Vijesti - Put svjetla u Karmelu-Brezovici

 

Put svjetla u Karmelu-Brezovici

Objavljeno: 19. 03. 2015 - 22:39

"Maestra de la luz", prepuna crkva vjernika i glazbeni koncert

Na Josipovo, 19. ožujka, "Put svjetla" zasvijetlio je u večernjim satima u Karmelu-Brezovici. Dočekale su ga karmelićanke svečanom himnom u čast svoje sv. Majke Terezije od Isusa: "Maestra de la luz", kao i prepuna crkva vjernika, svetičinih prijatelja i štovatelja. Osobiti doček pripremili su sv. Tereziji Avilskoj vrhunski zagrebački glazbenici koncertom u prigodi svetičina 500. rođendana i dolaska njezinih relikvija: stopala i štapa u svetištu Karmela.

Prisutne je pozdravila č. M. T. Viktorija Shtufi. Organizator, nositelj i dirigent koncerta bio je mo Zdravko Šljivac, koji je koncertu dao naziv: "Maestra de la luz". Vjernici i hodočasnici "Puta svjetla" imali su priliku čuti W. A. Mozarta i njegov "Ave verum corpus", J. S. Bacha i skladbu "Jesus bleibet meine freude" - Choral iz kantate: "Herz und Mund und Tat und Leben" BWV 47, Zoltana Kodalya: "Esti dal" u izvedbi djevojačkog zbora "Zvjezdice". Slušali su također Anđelka Krpana i Doru Maganić, violiniste, koji su ih obradovali Bachovim "Dvoglasnim invencijama br. 1.20 i 13", dok je Zagrebački ansambl flauta oduševio prisutne Ravelovim: "Le tombeau de Couperin/Eric Norby." Mlada operna pjevačica Tanja Ruždjak otpjevala je Himnu jubileja, F. Palazona/C. Aganzoa: "Maestra de la luz" i Z. Šljivca/T. Bogner: "Nebeska Majko, časna Majko", dok su Ivana i Marija Husar obradovale vjernike s nekoliko duhovnih skladbi.

Drugi dan boravka relikvija sv. Terezije u Karmelu-Brezovici već u ranim jutarnjim satima domaći vjernici iz Brezovice, kao i iz grada, dolazili su i u tišini su se molili sv. Tereziji, doticali se njezinih relikvija, poklonili su se pred njima i izručili svetici svoje plemenite nakane, sve do odlaska relikvija na Trg bana Jelačića. Prijepodnevni program bio je obogaćen i predavanjem o. Ivana de Jesusa (Mora), voditelja ekipe "Puta svjetla", pod naslovom "Vjera u životu sv. Terezije." O. Ivan opisao je Terezijinu obrazložio je najprije naravnu i nadnaravnu vjeru koju Duh Sveti ulijeva u srce čovjeka, a zatim vjeru koju je živjela sv. Terezija. Ona je bila spremna za svaku istinu vjere, pa i najmanju, tisuću puta umrijeti. Ljubila je Crkvu i uvijek je bila podložna svemu što ona naučava. Relikvija štapa nam poručuje da se Terezija uvijek oslanjala na Krista, koji je bio njezino Svjetlo, a relikvija stopala nam govori da je ona koračala, hodala s Kristom. Gospodin joj je darovao veliku i živu vjeru, osobito vjeru u njegovu prisutnost u pričesti, i tu je Terezija dobivala posebne milosti za život. O. Ivan istaknuo je i tri važne kreposti za Terezijinu vjeru i duhovni život: ljubav, poniznost i nenavezanost. Istaknuo je da je inkvizicija prozivala sv. Tereziju smatrajući sumnjivim njezin život vjere i kreposti, jer: "Nema ženske kreposti koje u to doba ne bi smatrali sumnjivom." Terezija je bila obilježena kao krivovjerka pred inkvizicijom koja je rešetala njezine spise, kao i njezine osnutke i njezin život. Takvi i slični trenuci jačali su Terezijinu vjeru i njezin rast, jer je slijedila Isusa Krista i Djevicu Mariju, hodala s njima i prijateljevala, što je predavač zaželio sestrama i vjernicima. Predavanje je završio molitvom za obitelji, za duhovne zajednice i za zemlju Hrvatsku kako bi svaki dan bila posvećena i vođena Isusom i Djevicom Marijom, te s njima putovala kroz život. Nakon trenutaka meditativne šutnje, sestre su molile Gospinu krunicu protkanu tekstovima iz djela sv. Terezije Avilske, a vjerni puk im se pridružio.

Vrhunac "Puta svjetla" bila je svečana misa koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić s dvadesetak suslavitelja: kanonika, provincijala, profesora, župnika, kapelana i bogoslova. Domaći župnik Zvonko Vuković izrazio je svima srdačnu dobrodošlicu.

Biskup je u homiliji spomenuo neke crte Terzijine duhovnosti, osobito da je Isus bio Terezijin životni suputnik i supatnik u čijoj je blizini nalazila snagu i radost napornog života. Spomenuo je i Terezijinu jasnoću, novost i radikalnost u obnovi karmelskih pravila, kako bi braća i sestre živjele veću slobodu prema Kristu Gospodinu. U Godini posvećenog života biskup Pozaić podsjetio je i na poziv pape Franje da Bogu posvećene osobe probude svijet novim svjedočanstvom radosti, jer "gdje su redovnici i redovnice, tu je radost. A radost budi svijet i daje snagu svijetu". Slično je bilo i sa sv. Terezijom koja, nekad i danas, poziva, posred stranputica života, na ispravan put Istine, Svjetla i Života. Stoga: "Ništa neka te ne straši, ništa uznemiruje, sve prolazi, Bog se ne mijenja. Strpljivost sve postiže; tko ima Boga, ništa mu ne nedostaje, samo Bog dosta je", zaključio je biskup Pozaić mislima sv. Terezije Avilske i dodao da su sveci naš put do Neba, naš ponos i dika; oni su prava Božja slika.

Misno slavlje uveličao je "Collegium pro musica sacra" pod ravnanjem prof. s. Cecilije Pleša, a za orguljama je bila prof. Eva Kirchmayer Bilić. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi