Vijesti - Božićno čestitanje zadarskom nadbiskupu

 

Božićno čestitanje zadarskom nadbiskupu

Božićno čestitanje zadarskom nadbiskupu Autor: ika
Objavljeno: 19. 12. 2015 - 11:45

Božićno čestitanje zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, svećenika, redovništva i djelatnika središnjih ustanova Zadarske nadbiskupije upriličeno je u subotu 19. prosinca u svečanom salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U obraćanju prisutnima, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić rekao je da to zajedništvo čini radosnim i potiče da ga se još više izgrađuje. "Učinit ćemo to najbolje šireći uzajamno poštovanje, prenoseći dobar glas jedni o drugima, radujući se svakom uspjehu jer se radi o uspjehu Crkve, a time o uspjehu svakog njenog člana i svake naše zajednice. Zajedno smo jači, a 'Lice milosrđa' uočljivije", rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da je Božić radost koja je, kao i svaka druga radost, potpuna kad je s drugim podijeljena. "Iz godine u godinu u božićnoj noći slušamo anđeoske riječi: 'Javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin'. Toj objavi tijek vremena ne umanjuje svježinu i svake godine zvuči drukčije. Osjećamo je i doživljavamo u svjetlu događaja koji su obilježili naše iskustvo u vremenu koje živimo. Rođenje Isusa u Betlehemu dar je i poziv svemu čovječanstvu", rekao je generalni vikar i kancelar nadbiskupije.  

U protekloj Godini euharistije u nadbiskupiji to je otajstvo osobito življeno u slavlju euharistije gdje se stvarno uprisutnjuje Isus, "Živi kruh što nam život daje", proslavom euharistijskih kongresa u dekanatima te nadbiskupijskim euharistijskim kongresom u katedrali Sv. Stošije. "Na razini opće Crkve proslavili smo i Godinu posvećenog života, moleći Božju pomoć i Marijin zagovor da bude plodonosna za sve, kako bi posvećeni život koji i u našoj domovini ima slavnu prošlost, mogao biti autentično življen u sadašnjosti i postati izazov za budućnost svima koje Bog poziva da mu se posvećenim životom stave potpuno na raspolaganje", rekao je mons. Lenkić. Podsjetio je na proslavu 25. obljetnice biskupske službe mons. Puljića, u zahvalnosti za darovanost poslanja Crkvi u Dubrovniku i Zadru. "I mnoge druge obljetnice i proslave podsjetile su nas da svojim djelovanjem posredujemo duhovno Kristovo rođenje u bližnjima i u sebi. Nastupajuća crkvena godina ima posebno milosno značenje kao izvanredna sveta godina milosrđa. To je poziv pape Franje cijeloj Crkvi da preispita svoj duhovni, pastoralni i misionarski život te da ta obilježja kršćanskog življenja budu oruđe, putevi Božjeg milosrđa. Geslom 'Milosrdni poput Oca' papa poziva svakog vjernika da ljubav i opraštanje odgoji u srcu kao srž vjerničkog života i tako svijetu pokaže lice Božjeg milosrđa", rekao je generalni vikar, poželjevši da u jubileju Crkvom odjekne Božja riječ oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. "Neka se ne umori u širenju milosrđa i bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. U Božiću susrećemo nježnost i ljubav Boga koji se prigiba nad naše ograničenosti, naše slabosti, grijehe i silazi do nas. Sjećajući se svega toga, zahvaljujemo Gospodinu za darovanu milost izgradnje njegove Crkve, čija je osnovna zadaća učiniti da se Bog stalno rađa u životima svih ljudi", rekao je mons. Lenkić, moleći Boga da vjerna i slavna prošlost mjesne Crkve nastavi u još snažnijem zajedništvu i bogatoj budućnosti crkvene raznolikosti i vjernosti. 

Nadbiskup Puljić izrazio je radost i zahvalnost za dobre događaje kojima nas Bog ispunja u vremenu, osobito za papin program Godine milosrđa. "Crkva ovisi o otajstvu obitelji, te božanske i ljudske institucije gdje se Crkva utjelovljuje i preko koje se manifestira u svijetu. Sv. Ivan XXIII. je rekao da se Crkva očituje kao dobra majka, milosrdna i dobrohotna i da ponudi takvu sliku svijetu koji upravo to treba. Pavao VI. završio je Koncil tom mišlju da je njegova ikona bila o milosrdnom samaritancu", rekao je mons. Puljić, dodavši da smo i kod otvaranja te godine u Zadarskoj nadbiskupiji "osjetili kako je to dobro 'sjelo' našem čovjeku. Pred nama je osobiti izazov i osobita milost učiniti što papa želi, ne samo na našem nutarnjem planu da budemo milosrdni prema drugima, nego da tu sliku Crkve koja je milosrdna ponudimo ljudima današnjeg vremena". Nadbiskup je primijetio da je tema oprosta grijeha ljudima aktualna i važna. "Ljudi to shvaćaju kao prigodu, treba im pomoći da iskoriste to i plodove koje Crkva nudi iz svoje bogate riznice", rekao je mons. Puljić. Zahvalio je na čestitkama i dobrome koje svećenici, redovništvo i vjernici laici čine u ime Crkve i za Crkvu. 

Čestitku mons. Puljića koju je poslao papi Franji pročitao je nadbiskupijski vikar za pastoral don Igor Ikić. Uime svećenika, redovnica, redovnika i puka mjesne Crkve, nadbiskup je Papi uputio božićnu čestitku i čestitke za njegov 79. rođendan. Čestitao je Svetom Ocu na služenju koje je započeo s Godinom vjere "koja je izvor misijske evangelizacije".

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
DRAGULJI KARMELA
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi