Vijesti - Dubrovačka crkva sv. Dominika i njena monumentalna raspela

 

Dubrovačka crkva sv. Dominika i njena monumentalna raspela

Dubrovačka crkva sv. Dominika i njena monumentalna raspela Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 30. 05. 2016 - 22:09

Predavanje povodom proslave 800 godina postojanja Reda propovjednika

Povodom proslave 800 godina postojanja Reda Propovjednika u Dubrovniku je 30. svibnja 2016 započeo ciklus predavanja, kako bi dubrovački dominikanci približili kulturnu baštinu, koju stoljećima vjerno čuvaju u sklopu svoje crkve sv. Dominika i samostana. Prvo predavanje u crkvici Rozario, sa naslovom ''Dubrovačka crkva sv. Dominika i njena monumentalna raspela'',održao je Matko Matija Marušić doktorand sa Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba.

U uvodu izdvojio je dva monumentalna raspela, koja su bitna za promišljanje o ulozi samih raspela u crkvi sv. Dominika, a to su raspelo Paola Veneziana koje datira iz sredine 14. stoljeća i stoji u trijumfalnom luku iznad glavnog oltara, te raspelo nepoznatog autora iz prve polovice 15. stoljeća smješteno u sakristiji crkve sv. Dominika. Oba raspela kao takva se mogu promatrati kroz dvije prizme, kroz prizmu kulture pobožnosti i uloge samog raspela u liturgiji i drugim pobožnostima, te prizmu izgleda crkve u konkretnom povijesnom razdoblju. Poslije opisa i predstavljanja obiju raspela, predavač je pokušao raspela promatrati upravo kroz prije spomenute prizme.

Pitanje, koje je polazište za takvo razmatranje je: ''Gdje su raspela originalno stajala?'' Zbog nedostatka izvora i detaljnijih istraživanja raspela nepoznatog autora iz sakristije crkve, doktorand Marušić se je usredotočio na raspelo Paola Veneziana. Izdvojio je tri izvora iz kojih je moguće bar donekle predvidjeti gdje je raspelo izvorno postavljeno. Kao dvije opcije koje se nameću su sadašnja pozicija raspela u trijumfalnom luku, te druga pozicija na korskoj pregradi koja je razdvajala crkvu na dio za redovnike i dio za laike. Po njegovu mišljenju izglednija izvorna pozicija raspela je upravo ona, gdje je ono postavljeno i danas iako naglašava, da je teško dati konačan odgovor. Tom mišljenju se je u raspravi nakon predavanja priklonio i dominikanac prof. Krasić.

Tijekom izlaganja spomenuto je i treće raspelo, koje je u prošlosti stajalo na oltaru sv. Križa u dnu crkve. To raspelo spominje Serafino Razzi u svojoj Povijesti Dubrovnikate zapisuje, kako je papa tom raspelu dodijelio poseban status kao raspelu ''preko kojeg se oslobađaju duše iz čistilišta''.

Slušatelji su tako dobili uvid u značenje monumentalnih raspela u crkvi sv. Dominika ne samo kao umjetničkih djela već preko toga, kako sama pozicija raspela utječe na pobožnost prema raspelu, ulozi u drugim pobožnostima i liturgiji te samom izgledu crkve.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Treće zasjedanje 16....
Slijedeći članak:
Konferencija kapucinskih...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi