Vijesti - Treće zasjedanje 16. provincijalnog sabora Hrvatske salezijanske provincije

 

Treće zasjedanje 16. provincijalnog sabora Hrvatske salezijanske provincije

Treće zasjedanje 16. provincijalnog sabora Hrvatske salezijanske provincije Autor: ika
Objavljeno: 30. 05. 2016 - 00:55

U ponedjeljak, 30. svibnja održano je treće i završno zasjedanje 16. provincijalnog sabora Hrvatske salezijanske provincije u kući za duhovne susrete na Plitvicama. Sabor je sazvao provincijal don Pejo Orkić, koji je sudionike podsjetio da je zadaća sabora bila provjeriti koliko su zaživjele smjernice 27. Općeg sabora Družbe održanog prije dvije godine u Rimu na temu "Mistici u Duhu, proroci bratstva i sluge mladih".

Ukazao je na veliki trud koji su sabornici uložili u dva prethodna zasjedanja kad su obrađivali sadržaje Radnog materijala A i tematske cjeline: Molitveni život, Bratsko zajedništvo i Evanđeoski savjeti te radni materijal B u kojem su se detaljnije bavili preustrojem Provincije kako bi njezine zajednice bile iznutra čvršće, a u apostolskom djelovanju kvalitativno i kvantitativno znakovitije. 

Drugi dio ovog Radnog materijala odnosio se na izradu novog Provincijalnog direktorija, zakonika za programiranje života i rada braće u Provinciji. Glavna zadaća Trećeg zasjedanja bila je upravo izglasavanje spomenutog Provincijalnog direktorija. Sabornici su se kratkom raspravom dogovorili o načinu glasovanja. Usvojen je model izglasavanja po točkama i poglavljima. Regulator sabora don Mihovil predstavio je uvažene primjedbe koje su došle od braće nakon što su pročitali posljednju verziju teksta. Dio Direktorija izglasan je već prije podneva i euharistijskog slavlja kojemu je predsjedao don Pejo Orkić, provincijal. U popodnevnom radu nastavilo se s izglasavanjem po točkama, po poglavljima, a na kraju je izglasan i Dokument u cjelini. U završnici sabora, provincijalni ekonom, don Tihomir Šutalo, predstavio je nekoliko obrazaca vezanih uz skrb, mirovine, oporuku te izjavu "de sexto". Sabornici su te tekstove o skrbi slabije, bolesne i braće starije dobi, komentirali tražeći dodatna pojašnjenja pravnih stručnjaka i moralnih normi. Don Tihomir je zatim izvijestio sabornike o stanju važnijih nekretnina, a provincijal o dogovoru s novim gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem glede ugovora za Pastoralni centar - Plitvice, nakon čega je, zahvalivši regulatoru, sudionicima te braći i osoblju centra, Večernjom molitvom, zaključio 16. provincijalni sabor.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi