Vijesti - Osamdeseta obljetnica djelovanja sestara Presvetog Srca Isusova u Slatini

 

Osamdeseta obljetnica djelovanja sestara Presvetog Srca Isusova u Slatini

Osamdeseta obljetnica djelovanja sestara Presvetog Srca Isusova u Slatini Autor: ika
Objavljeno: 02. 07. 2017 - 09:41

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 2. srpnja misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Josipa u Slatini prigodom proslave 80. obljetnice djelovanja sestara Presvetog Srca Isusova u tome gradu. Dobrodošlicu mu je uputio župnik Dragan Hrgić zajedno s mladima koji su mu uručili darove. Uime sestara Družbe Presvetog Srca Isusova biskupa je pozdravila časna majka Nives Stubičar, izrazivši radost što se odazvao njihovu pozivu da predvodi zahvalno euharistijsko slavlje u Slatini.

U znak zahvalnosti darovala mu je misnicu i dvije svijeće: jednu s njegovim biskupskim grbom, a drugu s grbom njihove družbe, rekavši da mu sestre tim skromnim darovima žele čestitati tri jubileja: 45. obljetnicu svećeništva, 20. obljetnicu biskupstva i 20. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Zahvalila je Bogu što je kroz to vrijeme podržavao i pratio sestre u njihovu djelovanju, a onda i mnogim generacijama Slatinčana koji su s ljubavlju i posebnom naklonošću primali sestre, pomagali im, s njima dijelili dobro i zlo i s njima zajedno molili. Riječ zahvalnosti uputila je svim župnicima i kapelanima slatinske župe, osobito sadašnjem župniku Draganu Hrgiću, koji su surađivali sa sestrama i s njima se zajedno suočavali s raznim izazovima u pastoralnom radu. 

Biskup je u uvodnoj riječi rekao da je došao radovati se sa Slatinčanima i s njihovim redovnicama u povodu 80. obljetnice njihova djelovanja u Slatini. Rekao je „da u ovom slavlju ne želimo u prvom redu govoriti o godinama, nego o dragocjenoj baštini prisutnosti sestara Družbe Presvetog Srca Isusova i evanđelju koje su po nadahnuću svoje Majke utemeljiteljice, službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić nastojale u Slatini svjedočiti u služenju čovjeku, osobito najmanjem". Čestitao je sestrama na svemu dobru koje su tijekom 80 godina učinile u Slatini. Podsjetio je da se taj dan u susjednoj župi Nova Bukovica održava slavlje mlade mise, i pozvao nazočne da u zahvalnost Bogu za služenje sestara ovdje u Slatini pridruže i zahvalnost za mladog svećenika Ivana Ereiza koji prinosi Bogu svoju prvu misnu žrtvu. Istaknuo je kako su sestre dvadeset godina od svoga osamdesetogodišnjeg djelovanja u Slatini ugradile u Požešku biskupiju te ustvrdio da bi bez njihove karizme ova mlada mjesna Crkva bila siromašnija. Izrazio je radost što su sestre u mogućnosti i nadalje ostati u Slatini, pozvavši nazočne na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja. 

U homiliji biskup se zanimao kako su sestre doputovale iz Rijeke u Slatinu, jesu li pomalo umorne od puta i kako podnose ljetnu vrućinu, izrazivši uvjerenje da im unatoč svemu ne nedostaje pozornosti duha za Boga i njegovu naviještenu riječ. Spomenuo je da je protekloga petka predstavljena knjiga o sestarskih osamdeset godina u Slatini, da su u njoj nabrojeni podaci koji se nazivaju povijesnima, ali da „iza svega toga postoji jedna pozadina koju ne znamo opisati, ne uspijevamo do kraja dohvatiti, ustvrdivši da nam naviještena Božja riječ pomaže otkriti joj otajstvene dimenzije u koje se po ovom slavlju želimo uključiti". 

Potom je biskup na primjeru utemeljiteljice sestara Družbe Presvetog Srca Isusova predstavio kako je Bog „u pozadini naših ljudskih sudbina i životnih zbivanja". Jedna riječka djevojka, rekao je, odlučila je osnovati Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, nakon što je uronjena u Božji svijet promišljala o sebi, o svojoj budućnosti i o životu ljudi na ovim našim prostorima po Božjim mjerilima, o kojima Isus govori u pročitanom evanđeoskom ulomku. Pojašnjavajući ta mjerila, biskup je rekao „da nas je Isus želio upozoriti na opasnost da naša ljubav, ta najveća moć našega duha - ukoliko nije poslagana u ljestvicu na čijem je prvom mjestu Bog, a onda iza njega otac, majka, sin ili kćer - bude usmjerena na ono što je sebično, kratkoročno i kratkovidno". Ako stavimo oca ili majku prije Boga, nećemo dovoljno dobro ljubiti ni oca ni majku, urušit će se Božji sustav, u kojem nas je smislila i u život pozvala Božja ljubav. Rekao je da „danas na poseban način želimo zahvaliti službenici Božjoj Majci Mariji Krucifiksi Kozulić što je imala srce pozorno za ono što je Bog o nama objavio u Isusu Kristu, i što je bila na svoj način prorok, jer je stavila Boga na prvo mjesto, razmišljala o sebi i svijetu Božjim mislima, donosila zaključke u svjetlu Božjega Duha". Rekao je da je „tako u njoj bilo živo ono što je u krštenju postala, kako u drugom misnom čitanju poučava sv. Pavao: dionikom Isusova proročkog, svećeničkog i kraljevskog poslanja". Protumačio je kako je ona u toj osjetljivosti za Boga utemeljila sestarsku zajednicu koja je istom proročkom osjetljivošću započela služiti čovjeku, te u različitim povijesnim - nerijetko teškim - okolnostima služila čovjeku i Božjoj ljubavi kojom je u Isusu Kristu slomio i samu smrt te nam darovao puninu života. Zaključio je biskup kako u djelu Majke Marije Krucifikse Kozulić „prepoznajemo Boga na djelu koji usred povijesti naše ljudske nemoći izvodi svoju povijest spasenja i daje smisao našem postojanju". Biskup je istaknuo kako je služenje sestara službenice Božje Marije Krucifikse ugrađeno u požešku mjesnu Crkvu, „u kojoj živimo i ostvarujemo svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, što ćemo o 20. obljetnici njezina utemeljenja na poseban način očitovati Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom". Rekao je da se iz navedenih razloga raduje sestarskom sudjelovanju u tom događaju. 

Na kraju misnog slavlja biskup je rekao „da nam je uvijek lijepo s našim slatinskim sestrama, a osobito danas kad su okupljene u velikom broju na čelu sa časnom majkom Nives koja je porijeklom iz ovih krajeva, i koja je više od deset godina služila u Slatini". Još jednom je sestrama čestitao njihov jubilej, a nazočni su njegovu čestitku popratili gromoglasnim pljeskom. Biskup je dodao i svoju zahvalnost na lijepim riječima koje su mu na početku slavlja uputili župnik i časna majka, kao i na darovima koje su mu uručili. Pozvao je sestre na slavlje Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa, idućega 24. rujna u Požegi. Zahvalio je svim slatinskim svećenicima koji su kroz minulih 80 godina surađivali sa sestrama: od Julija Bürgera, Stjepana Mičevića i Franje Udovičića, koji su preminuli, preko Vladimira Škrinjarića do sadašnjeg župnika Dragana Hrgića. Kad jedni druge prihvaćamo, podupiremo, jedni drugima se radujemo i surađujemo onda je u tome sigurno prisutan Božji blagoslov, rekao je biskup i nad sestarsku zajednicu te sve vjernike obiju slatinskih župa zazvao Božji blagoslov.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi