Vijesti - Susret i proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

 

Susret i proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

Susret i proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji Objavljeno: 02. 02. 2015 - 20:21

U prigodi proslave Dana posvećenog života koji Crkva slavi na blagdan Prikazanja Gospodnjeg – Svijećnicu – u ponedjeljak 2. veljače u Varaždinu je održan već tradicionalan susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije. Redovnici i redovnice sudjelovali su na misnom slavlju koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prije mise sudionici su se okupili na predavanju u dvorani Biskupskog ordinarijata, gdje je o temi "Svjedočiti posvećeni život danas" izlagala dr. sc. s. Martina Ana Begić.

U ime organizatora susreta, Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, okupljene je pozdravio povjerenik vlč. Siniša Dudašek, koji je podsjetio kako se nalaze u aktualnoj Godini posvećenog života. Kazao je kako je Varaždinska biskupija uistinu blagoslovljena s više redovničkih zajednica, čiji članovi zauzeto djeluju prožeti Duhom Svetim živeći svoje redovničke zavjete. Čestitao im je Dan posvećenog života zaželjevši da njihove molitve urode novim duhovnim zvanjima.

S. Martina Ana Begić u svome se izlaganju osvrnula na promatranje posvećenog života kroz pitanje duhovnih zvanja kazavši kako je redovništvo znak i izazov u današnjem društvu.  Napomenula je kako život po zavjetima treba uzdizati ljudsko dostojanstvo i životni smisao, a osobito se treba živjeti u istinskoj radosti. Upitavši se kako ojačati redovnički život u sekularnom društvu, naglasila je da je svakako moguće kroz svjedočenje prepoznatljive radosti zbog odabranog posvećenog života koji gori za Krista i gori za čovječanstvo.

U izlaganju je upozorila na rapidno starenje u redovničkim zajednicama, koje je danas zabrinjavajuće i gotovo alarmantno, no ono je znak dublje i ozbiljnije krize i pred sve nas postavlja pitanja: Kakva je evanđeoska kvaliteta našeg života, jesmo li u skladu sa zahtjevnostima posvećenja, koliko revnosti imamo za Krista i čovječanstvo, kakvima nas se doživljava u suvremenom društvu? Kazavši da su ta pitanja odraz oslabljene duhovnosti, kako evanđeoske, tako i apostolske, istaknula je da upravo stoga papa Franjo poziva da se redovništvo živi s velikom ljubavlju.

Nakon susreta proslavljena je u katedrali svečana euharistija, koja je započela procesijom sa svijećama i obredom blagoslova svijeća.

U homiliji je biskup Mrzljak rekao da blagdan Svijećnice ponovno posvješćuje kako je život Božji dar. Prisjećamo se kako su Marija i Josip donijeli Isusa u Božji hram da bi Bogu zahvalili na daru djeteta. Kada se danas govori o životu, u društvu se često spominje kako je život pravo, kako čovjek ima pravo odlučiti o životu, pa i o novom životu. Mi kršćani kažemo da je život Božji dar i sveti dar kojeg na poseban način posvećujemo u krštenju, koje nije samo neki događaj, nego mi i danas živimo u krštenju, naš je život po krštenju posvećen. Danas na blagdan Svijećnice mi nosimo svjetlo kršćanskog života koje je upaljeno na našem krštenju, nosimo ga kroz naš život učvršćujući našu vjeru. Mi se danas u molitvi na poseban način spominjemo osoba koje su se na osobit način posvetile služenju Bogu, nadahnute Duhom Božjim i pozvane Božjom milošću te osobe žele Božje svjetlo još više rasvijetliti. Osobe posvećena života na poseban način rasvjetljuju nas tim Božjim svjetlom. Današnji blagdan prigoda nam je svima da to svjetlo, koje ponekad tinja slabije ili jače, još više rasplamsamo u svojim životima, da sami postanemo to svjetlo i svjetlimo drugima i kao zajednica vjernika i kao pojedinci. To je osobito važno u današnjem društvu koje sve više odbacuje to Božje svjetlo i temeljne istine i vrednote ljudskog života koje mi kršćani pronalazimo u Božjoj riječi. Neka nam današnji blagdan omogući da dodatno pojačamo svjetlo koje ćemo nositi u našem zemaljskom životu do vječnosti, poručio je biskup u homiliji.

Na kraju mise, tijekom koje su članovi redovničkih zajednica obnovili svoje zavjete, biskup je podsjetio da se nalazimo u Godini posvećenog života kada je cijela Crkva pozvana moliti i razmišljati o tome kako je redovništvo veliko bogatstvo Crkve. Svim redovnicama i redovnicima zahvalio je na sudjelovanju u slavlju i na djelovanju u mjesnoj Crkvi.

Za proslavu Svijećnice, ali i cijele aktualne Godine posvećenog života biskupijski Ured izdao je prigodne molitvene i promotivne materijale, s nakanom da se tijekom ove Godine više razmišlja i moli za osobe posvećenog života.

Jasminka Bakoš-Kocijan

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi