Vijesti - Završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

 

Završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika Autor: ika
Objavljeno: 29. 05. 2016 - 23:19

Dan je bio posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima u povodu 800 godina postojanja dominikanskoga reda

Duhovno-glazbenim programom posvećenim hrvatskim dominikanskim blaženicima u povodu 800 godina postojanja dominikanskoga reda Reda propovjednika, misnim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić te premijernim prikazivanjem crtanoga fima „Sveti Dominik" u križevačkoj su župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 29. svibnja 2016. završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Hrvatskim dominikanskim blaženicima bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču posvećeni pretprogram, govoreći i pjevajući o njima, izveli su dominikanka s. Slavka Sente, dominikanac fr. Ivan Babić te zbor dominikanskih bogoslova. Uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom, te uz sudjelovanje đakona Marija Brezaka, predvodio dominikanski provincijal dr. Anto Gavrić. On je u propovijedi govorio o tome kako svatko od nas ima svoje drage svece i blaženike po kojima nam Bog pokazuje svoju blizinu te da nam Bog po njima svjedoči koliko je osjetljiv na naše potrebe. „Sveci su svježina koja nam je potrebna u našim svakodnevnim nevoljama i patnjama" – rekao je propovjednik podsjetivši na ključne trenutke života bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske. Sjetio se nesebičnosti blaženoga zagrebačkog nadbiskupa koji je s puno ljubavi nastojao osigurati boljitak naroda koji mu je bio povjeren na više razina i veličine kotorske zazidane djevice, koja je, iako nije putovala kao bl. Kažotić, udaljena od svijeta pomagala mnogima, molitvom, savjetima, porukama. Progovorio je o veličini utemeljitelja čiovskoga dominikanskog samostana iz 15. st. bl. Nikoli Milinoviću te o mučeniku fr. Dominiku Baraču, koji je bio žrtva komunističkoga režima, a za kojega Hrvatska dominikanska provincija priprema proces za proglašenje blaženim. Spomenuo je dr. Gavrić i imena u javnosti vrlo slabo znanih hrvatskih dominikanskih redovnika ili redovnica koji su na glasu svetosti, tridesetdvojicu dominikanskih mučenika iz Bosne iz 13. stoljeća, pet dominikanki koje su u 16. stoljeću u Starom Gradu na Hvaru ubili Turci, dominikanke Magdalenu Pereš iz 17. stoljeća iz okolice Visokog u Bosni i s. Jordanu Markezić iz 20. stoljeća iz Istre. Dr. Gavrić je na kraju uputio na bogatu povijest hrvatske svetosti, na to da se svecima treba diviti, ali da ih je važnije slijediti, a da je svaki svetac najvažnije primio u svojoj obitelji, da su mnoge svece majke pratile na njihovu putu te da je važno moliti svece za snagu naših obitelji. Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je dječji zbor župe sv. Ane. 
Nakon toga je premijerno prikazan crtani film „Sveti Dominik" iz serijala crtanih filmova „Moja katolička obitelj" EWTN televizije koju je za hrvatsku publiku producirala Laudato televizija. Film u dvadesetak minuta približava lik, djelovanje i poruke sv. Dominika iz perspektive djece i mladih. 
Time su završeni četverodnevni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana. 

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić", župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato" Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište i Glazbena škola Alberta Štrige.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Treće zasjedanje 16....
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi