Vijesti - Započeo susret misionara u Šibeniku

 

Započeo susret misionara u Šibeniku

Započeo susret misionara u Šibeniku Autor: I.S. Meštrović/A. Bilić
Objavljeno: 02. 07. 2017 - 08:29

Podijelili iskustva, radosti i poteškoće u služenju potrebitim ljudima

Danas je u Šibenskoj biskupiji započeo 29. susret hrvatskih misionara i misionarki. Dio misionara stiglo je u biskupiju kako bi posjetiti župe Knin, Vodice, Primošten, Rogoznica, Njivice, Drniš i Gospu van Grada u Šibeniku.

Kninski vjernici dočekali su p. Tomislava Mesića, misionara u Tanzaniji i s. Adrianu Galić buduću misionarku u DR Kongo. U svome svjedočenju p. Mesić istaknuo je kako smo svi mi misionari. Oni koji su izvan domovine su naše ispružene ruke; a Papinska misijska djela su kao pupčana vrpca koja nas spaja.

S. Agnezija, misionarka u Ruandi provela je čitav dan u Vodicama, gdje je na tri mise svjedočila o svome misijskom poslanju, a s. Eriku Dadić, misionarku koja već 43 godine djeluje DR Kongo, jedva su dočekali župljani Drniša čija je skupina vjeroučenika ove godine osvojila broncu na državnom natjecanju iz vjeronauka - Vjeronaučnoj Olimpijadi - na temu "Misijska djelatnost Crkve".

Misionarka na dalekim Salomonskim Otocima, s. Ruža Raič, bila je gošća župe Njivice. Svjedočila je o važnosti obiteljskog zajedništva i molitve i kako je važno imati tu svijest pripadnosti Crkvi. "Ja sam uz moju majku upoznala Radosnu vijest i uz nju pratila sve o životu i radu misionara. Radosna vijest i molitva je ono što nas povezuje sa Crkvom u domovini i čini bližima premda smo daleko, a vas čini misionarima ovdje u domovini. Bez vaših molitava i vaše pomoći nama bi bilo nemoguće pomoći potrebnima. Nije važna veličina dara. Važna je ljubav koja nas uključuje u zajednički lanac dobrote" - posvjedočila je s. Ruža.

Prvi dan susreta misionara završio je sv. misom u župi Gospe van Grada u Šibeniku. Sv. misu predvodio je misionar u Tanzaniji redovnik družbe Duha Svetoga p. Tomislav Mesić koji je zajedno sa s. Adrianom Galić svjedočio o misijskom poslanju Crkve okupljenim vjernicima.

Posebno je bilo i u župama u Primoštenu i Rogoznici u kojima su gostovali vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Hrvatske koji je i sam bio 18 godina misionar u Beninu i s. Bogdana Markić koja već 12 godina djeluje u Ugandi. "Okupljeni ove godine na susretu misionara u Šibeniku, došli smo k vama, dragi vjernici, da vam zahvalimo za ljubav prema navjestiteljima Radosne vijesti, prema našim misionarima. Isus nam je dao svoj život i ima ga uvijek i za druge. A tko će donijeti Isusov život drugima nego naši misionari. Oni su naša produžena ruka prema siromasima diljem svijeta. Pomozi im svojim molitvama i žrtvama" - istaknuo je vlč. Štefan. U svojoj propovijedi pozvao je sve vjernike neka njihov život bude uvijek - HOĆU. Naši misionari daju čašu vode siromasima svijeta. Neka u njoj budu i naše kapi dobrote - pozvao je vlč. Štefan.

Drugog dana susreta, u ponedjeljak 3. srpnja u Katoličku osnovnu školu Šibenik doći će i preostali misionari i biskupijski ravnatelji Papinskih misijskih djela Hrvatske i BIH.

Službeni dio drugog dana susreta započet će u 16 sati, a u 20 sati misu u katedrali predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i domaćin susreta.

U utorak, 4. srpnja u 9 sati u dvorani župe Gospe od Vrpolja započet će radni dio ovogodišnjeg susreta, a na početku okupljenima će se obratiti biskup Rogić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK Slobodan Štambuk, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić.

U radnom dijelu prisutni misionari svjedočit će svoja misionarska iskustva, a u popodnevnim satima misionari će se uputiti u župe gdje će se sudjelovati na večernjim misama, te tom prigodom vjernicima svjedočiti svoje poslanje. Posjetit će: župu Baldekin, župu Brodarica, župu Vidici, župu Srima,župu Mandalina,Samostan sv. Frane, župu Vrpolje.

U srijedu 5. srpnja sudionici Susreta misionara uputit će se na hodočašće na otok Prvić u muzej Fausta Vrančića i rodnu kuću sluge Božjeg o. Ante Antića te na Murter u Svetište Gospe od Karavaja. Hodočašće će završiti u Murteru gdje će u župi sv. Mihovila u 19.00 sv. misu predvoditi mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup.

Ovogodišnji 29. susret hrvatskih misionara i misionarki završit će u četvrtak 6. srpnja u 8 sati misnim slavljem u kapeli katoličke škole. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi