Vijesti - Svetkovina sv. Josipa u samostanu sv. Ane u Splitu

 

Svetkovina sv. Josipa u samostanu sv. Ane u Splitu

Svetkovina sv. Josipa u samostanu sv. Ane u Splitu Objavljeno: 19. 03. 2015 - 05:26

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio misno slavlje

Svetkovinu svoga nebeskoga zaštitnika sv. Josipa služavke Maloga Isusa splitske provincije sv. Josipa svečano su 19. ožujka proslavile misnim slavljem koje je u samostanu sv. Ane u Splitu, sjedištu provincije, predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Istaknuo je kako je svetkovina sv. Josipa poseban dan za tu zajednicu, splitsku provinciju, ali i za sestre služavke Maloga Isusa kao osobe posvećenog života, jer sv. Josip je zaštitnik, čuvar Isusa i primjer odgovora na duhovni poziv. Odgovor na pitanje zašto je baš njega izabrao Gospodin leži u otajstvu Božje ljubavi i planu spasenja kazao je nadbiskup. "Svakako, nije mu smetao čovjek koji je skroman, tih, samozatajan jer je i on tako došao na taj način među nas. Odgovarao mu je i zbog toga što je ovo utjelovljena riječ Božja, a za dati prostora riječi Božjoj potrebno je ostati bez riječi". Josipu je bilo potrebno da riječ Božja nađe prostora i odjeka u njegovu životu da bi mogao Isusa po zakonu uvesti u ovaj svijet. Jer, dodao je "kao što je Mariju riječ Božja po utjelovljenju cjelovito zahvatila i koju je ona u srcu pohranila, tako je isto trebala učiniti i osoba koja će Isusa uvesti u život i pratiti ga kroz njegovo odrastanje". Josip je bez riječi primio Božju riječ i životom odgovorio na nju i jedina njegova riječ bila je njegov život.

Nadbiskup se zapito zašto je Josip bio bez riječi, a nije bio ni nijem ni gluh? To ima svoj razlog pojasnio je nadbiskup. "Tko može komunicirati, otvoriti se Gospodinu, otajstvu Božjeg plana i ljubavi? Ne onaj tko ima puno riječi nego onaj koji ima sposobnost slušanja". Danas su za komunicirati među ljudima potrebne riječi, govori, tehnička sredstva i toga ima previše, ali nedostaje prave komunikacije. Svađamo se, optužujemo, udaljavamo, riječi grade zidove među ljudima u zajednici i ono što nedostaje pravoj komunikaciju je slušanje, a slušati drugoga znači dati mu da on bude prvi, da progovori.

Slušanje je potrebno kao otvorenost prema Gospodinu. Potrebno je čuti svoje srce, riječ Božju, bližnjega. No problem je što smo previše zaglušeni bukom, i nedostaje nam unutarnjeg stava. Bez stava previše govorimo, dokazujemo, branimo se, kritiziramo i te probleme rješavamo sjednicama, sastancima, analiziramo no to ne može zamijeniti život, upozorio je nadbiskup. "Zato je Josip model nama svima jer on sluša, i slušajući onda može djelovati s povjerenjem. Najprije slušamo a onda možemo odgovoriti. Ako smo slušali, onda imamo i povjerenje. Nama često puta nedostaje povjerenje jer vjera i povjerenje dolazi sa slušanjem. Onda možemo naše sjednice, rasprave, analize pretvoriti u život". Nadbiskup se obratio sestrama kao osobama posvećenog života riječima: "Josip je osoba posvećenoga duhovnog poziva koja se radikalno dala za život i utjelovljenje u sredini u obrani Isusa riječi i djelom. I, mi, osobe posvećenog života, ponekad se zaustavljamo kod poziva kao cilja, a cilj je nešto dugo. Treba slušati riječ Božju, otvoriti uho i srce i iz tog slušanja otkrit ću glas Božji i s povjerenjem ću onda odgovoriti i ostvariti svoj poziv koji ostvarujem življenjem za druge, jer nas Gospodin poziva ne za nas".

Na kraju propovijedi nadbiskup je sestrama poželio da slavlje njihova nebeskog zaštitnika bude poticaj da otkriju svoje zvanje, poziv koji će otkriti u slušanju. Poželio im je da njihov rast i služenje posebno kroz ovu Godinu osoba posvećenog života učini od njih da njihov poziv i služenje budu poziv za druge . Riječima "Sv. Josipe pomozi svakoga od nas na svoj način da budemo svježi i radosni u svom pozivu i poziv drugima", pozvao je nadbiskup Barišić.

Samostan sv. Ane u Splitu ustanovljen je godine 1910. Sestre su samostan otvorile u kupljenoj kući u Velom Varošu. Kuća je 2000. temeljito obnovljena i u njoj se nalazi provincijska uprava. Sestre iz tog samostana pomažu u pastoralu u župi sv. Križa, vrše katehetsku službu u splitskim školama, a neke studiraju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sveučilišta u Splitu ili na njemu rade. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi