Vijesti - Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

 

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade Autor: ika
Objavljeno: 15. 10. 2015 - 19:46

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održan je u Los Angelesu, u SAD-u, od 12. do 15. listopada, a Hrvatska katolička župa sv. Antuna, zajedno s njezinim župnikom Goranom Jovičićem, bili su domaćini, primivši i pogostivši dvadeset petero pastoralnih djelatnika sa Sjevernoameričkog kontinenta. Susret, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na Sjevernoameričkom kontinentu: vlč. dr. Mate Bižace, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu, predvodili su banjolučki biskup Franjo Komarica i dr. Tomislav Markić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve.

Susret je započeo u ponedjeljak 12. listopada večernjom molitvom i uvodnim predavanjem biskupa Franje Komarice "Svećenik – svjedok vjere". Mons. Komarica promatra svećenika kao svjedoka vjere u uskrslog Gospodina, te njegova služba ima smisla ako živi usko povezan s uskrslim Gospodinom. Ta se povezanost očituje u shvaćanju i prihvaćanju Isusa Krista, što u drugom koraku rađa ljubavlju prema Isusu. Takav se svećenik stavlja ljudima na raspolaganje kao slika uskrslog Krista, te svojim župljanima omogućava pristup uskrslome Kristu, koji je središte svećeničkog djelovanja. On ne stavlja u središte sebe, već postaje "glas" ili glasnogovornik "Riječi" što boravi u njegovu srcu. On ima vremena za molitvu i razgovor s Bogom, jer mu se inače služba pretvara u prazni aktivizam. Predavanje je pratio i mons. dr. Edward W. Clark, pomoćni biskup Los Angelesa, koji je zatim predvodio večernju misu u zajedništvu s mons. Komaricom i ostalim članovima susreta. 

Idućega dana biskup Komarica održao je predavanje "Briga Crkve za osobe posvećenog života", u kojem se osvrnuo na Godinu posvećenog života i preporuke pape Franje o povratku na izvore svake redovničke zajednice, koji su prisutni u njezinim počecima, da bi se sadašnjost živjela s ljubavlju, utemeljena na Isusu Kristu i njegovu Evanđelju, jer jedino tako redovnici i redovnice postaju sposobni u društvo unositi kršćansku nadu, prilagodivši se potrebama modernog vremena. U trećem predavanju ovogodišnjeg susreta "Pastoralni izazovi Jubileja milosrđa", dr. Markić govorio je o trostrukoj vrsti izazova: o izazovima za Crkvu u cjelini, o izazovima za obitelj i župu, te o izazovima za društvo. Tumači da siromašna Crkva za siromašne ne znači samo karitativno djelovanje Crkve i zalaganje za siromašne, već nastoji pokazati da "vodstvo služenjem" nije samo primjer djelovanja za pojedine svjetovne organizacije, već može postati primjer župnog djelovanja, u kojem svećenik postaje sluga ili službenik Božjeg milosrđa. Ostali konkretni izazovi za župno djelovanje odražavaju se u temeljitijem pripremanju strukturiranih propovijedi, većem naglasku na Božjoj Riječi, katehetskim susretima svih uzrasta, osobito odraslih, u sakramentu ispovijedi kao mjestu i vremenu susreta s milosrdnim Gospodinom, u pastoralu bolesnika u koji se uključuju i župljani, u pastoralu sakramenata inicijacije gdje se nastoji na konkretan način uključiti one koji se pripremaju primiti sakramente, kao i njihove roditelje i kumove. Određeno područje izazova jesu također i karitativni izazovi Jubileja milosrđa, koji se na poseban način očituju u tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa, a na osobiti način u pomoći novo doseljenima iz domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radni dio drugoga dana susreta zaključen je predavanjem biskupa Komarice "Dijalog Crkve sa suvremenim svijetom u svjetlu 'Gaudium et spes'". Biskup je dao pregled dokumenta II. vatikanskog sabora i tumačio karakteristike dijaloga Crkve kao otvaranja Crkve drugome u ljubavi prema njemu. Sudionike susreta toga su dana počastili svečanim ručkom članovi "Hrvatskog doma" u San Pedru, luci Los Angelesa. Nakon večernje mise, Hrvatsko katoličko obiteljsko društvo "Sveti Nikola Tavelić" pri župi Marija Zvijezda mora u San Pedru počastilo je svećenike i redovnice morskim specijalitetima.

Radni dio 14. listopada obuhvaćao je predavanje mons. Komarice "Aktualni crkveno – društveni položaj Hrvata u BiH: Dramatično stanje i perspektive Hrvata katolika u entitetu RS", te predavanje dr. Markića "Aktualnosti iz Hrvatske inozemne pastve", unutar kojeg je predložio pokretanje Ljetne škole hrvatskog jezika, povijesti i kulture, u suorganizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, te Formaciju animatora mladih, a sve namijenjeno mladima hrvatskih misija i župa u inozemstvu. Gost na ručku što su ga priredili župljani župe sv. Antuna bio je pomoćni biskup Los Angelesa, odgovoran za etničke skupine unutar nadbiskupije, mons. Alexander Salazar, koji je ujedno predvodio razgledavanje katedrale, tumačeći na poseban način i hrvatsku prisutnost unutar umjetničkih elemenata same katedrale.

Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u Vancouveru od 10. do 13. listopada 2016.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi