Vijesti - Susret Zbora Federacije benediktinskih koludrica Hrvatske

 

Susret Zbora Federacije benediktinskih koludrica Hrvatske

Susret Zbora Federacije benediktinskih koludrica Hrvatske Objavljeno: 24. 10. 2014 - 11:47

Trodnevni susret Zbora Federacije benediktinskih koludrica Hrvatske "Bl. Alojzije Stepinac" završen je u petak 24. listopada u samostanu sv. Marije u Zadru svečanim misnim slavljem koje je na pedesetu obljetnicu proglašenja sv. Benedikta zaštitnikom Europe predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Koludrice su tom misom zahvalile za svoj susret Federacije koji se održava svakih šest godina, kao i za dar beatifikacije pape Pavla VI. koji je njihova osnivača Benedikta proglasio prvim patronom Europe. Zbor Federacije okupio je opatice iz svih osam hrvatskih ženskih benediktinskih samostana (Cres, Hvar, Krk, Pag, Rab, Šibenik, Trogir i Zadar) i po jednu vijećnicu koludricu iz svakog tog samostana. Koludrice su razmatrale proteklo djelovanje i buduće smjerove.

Izabrana je i nova predsjednica Zbora Federacije. To je zadarska benediktinka Katarina Teskera. Koludrica je 41 godinu, od svoje 15. godine života, rodom iz Kijeva kod Knina. Pravo biti biranom ima svaka koludrica, iz svih hrvatskih samostana. Izbor se vrši natpolovičnom većinom, zaokruživanjem imena koludrice na listu s popisom imena svih benediktinki. U Hrvatskoj je trenutačno oko sedamdeset benediktinki. U posljednjih petnaest godina obnovile su se zajednice na Cresu i Rabu, koje su nekad imale četiri, a sad jedanaest koludrica.

Susreti su počinjali misom u crkvi Sv. Marije u Zadru, potom su koludrice i duhovni asistent Federacije o. Jozo Milanović s Ćokovca, OSB, zborovali na imanju benediktinki u Smilčiću. Razmatrali su i osnutak Kongregacije benediktinskih samostana u Hrvatskoj, na poticaj rimske Kongregacije za redovnike. Dogovoreno je da se godišnje održavaju susreti opatica, učiteljica, ekonoma samostana. Koludrice se okupe i na godišnjem susretu Škola Gospodnje službe. Zadarska opatica Anastazija Čizmin najavila je osnivanje Zaklade sv. Benedikta koja će pomagati siromahe, školstvo, studente u potrebi. Na ovogodišnji blagdan sv. Benedikta u srpnju, nadležno Ministarstvo RH im je odobrilo osnivanje te zaklade u provedbi tri znamena civilizacije: rad, odgoj i kultura. Benediktinke u Zadru imaju glazbenu školu i vrtić. Na imanju u Smilčiću obnovili su i prokrčili zapuštenu zemlju te plodovima osvježili tu sredinu u zadarskom zaleđu. Žele izgraditi i vrtić za djecu iz tamošnjih mjesta i hospicij. "U hodu naprijed trebamo obnoviti Europu križem, kršćanstvom, buđenjem svijesti i savjesti tko smo i što smo. Perom, treba pisati i osvješćivati te plugom, na različite načine oplemenjivati zemlju i živjeti od rada ruku, što proizlazi iz našeg pravila Moli i radi, da se u svemu slavi Bog", rekla je o. Čizmin.

Veliki pothvat benediktinki je novo izdanje Monaškog časoslova za njihovu zajednicu koja moli sedam puta dnevno, svih 150 psalama tjedno. U tom zahtjevnom radu osobito su sudjelovali o. Damjan Kružičević, OSB, o. Marina Škunca s Raba i s. Benedikta Halilović iz Paga, predsjednica Zbora federacije u posljednjem mandatu, uz doprinos i svih drugih koludrica. Izdavačka naklada Nard tiskala je nekoliko knjiga benediktinske duhovnosti. Vijećnice Zbora iznijele su promišljanja želeći doprinijeti izgradnji benediktinskog zajedništva u Hrvatskoj. S. Fortunata Spahija iz šibenskog samostana sv. Luce, koji ove godine slavi 375 godina djelovanja, istaknula je potrebu jedinstva. "Jedinstvo i zajedništvo će nas sačuvati, kao male zajednice benediktinki, i cjelokupno jedinstvo s našim narodom, molitva za naš narod, jer turbulentna su vremena. Bilo je doba kad je bila i jedna sestra u samostanu, no uvijek se nadalo, Svjetlo daje mali žižak da idemo naprijed", rekla je s. Fortunata. Rapska opatica Marina Škunca podsjetila je da je 2018. g. tisuću godina života benediktinki na Rabu. "Živimo s otokom i otok s nama. Ljudi jako prepoznaju da smo prisutni, pogotovo kada zaškripi. Svakodnevno primamo elektronsku poštu, telefoniraju, dođu na razgovor. Javljaju se i da zahvale. Bude puno rezultata. Naše poslanje moliteljica je jako blagoslovljeno. Mi jesmo tu da molimo za svijet, za sve ljude, domovinu, pogotovo za Crkvu", rekla je o. Škunca. Opatica s Cresa Benedikta Kučić rekla je kako se i u samostanima danas vidi odraz odgoja sadašnjih generacija: "Teško je prihvatiti poslušnost, a ona je temelj. To je zahtjevno, ali je snažno, tko to može shvatiti – poslušnost je i sloboda. Treba imati jaku vjeru da mi Bog govori preko poglavara. Sv. Benedikt puno to nalaže". S. Skolastika Pirih, Slovenka u samostanu na Cresu, poručila je: "Prisutnost Božja nas hrani za ono što živimo, jedinstvo s euharistijskim Kristom. Mi smo u svom zvanju kao liturgijske sestre; čuvarice svetoga, da bdijemo, molimo, žarimo mir u svijetu i nosimo čitavo čovječanstvo Bogu. Pozvane smo od Crkve da u njeno ime molimo za cijeli svijet". (ika)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Dan Salezijanske obitelji
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi