Vijesti - Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

 

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice Autor: Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno: 20. 12. 2015 - 23:37

Pozvani smo živjeti radost Evanđelja i biti znakovi Božje blizine

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u nedjelju 20. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 150 redovnica iz 16 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina.

„Dok s cijelom Crkvom slavimo dar svoga poziva kako bismo svjedočanstvom života bili poticaj na život po evanđelju svemu narodu Božjemu, pozvani smo svoj pogled upraviti na milosrđe Božje te se približiti otajstvu Boga koji je milosrdni otac i s pozornošću se okrenuti prema bližnjima, iskazujući djela milosrđa. U doba velikih i naglih promjena u svijetu, pozvani smo živjeti radost Evanđelja te biti znakovi Božje nazočnosti i blizine, kako bi ljudi našega vremena po nama upoznali Božju milosrdnu ljubav koja se očitovala u Kristu Isusu. Od nas se očekuje da osvježimo svoje spoznaje o Bogu, koji nas neizmjerno ljubi i prihvaća poput milosrdnog oca iz Evanđelja, kako bismo u svijetu mogli biti proročki znak Božjega milosrđa.“, kazao je fra Petar Lubina na početku susreta pozdravivši nadbiskupa i redovnice.

Započinjući duhovni nagovor o. Nadbiskup je pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a zatim rekao kako je lijepo vidjeti ovo zajedništvo tolikih redovničkih zajednica. Govoreći o pripremi za Božić, o. Nadbiskup je naglasio kako nam je u liturgijskim čitanjima uvijek majka Marija neposredno pred Božić jer po njoj Isus ulazi u našu stvarnost. „Majka Marija je 'vrata nebeska'. Vrata su simbol i mjesto susreta. Susret Marije i Elizabete jest divan susret jer Marija u Elizabeti vidi Božje djelo i Elizabetu vidi u Božjem svjetlu. Teško je ostvariti upravo to gledanje Božjeg djela u drugima i druge vidjeti u Božjem svjetlu jer nam pogled zaklanjaju ljubomora, zavist, oholost, ogovaranje. Marija vrednuje Elizabetu i Elizabeta vrednuje Mariju. Kad se otvore vrata srca i vrednovanje odnosa, prisutna je radost Božića“, rekao je mons. Barišić, i nadodao kako  je srce evanđelja milosrđe. To milosrđe očituje se i kroz rodoslovlje, koje donosi evanđelist Matej, jer je Isus ušao u nesavršeno, defektno, ljudsko da mu dade smisao i ostvarenje. „Božić čini da je Isus naš, a mi Božji jer smo sinovi i kćeri po krštenju. Isus je s nama osobito u Riječi, u sakramentima, u nama, u bližnjima, u onome tko je potreban naše ljubavi, solidarnosti, pomoći i stoga je Božić slavlje zahvalnosti za tu milosrdnu ljubav i otkrivanje prisutnosti Božje. Dobrota, solidarnost, pravda imaju puninu ostvarenja upravo u milosrdnoj ljubavi. Ovaj svijet traži svjedoke milosrđa pa je stoga vrijeme Božića vrijeme preispitivanja upravo tog milosrđa“. Protumačivši ukratko logo za jubilarnu godinu o. Nadbiskup je naglasio kako se od nas traži da budemo odraz lica Božjeg milosrđa. Na kraju je o. Nadbiskup zahvalio svim sestrama za svjedočenje u Crkvi, Nadbiskupiji i Gradu Splitu jer su sestre dar braći i sestrama koji su njihovim znakom ohrabreni u naviještanju radosne vijesti. Stoga je pozvao redovnice da budu hrabre u Riječi Božjoj kako bi prolazeći kroz vrata bili istinski svjedoci Božjeg milosrđa braći i sestrama.

Provincijalka Mariangela Galić, službenica milosrđa, u ime svih redovničkih zajednica, o. Nadbiskupu uputila je riječ zahvale i čestitku. „Izgleda nam ove dane da godina posvećenog života doživljava svoj vrhunac zrelosti; rađa Božićem i Milosrđem se upućuje u nadi. Milost je to na milost: Godina posvećenog života, došašće i Godina milosrđa, trostruko jako vrijeme“, kazala je s. Galić i nadodala da je Godina posvećenog života bila nam darovana da zastanemo i preispitamo vlastiti identitet u duhu karizme, kako bi obnovljene s nadom krenule u budućnost iščekujući kroz životni advent slavni Njegov dolazak. Govoreći o Godini milosrđa kazala je kako su sestre svjesne da im je ovo novo vrijeme darovano da prođemo kroz ova sveta vrata čišćenja, da u vlastitom srcu iznova doživimo to Milosrdno lice Očevo, da iskusimo kako je Milosrđe uvijek veće od svakog grijeha i nemoći. „Potrebne smo toga iskustva Milosrđa, iskustva naših Utemeljitelja i Utemeljiteljica; svaka od nas, i vjerujem, svaka naša zajednica! Tek tada ćemo moći, kako kaže Papa, 'progovoriti drugima na razumljiv način, iz vlastitog iskustva; i biti živi i vidljivi znak Očeva djelovanja svakom čovjeku, u svakoj njegovoj slabosti i potrebi'. „U blještavilu ponuda 'dobronamjerno zavodljivih' fatamorgana raznih robovanja, biti oaza božanskog Milosrđa, veliki je izazov i za nas redovnice: unutra i prema vani. Piti i nuditi čistu vodu iz izvora spasenja... Vjerujemo da je to za nas put izlaska o kojem nam govori Papa Franjo. Želimo taj put živjeti u Crkvi i sa Crkvom: u zajedništvu sa pastirima“. Na kraju, zahvalila je mons. Barišiću na zajedništvu i pastirskoj brizi uz nadu da će se zajedništvo služenja u ovoj godini Milosrđa još djelotvornije nastaviti i kroz neke zajedničke inicijative.

Fra Petar Lubina na kraju je zahvalio o. Nadbiskupu i najavio u nedjelju, 31. siječnja 2016. u 20 sati molitveno bdijenje uoči zaključka Godine posvećenog života. „Neka i ovog Božića milosrdni Spasitelj i Otkupitelj svijeta ispuni svojom milosrdnom ljubavlju srca vas ovdje okupljenih na čelu s o. Nadbiskupom i njegovim tajnikom, kao i srca nemoćnih i bolesnih sestara koje nisu mogle s nama biti a to su željele, kako biste u svakom čovjeku mogli prepoznati njegovo milosrdno lice koje poziva na zajedništvo, ljubav, mir i praštanje. Neka vam je sretan i radostan Božić te Božjim blagoslovom i uspjehom ispunjena nova godina Božjeg milosrđa!“, završio je fra Lubina.

Uoči završnog blagoslova mons. Barišić je čestitao svim redovnicama Božić i Novu godinu te zahvalio fra Petru Lubini na svemu što čini za redovnice na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon blagoslova redovnicama su za sakrament pomirenja bili na raspolaganju franjevci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi