Vijesti - Dan posvećenog života u Vatikanu

 

Dan posvećenog života u Vatikanu

Dan posvećenog života u Vatikanu Objavljeno: 02. 02. 2015 - 19:06

Poslušnost i mudrost; radost i kreativnost, ključne su riječi Papine homilije na misi na Dan posvećenog života 2. veljače koju je slavio u Bazilici svetoga Petra, prigodom blagdana Gospodnjega prikazanja i Dana posvećenog života. Redovnici i redovnice trebaju druge voditi k Isusu, ali jednako tako i sami dopustiti da ih Isus vodi, poručio je Sveti Otac. Ruke su Blažene Djevice Marije, u kojima nosi Isusa, poput stepenica po kojima Božji Sin silazi k nama – stepenice Božje susretljivosti.

Krist je sišao, postao čovjekom poput nas, kako bi uzišao Ocu zajedno s nama i učinio nas sličnima sebi, objasnio je Papa i nastavio: Isus je prošao istim putem kao i mi, kako bi nam naznačio novi put, koji je on sam. Za nas – osobe posvećenoga života – to je jedini put kojim imamo ići. Tim se putem, međutim, ide u poslušnosti. Isus nije došao kako bi vršio svoju, već Očevu volju. Stoga, tkogod slijedi Isusa, ide putem poslušnosti; nasljedujući Gospodinovu susretljivost; snizujući se i izvršavajući Očevu volju, sve do poništenja samoga sebe – kako piše sv. Pavao u poslanici Filipljanima.

Za redovnika napredovati znači sniziti se u služenju, to jest, ići istim putem kao Isus, koji se nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom. Taj put uzima oblik pravila redova, pod vodstvom karizme utemeljitelja, imajući uvijek na umu da je Evanđelje nezamjenjivo pravilo za sve. Slijedeći taj zakon, posvećene osobe mogu postići mudrost, koja nije nešto apstraktno, već je djelo i dar Duha Svetoga. Očiti znak te mudrosti jest radost. Kada smo tužni, dobro bi nam bilo pitati se kako slijedimo Isusa u njegovu otajstvu kènoze (samoponištenja).

Gospodin je starcima Šimunu i Ani udijelio dar mudrosti putem dugog hoda u poslušnosti Zakonu – poslušnosti koja jednim dijelom ponizuje i poništava, ali drugim dijelom pali i štiti nadu; čini ih kreativnima, jer su bili ispunjeni Duhom Svetim. Marija, mlada majka, i Šimun, starac, nose dijete u rukama, ali je dijete Isus taj koji ih oboje vodi te Gospodin pomazanjem Duha Svetoga pretvara poslušnost u mudrost, istaknuo je Sveti Otac.

Gospodin može udijeliti mudrost i nekome tko je mlad i neiskusan, samo ako ide putem poslušnosti i pokornosti Duhu – što nije nekakva teoretska činjenica, već podliježe logici utjelovljenja Riječi: pokornost i poslušnost utemeljitelju, konkretnom pravilu, poglavaru, Crkvi. Radi se o konkretnoj pokornosti i poslušnosti. Istinska obnova („aggiornamento") djelo je mudrosti, iskovane u pokornosti i poslušnosti, ustvrdio je papa Franjo.

Obnova posvećenog života događa se samo po velikoj ljubavi prema Pravilu i sposobnosti slušanja starije subraće i sestara. Tako se polog, karizma svake redovničke obitelji, čuva po poslušnosti i mudrosti. Na taj se način čuvamo od nevjerodostojnog, neutjelovljenog ili gnostičkoga življenja posvećenog života, što bi značilo svesti ga na karikaturu; nasljedovanje [Isusa] bez odricanja, molitva bez susreta, bratski život bez zajedništva, poslušnost bez vjernosti i ljubav bez transcendencije, upozorio je Sveti Otac.

I mi ćemo moći, poput Marije i Šimuna, uzeti Isusa u ruke – kako bi ga nosili narodu – samo ako se damo voditi Kristovim otajstvom. Vodit ćemo ljude Isusu samo ako mi prepustimo Isusu da vodi naš život. To je ono što trebamo biti: vođeni vodiči, rekao je na kraju papa Franjo. (ika/news.va)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi