Vijesti - U kapeli Corpus Domini svečano proslavljen sv. Franjo Saleški

 

U kapeli Corpus Domini svečano proslavljen sv. Franjo Saleški

Objavljeno: 24. 01. 2014 - 21:20

Don Stjepan Bolkovac, tajnik Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, predvodio u petak 24. siječnja u kapeli sveudiljnog klanjanja Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci, svečano večernje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Franje Saleškoga, utemeljitelja Reda Pohoda Marijina stroge klauzure (čiji se zagrebački samostan sestara nalazi uz samu kapelu) zajedno sa sv. Franziskom de Chantal.

Suslavili su rektor kapele don Pave Crnjac i preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan i župnik župe sv. Marka Križevčanina. Unatoč obilnom snijegu praćenom snažnim vjetrom, kapela je bila prepuna štovatelja sv. Franje Saleškoga, koji je nadahnuo i samog don Bosca na osnivanje njegove družbe, nazvane upravo po njemu – salezijancima. Pjevao je zbor kapele "Corpus", a prije mise održana je adoracija, zatim je moljena Gospina krunica.

Govoreći u homiliji o životu sv. Franje Saleškoga, Bolkovac je predstavio način svetosti koju je živio i promicao. "To nije neki poseban način, niti neka teška pokora, nego jednostavno savjesno obavljanje najprije svojih vlastitih, a onda i svakodnevnih dužnosti, naravno uz molitvu. A na prvom mjestu sveca je krasila dobrota srca i ljubaznost prema svakome s kime se susretao, što je kasnije u svom odgojnom poslanju s mladima, s velikim uspjehom primjenjivao i sam don Bosco", istaknuno je don Stjepan. Posebno je istaknuo da je sv. Franjo bio dobri pastir koji se s ljubavlju posvećivao posebno malenima i siromašnima, te je i u svakodnevnom životu živio svoje načelo: "Cvati tamo gdje si posijan!" To znači, objasnio je, da čovjek treba biti ono najbolje što može biti i biti tamo gdje može najbolje djelovati. Ne treba ići tražiti na drugo mjesto tražiti gdje bi i kako djelovao, nego treba djelovati upravo ondje i na način koji mu Bog daje ovdje i u ovome trenutku, i to prihvatiti s ljubavlju te vršiti kao Božju milost. Bolkovac je spomenuo i poznatu knjižicu sv. Franje Saleškoga "Filoteu", u kojoj je izlažio naputke za pobožni život. Spomenuo je da je papa Pijo XI. proglasio sv. Franju zaštitnikom katoličkih novinara i pisaca i to enciklikom "Rerum omnium". "Taj je savojski biskup (sv. Franjo Saleški) imenovan zaštitnikom katoličkih novinara, jer je kao jedan od prvih crkvenih ljudi koristio mass-medij svoga doba - letak, za naviještanje Kristove Radosne vijesti. Bilo je to na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi