalo. Mnoge se kršćanke vrednote dovode u pitanje pa i obitelj kao jezgra društava i civilizacije" rekao je fra Jure dodavši da se Crkva upravo ovih dana na Sinodi posvetila temi obitelji. Dodao je i očekivanje da će Sinoda dati više svjetla i jasnoće u pastoralu obitelji, jer u današnje vrijeme su na tom području nerijetko i svećenici i vjernici koji im se obraćaju ponekada zbunjeni. "Sve ovo stavlja i izazove pred nas i kako bi im se suočili i dali odgovor potrebno je kako, neki duhovni oci kažu, stvoriti novu mistiku, novi način autentičnog življenja osobito posvećenog života jer ovaj povijesni čas traži novi način života, nove znakove i nove odgovore na te izazove" poručio je fra Jure poželjevši provincijalima i provincijalkama uspješan radni dan 46. plenarne konferencije.

Nastavi graditi na onomu što je dobiveno

Pozdravljajući vrhovne poglavare i poglavarice biskup Mate Uzinić je iskazao radost zbog ovog susreta, radost koja je posebna i zbog okolnosti u kojima treba zahvaliti, pozdraviti te čestitati. "Ja, u osobno ime i u ime Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ želim izraziti zahvalnost dosadašnjem Predsjedništvu i Vijeću, na osobit način o. Vinku i s. Jasni na svemu što su učinili za hrvatsko redovništvo. Na osobit način zahvaljujem na plodnoj suradnji unutar Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ. Izražavam iskrenu zahvalnost i nadam se i u budućnosti suradnji na korist i redovnika i redovnica u Hrvatskoj ali i Katoličke Crkve u Hrvatskoj" poručio je biskup dosadašnjem vodstvu Konferencije. (Po Statutu HBK, predsjednik i potpredsjednica su članovi Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ). Potom se biskup obratio redovnicima i redovnicama riječima: "Čestitam svima vama na tome što ste se potrudili potražiti one za koje smatrate da mogu doprinijeti redovništvu u Hrvatskoj na trogodišnje razdoblje i čestitam onima koji su prepoznati kao takvi, a to su fra Jure i s. Miroslava, kao predsjednik i potpredsjednica." Biskup je poručio da se raduje suradnji kao biskup, a osobito suradnji unutar Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ. Potom je čestitao novoizabranom Vijeću pokazavši da se raduje da je u njemu s o. Antom Gavrićem zagarantiran kontinuitet te da su dvije članice Vijeća vrhovne poglavarice s područja Dubrovačke biskupije. Na kraju je poručio novome vodstvu da nastavi graditi na onomu što je napravljeno ali i da vodi računa da obogatite dobiveno "kako bi Konferencija mogla napredovati na dobro svih redovnika, redovnica i Katoličke Crkve u Hrvatskoj", poručio je biskup zazivajući na sve Božji blagoslov.

Potom je slijedilo podnošenje izvješće voditelj povjerenstava Konferencije uz osvrte i sugestije o radu u proteklom razdoblju, te razgovor o postojećim i novim projektima Konferencije u čemu su sudjelovali, uz biskupa Uzinića, svi prisutni redovnici i redovnice. Posebno se raspravljalo o potrebi da se Redovnički dani organiziraju ne samo u Zagrebu i Splitu, nego i u drugim gradovima. Raspravljalo se o projektima u Godini posvećenog života. Potom o potrebi proširenja Povjerenstva za redovnice medicinske sestre u novom nazivu i na muški dio redovništva koji radi u zdravstvenim ustanovama. Redovnici i redovnice su u raspravi iznosili konkretna iskustva u radu s obiteljima te pred vodstvo Konferencije iznijeli potrebu da se pod okriljem Konferencije više radi na pastoralu obitelji možda i pod novim povjerenstvom. Voditelji povjerenstava su pred vodstvo Konferencije iznosili i prijedloge o novim članovima određenih povjerenstava. Imenovanje novih voditelja i članova povjerenstava naknadno će se raspraviti i predstaviti Skupštini.

  • Rad Povjerenstvo za trajnu formaciju redovnika i redovnica predstavio je voditelj fr. Anto Gavrić, op.
  • Rad Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova predstavila je voditeljica s. Danica Grgić, marijina sestra.
  • Rad Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica predstavila je voditeljica s. Marina Kosina, karmelićanka BSI.
  • Rad Povjerenstvo za promicanje redovničkih zvanja predstavila je voditeljica s. Ana Begić, dominikanka.
  • Rad Povjerenstva za predškolski odgoj predstavila je voditeljica s. Katarina Pišković, karmelićanka BSI
  • Rad Povjerenstva za sredstva društvenog komuniciranja i izdavačku djelatnost predstavila je voditeljica s. Jasna Lučić, osu

Intervent apostolskog nuncija u Hrvatskoj, mons. Alessandra D'Errica

Apostolski nuncij u RH D’Errico je zahvaljujući dosadašnjem vodstvu Konferencije na dinamičnosti u vođenju i čestitajući novoizabranom vodstvu Konferencije istaknuo radost s kojom uvijek sudjeluje na redovničkim susretima zbog uloge koju redovnici imaju u Crkvi i u društvu. Istaknuo je kako se početak mandate nove uprave poklapa s počekom Godine posvećenog života što ih uključuje i u šira očekivanja koja su obilježena novim duhom koji nosi papa Franjo kojega svi tako pažljivo osluškuju. Apostolski nuncij je uputio čestitku i svim posvećenim osobama u Hrvatskoj naglasivši kako one "mogu dati kvalificirani doprinos u traganju za putovima nove evangelizacije za kojom osjećamo veliku potrebu".

Apostolski nuncij se potom osvrnuo na opći poziv na svetost i poziv na svetost redovništva ususret Godini posvećenog života kada se očekuju mnoge inicijative i u svijetu i u Hrvatskoj. Apostolski Nuncij je istaknuo poziv na svetost kao poziv za sve kršćane, ali posebno za redovnike i redovnice kada se gleda na njihove zavjete na nasljedovanje Krista, njihovo siromaštvo, čistoću i poslušnost.

Potom je istaknuo kako bi mu kao veleposlaniku Svete Stolice bilo drago i važno da redovnička zauzetost u Hrvatskoj bude uokvirena onime što naučava papa Franjo o hitnostima u današnjoj Crkvi. Istaknuvši brojnost i pastoralni potencijal redovnika i redovnica u Hrvatskoj kao velike snage na terenu. Pozvao je redovništvo da se pred izazovima današnjeg vremena ne zatvara u samostane i isključivo u vlastite zajednice. Na nove izazove treba odgovarati s otvorenošću Bogu, služenjem braći i svima bez razlike s posebnom pažnjom na rubne koji su daleko od vjere. U novoj evangelizaciji živjeti sretan posvećeni život znači izići i dopustiti da nas obuzima duh Isusov. To nije duh koji čeka već odlazi tražiti izgubljene ovce. Svetost znači vjernost Isusovu pozivu "Idite i naučavajte sve narode". Izići i hoditi je u temeljima Crkve, naglasio je apostolski nuncij.

Puno puta i na puno mjesta Papa je govorio kako trebamo biti Crkva u pokretu, a ne statična Crkva. Ne treba biti samo baštinik prošlosti. Pokretljivost znači ići u susret svima - učiniti se poslušni Duhu. Papa kaže da se Duh Sveti ne može zatvoriti. Moramo mu dopustiti da radi u nama u tišini, kontemplaciji, a iznad svega u našim djelatnostima, unutar naših odgovornosti i talenata koje smo primili. Svjedoci prenose radost unatoč teškoćama. Radost moramo prenositi jer nam je predana i u planu je spasenja. Potrebno je živjeti svetost Crkve koja je radosna i u pokretu, otvorena vidicima svijeta i osobito otvorena vidicima Kraljevstva Božjeg. Crkva se ne treba ograničavati već treba osjećati i ići ususret svima u dijalogu i s poštovanjem, poručio je nuncij redovnici i redovnicama.

Potom je uslijedio razgovor redovnika i redovnica s apostolskim nuncijem o Crkvu u Hrvatskoj u svjetlu nedavne Sinode o obitelji. Na kraju susreta apostolski nuncij je još jedanputa pozvao redovnike i redovnice na otvorenost bez predrasuda podsjetivši ih kako je papa Franjo u Riju poručio da se iziđe iz sakristija, da nije dovoljno samo prihvaćati one koji uđu u crkvu, nego treba izlaziti van s željom služenja.

Biti blagovjesnikom neistraživog bogatstva Kristova

Plenum je završen euharistijskim slavljem koje je u koncelebraciji redovničkih poglavara predslavio mons. Alessandro D'Errico u samostanskoj crkvi na zagrebačkom Vrhovcu. Propovijedao je novoizabrani predsjednik Konferencije. Polazeći od rečenice apostola Pavla iz Poslanice Efeženima: "Meni najmanjemu od svih svetih, dana je ova milost: poganima biti blagovjesnikom neistraživog bogatstva Kristova" (3,8) fra Jure je govorio o poslanju redovnika. Svoju homiliju završio je riječima pape Franje koje je on 29. studenoga 2013. uputio generalnim poglavarima: "Probudite svijet! Budite svjedoci drukčijeg načina činjenja, djelovanja, življenja! Moguće je živjeti drukčije na ovome svijetu. Govorimo o eshatološkom pogledu, vrijednostima Kraljevstva ucijepljenima ovdje, na ovoj zemlji. Radi se o tome da ostavimo sve zato da slijedimo Gospodina. Morate doista biti svjedoci drukčijeg načina života. Ali u životu je teško da sve bude jasno, precizno, čistih obrisa. Život je složen, satkan od milosti i grijeha. Svi griješimo i moramo prepoznati svoju slabost. Redovnik koji se ne priznaje slabim i grešnikom ne proturječi svjedočanstvu koje je pozvan dati, već ga štoviše jača, i to je dobro za sve. Ono što dakle očekujem jeste to svjedočenje. Želim od redovnika to posebno svjedočenje".

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Prethodni članak:
Završen prvi dan Plenarne...
Slijedeći članak:
Susret Zbora Federacije...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ i prof. Ivan Milotić

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Slavoljuba Bulvana 4, Zagreb)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi