Vijesti - Završetak Godine sv. Terezije Avilske u karmelu u Mariji Bistrici

 

Završetak Godine sv. Terezije Avilske u karmelu u Mariji Bistrici

Završetak Godine sv. Terezije Avilske u karmelu u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 15. 10. 2015 - 13:12

Sv. Terezija je bila pozvana na obnovu Reda i Crkve

Svečanu koncelebriranu misu na čast sv. Terezije Avilske kojom je proslavljen i završetak Jubilarne godine o 500. obljetnici rođenja te velike svetice u četvrtak 15. listopada predslavio je mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. U svečanom slavlju sudjelovali karmelićanin o. Vinko Mamić, o. Ivica Hadaš, DI, nuncijev tajnik, te osmorica svećenika iz Zagorskog arhiđakonata i dvojica zagrebačkih bogoslova koji su posluživali kod oltara.

Na početku slavlja mons. D'Errica pozdravio je vlč. Antun Motičić, izrazivši radost što je Papin predstavnik u našoj domovini došao zajedno sa svećenicima, redovnicama i vjernicima proslaviti svetkovinu sv. Terezije, spomenuvši kako je bl. Alojzije Stepinac učinio veliko dobro našem narodu pozvavši karmelićanke u Hrvatsku i koliko duhovnog dobra naroda dobiva iz tog vrela istinskog redovništva. 

U pozdravu nuncij je zahvalio m. Natanaeli na pozivu i to s dva razloga. U prvom redu zbog slavlja sv. Terezije i jubileja njezina rođenja da bi je proslavio u zajedništvu sa sestrama i svećenicima iz okolnih župa, i drugo, da bi susreo zajednicu bosonogih karmelićanki te da bi svi zajedno molili za Svetog Oca.

Nuncij se u propovijedi zaustavio na nekim točkama poruke koju daje sv. Velika Terezija Avilska. Ona je bila providonosna osoba za svoje vrijeme i danas je njena poruka aktualna i za nas. Bila je obdarena izvanrednim sposobnostima duhovnim i ljudskim. Živjela je u vrlo osjetljivom i teškom vremenu za crkveni život – doba protestantizma i tridentske obrane i obnove Crkve. U Crkvi toga vremena bilo je mnogo onih koji su živjeli sablažnjivim životom. U takvom vremenu podigao je Duh Sveti izabrane duhove i nadahnuo poslanje obnove i dovođenje Crkve natrag svježini Evanđelja. To je posebno poslanje bilo sv. Terezije Avilske, osobito onoga što se tiče redovničkog života, ali i univerzalne Crkve.

Današnje vrijeme isto je kao i u vrijeme sv. Terezije. Kako je sv. Terezija bila pozvana na obnovu Reda i Crkve, tako je i papa Franjo danas na to pozvan. Danas je on ta velika osobnost koju Duh Sveti poziva na obnoviteljsku ulogu u Crkvi. Papa pronalazi u sv. Tereziji neke temeljne točke za novu viziju Crkve. Vrijeme je da se ide, krene, jedna je od zajedničkih perspektiva Terezije i Svetog Oca. Papa je podsjetio u svom pismu biskupu Avile, rodnog grada sv. Terezije, u povodu jubileja 500. obljetnice njezina rođenja, na četiri usmjerenja njene duhovnosti: radost, molitva, bratstvo i prihvaćanje svojega vremena. Put radosti – Terezija govori o radosti svojim kćerima koje se trebaju njome odlikovati upravo po svojoj radikalnoj opredijeljenosti za Krista. Radost je potreba ljudi našega vremena, jer ima puno trpljenja. Lica kršćana trebala bi odsijevati radošću. Drugi je put molitve, a tu se prvenstveno radi o našem prijateljskom odnosu s Bogom. Da budemo sami sa Samim. Naš put je put prema Bogu. Molitva je put prema Bogu koji je Ljubav i Otac. To upućuje na sljedeće usmjerenje, odnosno put a to je bratstvo. Pozvani smo promatrati Boga koji je Ljubav i koji je Otac da bismo se tako sjetili da smo svi njegova djeca. Ići prema bližnjima koji su rubni – imigranti. Poziv na brigu za sve koji su u potrebi. Četvrti put je prihvaćanje sadašnjeg vremena i to tako da se ide na putove svijeta s Evanđeljem u ruci a s Duhom u srcu bez da se zatvorimo. Poziva nas na otvorenost svima. Na kraju propovijedi nuncij je posvjedočio da on vidi Papu kao obnovitelja, poput sv. Terezije, kao veliku milost Božju za naše vrijeme.

Na završetku misnog slavlja o. Vinko Mamić uime zajednice sestara uputio je zahvalu svima, a posebno apostolskom nunciju kojemu je obećao molitvenu potporu za njegovo poslanje u našoj Crkvi i društvu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi