Vijesti - Spomen sl. Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

 

Spomen sl. Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Spomen sl. Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu Objavljeno: 24. 01. 2014 - 11:31

Spomen o 171. rođendanu i krsnom danu sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, proslavljen je u petak 24. siječnja u župi Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu. Molitvu kod Stadlerova spomenika, u blizini njegove rodne kuće, kao i euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je dekan sarajevskoga KBF-a mons. Pavo Jurišić, voditelj postupka za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Sudjelovalo je veći broj sestara služavki Maloga Isusa - Stadlerove duhovne kćeri iz zagrebačke i sarajevske provincije, na čelu sa vrhovnom poglavaricom Družbe s. Radoslavom Radek.

"Sluga Božji Josip Stadler, najveći sin našega grada, svoju je obitelj uvijek nosio u srcu te rado propovijedao o obitelji i obiteljskom životu, zato smo ovogodišnje Stadlerovo posvetili obitelji", rekao je u pozdravu domaći župnik Ivan Lenić te pozvao vjernike da mole za svoje obitelji.

Promišljajući o obitelji u našoj domovini, mons. Jurišić istaknuo je kako je u nedavnim događanjima bilo svakakvoga govora o obitelji i braku, padale teške ništavne i ružne riječi koje su s ulice i preko medija ulazile u naše domove, prozivale se Crkve, a vjernici etiketirali. "U pozadini svega što se događalo oko nas, mi smo kršćani svoj pogled na obitelj i bračnu zajednicu uskladili s naukom Svetog pisma, s crkvenim naukom i našom tradicijom", rekao je i pojasnio: "Kad čitamo Sveto pismo uočavamo da nam ono ne stavlja pred oči nekakve sociološke modele idealne obitelji, nego nam želi prikazati u čemu ona jest ono što ona jest - obitelj koja je vrijedna pred Bogom." Kroz nekoliko je Stadlerovih poslanica aktualizirao njegova promišljanja o odnosima u obitelji, u kojima nas upozorava da smo kao udovi jednoga tijela pozvani odbacivati laž i govoriti jedni drugima istinu te tako svjedočeći pomoći drugima da se vrate na pravi put. Zapitao se kakav je život nas kršćana, je li doista svjedočki, gdje su te duše koje smo pridobili za Boga svojim životom, gdje su ti grešnici koje smo obratili svjedočanstvom svoga života te gdje su ti pravednici koje smo u ljubavi sačuvali. Ustvrdio je da su najveća opasnost za razvoj mladog čovjeka narušeni obiteljski odnosi te upozorio da Crkva i sve kršćanske udruge trebaju svojim zalaganjem dati obitelji šansu da živi po kršćanskim mjerilima. Na kraju je poručio: "Ako obitelj bude mjesto vjere, mjesto na kojem majke i očevi svoje planove ravnaju u skladu s Božjom voljom, a ne prema svojim raspoloženjima nagonima i prohtjevima, te ako djeca i mladi neprestano traže darove Božjeg duha i žive prema Njegovim uputama, tada će ta obitelj sigurno ići putem koji je Gospodin zacrtao čovjeku i kojim ga želi privesti do vječnoga spasenja". U suprotnom, upozorio je, ako nam obitelj kao jezgra našeg društva naroda i Crkve bude trula i crvljiva bit će pokvareno i društvo i Crkva i politika i škola i sve ono što nas ispunja u životu.

O daljnjem tijeku postupka beatifitkacije postulator dr. Jurišić pojasnio je: "Zbog obilne građe te problematike u crkvenoj i društvenoj stvarnosti pisanje kritičke pozicije iziskivalo je studiozniji pristup te se nadamo da će biti dovršen do jeseni. Nakon pozicije postupak ide na kardinalsku komisiju stručnjaka u Rimu. Uz to je potrebno i jedno čudo te molimo sve one koji časte uspomenu sluge Božjega da pojačaju svoje molitve kako bi nam Bog i preko čuda pokazao da mu je stalo da sluga Božji Josip Stadler bude čašćen kao blaženik i kao svetac.

S. Viktorija Predragović iz zagrebačke provincije Služavki Malog Isusa ovogodišnjim je krizmanicima i mladima poslije mise prikazala život i djelo i Stadlerovu osobnost te pokazala kako su njegove poruke i danas itekako aktualne. Potaknula je mlade da promišljaju koje izvore čine u svom životu, na kojim se izvorima nadahnjuju, koje putove traže u ostvarenju svoga života i koliko im u tome sluga Božji Josip Stadler može biti uzor, poticaj, pomoć i smjerokaz. Zanimljiva je bila na kraju igra iznenađenje u kojima su mladi odgovarali na neka bitna pitanja o Stadlerovu životu i bili nagrađeni prigodnim darovima. (ika/smi)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi