Vijesti - U Sisku proslavljen Dan posvećenog života

 

U Sisku proslavljen Dan posvećenog života

U Sisku proslavljen Dan posvećenog života Autor: ika
Objavljeno: 31. 01. 2021 - 22:39

Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić

Proslava Dana posvećenog života održana je u nedjelju 31. siječnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku. U toj prigodi svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za osobe posvećenog života fra Goranom Rukavinom i generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i rektorom bazilike vlč. Robertom Jakicom, a služili su đakoni Damir Kunić i Ivan Kuzmić.

SVEČANO MISNO SLAVLJE PREDVODIO JE SISAČKI BISKUP MONS. VLADO KOŠIĆ 

Na početku govoreći o tome tko su to osobe posvećenog života biskup je rekao kako su to svi redovnici, redovnice, pripravnici i pripravnice, bogoslovi i sjemeništarci. “Premda se svi mi vjernici trebamo neprestano posvećivati Gospodinu, vi ste na poseban način znak tog posvećenja u Crkvi i društvu”, rekao je biskup te se u nastavku osvrnuo na poruku za Dan posvećenog života 2021., koju su potpisali biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, predsjednik Vijeća HBK za osobe posvećenog života i dr. fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije.

Mi smo ti proroci koji moraju govoriti narodu Božje riječi

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio kako prvo čitanje iz knjige Ponovljenog zakona (Pnz 18,15-20) govori o Mojsiju koji je prenio narodu Božju odluku da će im podići novog proroka, onoga koji će govoriti Božje riječi. “Mi prepoznajemo u tim riječima navještaj Kristova dolaska. Za njega je na gori Bog Otac od učenika zatražio poslušnost: Ovo je Sin moj ljubljeni, slušajte ga! No, on je svoju proročku službu darovao i svojim učenicima, posebno svećenicima i osobama posvećenog života. Mi smo ti proroci koji moraju govoriti narodu Božje riječi. I za nas Bog traži poslušnost naroda, ali nam i daje opomenu: A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi”.
“Netko će reći da su to preteške riječi, da je to Stari zavjet, točno. Ali radi se o životu i smrti, o riječima Božjim i onima koje to nisu. Kada bi se netko izdavao za Božjeg proroka a ne bi Boga slušao, već bi se vodio vlastitim interesima ili promovirao neku drugu a ne Božju volju, taj srlja u smrt, ne samo vlastitu nego sa sobom vodi i narod. Zato je tu i te kako potrebna ozbiljnost, odgovornost i samokontrola. Molimo Gospodina koji nas je pozvao da nam dade snage svoga Duha da nas ono vodi te ne govorimo ništa što nije Božja volja, ali ne samo riječima nego i životom. Evo jučer smo bili svjedoci, i to već mislim treći put, kako su u našem distributivnom centru Caritasa redovnici i redovnice govorile svojim radom, brigom za pogođene potresom. Nije li to pravi Božji govor, govor koji svi razumiju jer je govor ljubavi“, zapitao se propovjednik.

Ovo su samo vanjski i nevažni znakovi, važnije je jesmo li potreseni u srcu

Govoreći o Evanđelju po Marku biskup je rekao kako tamo gledamo Isusa u kafarnaumskoj sinagogi u sukobu sa židovskim običajima. „Bila je naime subota, a tu se našao i opsjednut čovjek iz kojega je Isus izagnao zloduha. Zanimljivo, sveti Marko kaže da je prigodom izlaska iz opsjednutoga nečisti duh potresao njime i izišao. I nas ovih dana u našoj biskupiji tresu mnogi zlodusi, nadamo se i da izlaze. Ali ovo su samo vanjski i nevažni znakovi, važnije je jesmo li potreseni u srcu, je li Gospodinova blizina izazvala u nama dodir naše duše, da spoznamo svoj jad i bijedu i pođemo za Kristom koji nas oslobađa svakog zla. Ljudi su se divili Isusu, izvješćuje evanđelist jer su se pitali: Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se”.
“Slično su se njegovi apostoli divili kada je Isus utišao oluju na moru, a oni su bili u lađi koju su zapljuskivali valovi. Pitali su se: Tko li je ovaj te mu se i vjetar i more pokoravaju? Jesmo li i mi s vjerom zazvali Gospodina? Jesmo li mu se utekli u nevolji i vjerujemo li da je on kadar utišati ne samo oluje i vjetrove, nego i naše sklonosti koje nas odvode od Gospodina, naše grijehe i naše slabosti? Vjerujemo li mu da je on kadar ne samo zapovjediti potresu da nas više ne uznemiruje, nego i našim nagnućima koje tresu naš mir i stvaraju ruševine duše? On je to kadar, on to i želi, ali želi i da ga mi zamolimo za to. Neka njegova riječ neprestano mijenja naše slabosti u jakost, naše želje u njegove želje, našu volju u njegovu volju! Neka nas Gospodin, naš vođa i Pastir naš, uvijek vodi a mi ga slijedimo kud god nas on povede”, zaključio je biskup.
Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i fra Goran. Osvrnuvši se na aktualnu situaciju poručio je kako za smiraj duše i snagu da se lakše prebrode sve ove nedaće jedino je potreban Bog. On je pozvao i sve nazočne na molitvu za sve redovnice i redovnike kao i na molitvu za nova duhovna zvanja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi