Vijesti - Vrata milosrđa svečano otvorena u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

 

Vrata milosrđa svečano otvorena u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

Vrata milosrđa svečano otvorena u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske Autor: ika
Objavljeno: 20. 12. 2015 - 12:00

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je u nedjelju 20. prosinca svečano otvorio Vrata milosrđa. Sinjsko svetište je tako, uz splitsku prvostolnicu Sv. Dujma i svetišta u Vepricu i Solinu, postalo mjesto na kojem se može primiti jubilejski oprost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tijekom cijele Godine milosrđa.

Svečanost je počela uvodnim obredima u dvorištu Svetišta. Mons. Barišić podsjetio okupljene vjernike kako je papa Franjo svečano otvorio Izvanredni jubilej - Godinu milosrđa otvaranjem Svetih vrata u Rimu 8. prosinca. Kako bi mogućnost jubilejskog oprosta i molitve približio svim vjernicima koji ne mogu hodočastiti u Rim, Papa je dao privilegij mjesnim Crkvama da i one na svom području, u katedralnim i drugim crkvama, otvore Vrata milosrđa. Tako je, za Splitsko-makarsku nadbiskupiju svečano otvaranje Godine milosrđa bilo 13. prosinca u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. Nadbiskup je kazao kako otvaranjem Svetih vrata u Sinju povijest toga velikog i važnog svetišta postaje još bogatija. Nakon molitve i navještaja Evanđelja, gvardijan i upravitelj svetišta fra Petar Klapež pročitao je početak Bule "Lice milosrđa" kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa.

Uslijedila je svečana procesija do crkve Gospe Sinjske u kojoj je uz nadbiskupa, svećenike, redovnike i redovnice, sudjelovao i velik broj vjernika. Po dolasku pred zatvorena vrata crkve, na kojima je prikazan dolazak franjevaca s Gospinom slikom iz Rame i pobjeda nad Turcima, mons. Barišić pozvao je: "Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti" te je, otvorivši Vrata milosrđa, kazao "Ovo su vrata Gospodnja, kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje". Nakon obreda otvaranja Vrata milosrđa nadbiskup je u crkvu unio evanđelistar. Uslijedio je blagoslov vode i spomen krštenja, te nastavak misnog slavlja koje je predvodio nadbiskup Barišić. U koncelebraciji bilo je dvadesetak svećenika predvođenih provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, gvardijanom i upraviteljem svetišta fra Petarom Klapežom, župnikom fra Antom Bilokapićem i triljskim župnikom i dekanom Cetinskoga dekanata don Stipom Ljubasom.

"Pred vratima smo Božića, a večeras smo otvorili Sveta vrata. Vrata simboliziraju Isusa Krista, onoga koji je radi nas i našega spasenja došao na ovaj svijet. Betlehemsko dijete vidljivi je znak - lice Božjeg milosrđa. U svetištu smo Majke Marije koju u litanijama nazivamo Vrata nebeska jer ona to i jest - vrata po kojima je došlo Božje milosrđe u naš život", kazao je nadbiskup na početku homilije i nadodao kako je to Lice milosrđa došlo u našu povijest i toliko blizu nama da je zahvatilo naš život i pokucalo na naša vrata. "Uspostavili smo dijalog s Kristom koji za sebe kaže 'ja sam vrata'. Vrata nam daju sigurnost i toplinu i zajedništvo, no nažalost mi danas podižemo tolike zidove unutar obitelji i naših bližnjih i na njih stavljamo blindirana vrata. Potreban je samo jedan gest ljubavi, pažnje i milosrđa da zauvijek promijenimo naše životne situacije". Protumačivši logo Godine milosrđa pojasnio je kako milosrđe najbolje opisuje latinski izraz te riječi 'misericordia' koja ima značenje 'miseris cor dare', što znači dati srce potrebitima, onima koji trpe, mižernima, tj. približiti srce mizeriji drugoga. "Milosrđe treba biti naš životni program. Sveti Otac je 'pogodio u sridu' proglasivši Jubilej milosrđa jer je upravo milosrđe danas najpotrebnije i u našim srcima, obitelji, društvu i svijetu. U ovim vremenima brojnih sukoba, nasilja, sebičnosti i prevara mi moramo živjeti i svjedočiti milosrđe. Pravda je potrebna, no ako nije zaogrnuta milosrđem onda je osveta. Pravednost i solidarnost trebaju biti otvoreni i rasti prema milosrđu". Pred kraj homilije nadbiskup je istaknuo kako se na vrata ulazi ali i izlazi, stoga kada svećenik na kraju svake mise kaže 'idite u miru' to znači da Krist želi da se, napojeni njegovom ljubavlju i milosrđem, vratimo u svoje životne sredine i otvaramo brojna vrata u našem životu koja je potrebno otvoriti.  

Nakon popričesne molitve, izmoljena je molitva pape Franje za Godinu milosrđa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi