Vijesti - Završen prvi dan Plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

 

Završen prvi dan Plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

Završen prvi dan Plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Objavljeno: 21. 10. 2014 - 15:48

U samostanu sestara Karmeličanik božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu prvi dan gođišnje Plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja je ove godine i izborna skupština, viši redovnički poglavari i poglavarice, njih 42, izabrali su novu upravu Konferencije. Fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića izabran je za predsjednika HKVRPP-a, s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, za dopredsjednicu. Za članove Vijeća izabrani su provincijali: fr Anto Gavrić, op, i o. Pejo Orkić, sdb, te i provincijalke: s. Katarina Maglica, op i s. Ružica Barić, franjevka od Bezgrješne iz Dubrovnika. S. Katarina Maglica se u ime novoizabrane uprave zahvalila dosadašnjem Predsjedništvu i Vijeću Konferencije koje je “Rasplamsalo duh, povezalo zajednice međusobno, povezalo zajednice s biskupima i Kongregacijom”, rekla je sestra Katarina dodajući da je dosta projekata koje Konferencija vodi te se nada da će nova uprava odgovoriti izazovu.

Skupštinu je pozdravom redovnicima i redovnicama otvorio dosadašnji predsjednik o. Vinko Mamić posebno se zahvalivši biskupu redovniku Marku Semrenu, banjolučki pomoćni biskup što je prihvatio biti glavni predavač ovoga skupa te predstavnicima konferencija Slovenija i Bosne i Hercegovine. Iz Slovenije su nazočili fra Milan Kos i s. Hermina Nemšak, članovi Vijeća KORUS-a, a iz Bosne i Hercegovine s. Admirata Lučić kao članica Izvršnog odbora KVRPP-a i izaslanica predsjednika fra Lovre Gavrana. Fra Milan je poglavarima i poglavaricama prenjeo pozdrave donedavnog predsjednika fra Stane Zorea koji je nedavno imenovan novim ljubljanskim nadbiskupom. S. Admirata se zahvalila Konferenciji na sestrinskoj i bratskoj blizini redovništvu u Bosni i Hercegovini posebno ističući solidarnost koju je Konferencija pokazala pomažući Crkvu, zajednice i obitelji u nedavnim poplavama u Bosni.

Prvi dan Planarne skupštine predavanje na temu Plenuma “Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva”, održao je mons. Marko Semren, banjolučki pomoćni biskup koji je potom u samostanskoj crkvi, u koncelebraciji redovnika, predvodio misno slavlje i propovijedao.

U predavanju je biskup Semren govorio o pozivu na svetost na koje su posvećene osobe i svaki kršćanim pozvani. Govorio je o tome na temelju crkvenih dokumenata, posebice Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen Gentium. Biskup je prikazao okvire i povijest nastanka ove Konstitucije s posebnim naglaskom na redovništvo. Nakon predavanja redovnici i redovnice upustili su se u raspravu s biskupom Semrenom koji je u ovoj prigodi predstavio i govorio o logu Godine posvećenog života kako ga je nedavno predstavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

U homiliji se biskup Semren kroz Poslanicu Efežanima osvrnuo na neizmjernu važnost življenja zajedništva u pripadnosti Kristu koje je nasušno važno za redovništvo.

Na kraju misnog slavlja o. Vinko se zahvalio biskupu Semrenu na sudjelovanju na izbornoj skupštini koja se događa mjesec dana prije otvorenja Godine posvećenog života. Zahvalio se na izlaganju i iskrenim i otvorenim riječima u diskusiji. Potom je poručio biskupu da redovništvo u Hrvatskoj moli za Crkvu u Bosni i Hercegovini, njega i njegovu službu koja vjerujemo nije laka u okruženju u kojemu Banjalučka biskupija živi. Potom se biskup zahvalio Bogu i redovnicima i redovnicama za ovaj susret zajedništva kojim je obogaćen. “Želim Vam da izaberete novu u pravu koja će služiti u vremenu koje nije teško” poručio je biskup te zatražio pomoć Majke Marije izmolivši Anđeo Gospodnji.

U popodnevnom djelu skupa je još podneseno izvješće dosadašnjeg predsjednika Konferencije nakon čeka su raspravljani neki od projekata Konferencije.


Fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića već je od 1994., dva mandata uzastopno, obnašao službu provincijala Hrvatske kapucinske provincije, no na toj službi zatekao ga je 2000. godine izbor za Generalnog definitora Reda manje braće kapucina. Tu službu također obnašao dva mandata. Na 17. provincijalnom kapitulu Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića u srpnju 2014. godine, ponovno je izabran za provincijalnog ministra. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi