Vijesti - Završetak terezijanske godine u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

 

Završetak terezijanske godine u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Završetak terezijanske godine u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj Autor: ika
Objavljeno: 15. 10. 2015 - 00:43

Samo Bog je dostatan

Na svetkovinu sv. Terezije od Isusa (Avilske), 15. listopada, završilo je slavlje Jubilarne terezijanske godine o 500. obljetnici rođenja majke i obnoviteljice Karmela, prve žene naučiteljice Crkve. Svečano euharistijsko slavlje u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz suslavlje dvanaestorice svećenika i asistenciju petorice bogoslova. Zbor mladih "Amadea" iz Đakova pod ravnanjem s. Natanaele Palić i dr. Darija Balekića animirao je liturgijsko slavlje i madrigal Terezija Avilska.

Podsjetivši na povijesne okolnosti 15. stoljeća, nadbiskup je istaknuo kako Terezija - u vremenu obilježenom raslojavanjem i podjelama koje su dovele do shizme - "ide od osobnog obraćenja, obnavlja Karmelski red i na taj način iznutra obnavlja i ozdravlja Crkvu". Opisujući je kao jednu od najvećih mističarki u povijesti kršćanstva, ženu koja fascinira jer je imala hrabrosti stati uz svoje osjećaje i svoja iskustva te u Crkvi muškaraca dati da ti osjećaji dođu do riječi, mons. Hranić rekao je: "Nakon rasta kroz nutarnje borbe tijekom punih dvadeset godina, potresena pogledom na lik izbičevanog Isusa, u osobnom susretu s Njim, Terezija doživljava Njegovu blizinu i čežnju za njezinim pogledom. Shvatila je da su za duhovni život i nutarnji mir bitne tri stvari: ljubav jednih prema drugima, nenavezanost na bilo što stvoreno i na bilo koju osobu jer je i ona samo nepostojano, propadljivo i pokvarljivo Božje stvorenje te istinska poniznost. Odriče se posjeta i nameće si strogu askezu. Tek tada na svome duhovnom putu otkriva kontemplativnu molitvu, njezinu snagu i nutarnju slatkoću. Isus je sjedinjenje s Bogom. Ali se ne povlači isključivo u molitvu. Nego od Boga dobiva poticaj i iskustvo poziva da reformira samostane sestara karmelićanki."

Osvrćući se na Terezijina djela, nadbiskup je rekao: "Piše s puno humora i duhovito. Terezijini su spisi puni životnosti i jasnoće. Odišu radošću i nježnošću, razboritošću i čovjekoljubljem. Tu nema uske zakonitosti. Njezin je jezik istodobno pun humora i svježine. Terezija pokazuje put i istodobno ima razumijevanja za ljudsku tromost. O Bogu piše kao ona koja je imala iskustvo Boga. Poziva nas da vjerujemo vlastitom osjećaju i Boga gledamo kao pravoga prijatelja koji ispunja našu najdublju čežnju. Bog joj je bio blizu. Isus je bio s njom prisan, tako ona to doživljava. Ali je ipak imala osjećaj za Božju drukčijost. Bila je svjesna da je Bog iznad nje. Ali se uvijek i posvuda osjeća okružena Božjom ozdravljujućom, spasonosnom i ljubećom blizinom. Ona se u Božjoj blizini osjeća životnom i slobodnom."

Solo Dios basta - Samo Bog je dostatan Terezijina je rečenica koju se često tumačilo kao da čovjek treba samo Boga i ništa drugo, a ona, koju se s pravom naziva "sveticom prijateljstva", u svom životu pokazuje da treba ne samo Boga nego i ljude, rekao je mons. Hranić i pojasnio: "Čovjek u sebi ima tako veliku čežnju da samo Bog može ovu čežnju stvarno ispuniti. Samo Bog je u sebi dostatno velik da ispuni prostranstva ljudskoga srca. Ljudsko srce treba i prijateljstvo. Ali ni jedan čovjek ne može potpuno ispuniti ljudsko srce. To može samo Bog. Ako imamo Boga, imamo sve što trebamo da možemo istinski živjeti."

Na kraju misnoga slavlja uime karmelićanki župnik Miro Tomas uputio je riječi zahvale. Potom se karmelićankama obratio nadbiskup Hranić, rekavši: "Vas doživljavamo i prepoznajemo kao utjelovljenje, izričaj svoga iskustva da smo gladni i žedni Boga - da ništa ne može ispuniti i usrećiti naše srce doli Bog jedini koji nas je stvorio za sebe za zajedništvo u svome božanskom životu." Ukazujući na trajnu opasnost da ostanemo zagledani u zemlju, u stvarnost oko sebe, i zaboravimo izvor, uvir i smisao ljudskog života, zahvalio je sestrama "na svjedočanstvu kontemplativnog života, što poput Mojsija dižu ruke dok Božji narod na drugim područjima života treba voditi bitku."

Euharistijskom slavlju prethodila je molitva Večernje u čast sv. Terezije koju su animirale karmelićanke. Potom je zbor mladih Amadea izveo madrigal "Terezija Avilska". Autor teksta i glazbe dr. Dario Balekić kroz 12 pjevanih i 9 instrumentalnih dionica sabranih u 500 taktova (na spomen petstote obljetnice rođenja svetice) predstavio je Terezijin život, duhovnu ostavštinu i njezin utjecaj na svijet. Sjajnom izvedbom zahtjevnih dionica četveroglasnoga glazbenog djela, uz majstorsku pratnju klavijatura, gitara, flaute i tamburice zbor od dvadesetak mladih oduševio je vjernike koji su svoju zahvalnost izrazili gromkim pljeskom.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi