Vijesti - Dan posvećenog života proslavljen u zagrebačkoj prvostolnici

 

Dan posvećenog života proslavljen u zagrebačkoj prvostolnici

Dan posvećenog života proslavljen u zagrebačkoj prvostolnici Objavljeno: 02. 02. 2015 - 21:51

Euharistijsko slavlje u prigodi proslave blagdana Svijećnice i Dana posvećenog života u zagrebačkoj katedrali je u ponedjeljak, 2. veljače u zajedništvu s pomoćnim biskupom Mijom Gorskim, predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jurom Šarčevićem, te tridesetak svećenika među kojima je bilo i više provincijala predvodio pomoćni biskup Valentin Pozaić.

Slavlje je započelo blagoslovom svijeća i procesijom s upaljenim svijećama.

U prigodnoj homiliji biskup Pozaić se osvrnuo na blagdana Prikazanja Gospodnjega, te je naglasio kako se u hramu zbio susret koji „sabire u sebi sve čovječanstvo, u svim njegovim životnim dobima: dijete Isus, mladi roditelji Marija i Josip, Šimun i Ana – oni iz mnogih godina hramskog, izdvojenog od redovitog života, oni iz posvećenog života: svi su oni puni radosti života jer su predani vodstvu Duha Svetoga. Svima koji su očekivali Isusa došao je čas radosti. Isus postaje čisti prinos sebedarja Bogu na čast: jer prinosi i žrtve ne mile ti se, osobni dar je prinos omiljeli. Otac uzvraća darom Isusa čovječanstvu, svome narodu, svakome od nas na prosvjetljenje i na spas. Dolazimo prinijeti dar Bogu, a vraćamo se obdareni Sinom njegovim: milost i poslanje kao ‘Evanđelje-Prorokovanje-Nada'".

Biskup je istaknuo da se „tako stvara simfonija blagdana Svijećnice i blagdana posvećenog života: svi smo posvećeni temeljnim sakramentom krštenja, i drugim sakramentima, neki i po svetom redu, neki i po svetim obećanjima i zavjetima, i na taj način daju svjedočanstvo ljepote isključive pripadnosti Bogu, Gospodaru i Ljubitelju života”.

Nadalje je naglasio, da kao što svaki vjernik, i posvećena osoba, zna da se ne može poistovjećivati Kraljevstvo nebesko s izgradnjom ljudskoga grada na zemlji, isto tako zna da su te dvije stvarnosti u međusobnom odnosu, da se mogu i moraju prožimati. To je propovjednik potkrijepio citatima iz pobudnice pape Franje „Radost Evanđelja".

Na kraju je homilije rekao „uistinu, nije narav i poslanje svijeće upaljene na Svijeći uskrsloga Krista, da se stavlja pod posudu, nego da pođe u tamu svijeta: obasjati svijet, zagrijati svijet, probuditi svijet svjedočanstvom 'jednog drugog načina rada, djela, života'", te dodao riječi iz Apostolskog pisma kojeg je papa Franjo uputio posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života „gdje god su redovnici ondje je radost”.

Stoga, za sve nas, posebno pak za one posvećenog života, svaki dan je Svijećnica: susret s Gospodinom, i njegovom Majkom Marijom. U tom susretu crpimo milost zahvale, tu se obnavlja naša nada, i hrabrost, za potpuni prinos dara života u hramu ljubavi: Gospodinu, Gospodaru i ljubitelju života', riječi su kojima je biskup Pozaić zaključio homiliju.

Nakon popričesne molitve prisutne redovnice i redovnici izmolili su Molitvu za obnovu redovničkih zavjeta, a potom je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. zahvalio predvoditelju slavlja. U ime svih čestitao mu je desetu obljetnicu biskupskoga ređenja, te poželio puno snage u daljnjem vršenju pastirske službe na korist redovnika i cijele zagrebačke Crkve.

Prije blagoslova biskup Pozaić posvećenim osobama je prenio pozdrave, čestitke i molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te istaknuo kako se kardinal raduje skorašnjem susretu s posvećenim osobama. Molimo da upaljene svijeće ostanu u nama i da se raziđemo kao svjetila Kristova pod zaštitom Djevice Marije majke njegove, rekao je biskup Pozaić.

Na kraju mise predsjednik HKVRPP-a pozdravio je i zahvalio predsjedatelju slavlja mons. Valentinu Pozaiću i čestitato mu desetu obljetnicu biskupskog imenovanja koje je bilo upravo na današnji dana prije deset godina. Zahvalio je i pomoćnom biskupu zagrebačkom mons. Miji Gorskom, vrhovnim poglavaricama, provincijalkama i provincijalima, brojim redovnicama i redovnicima, i svim vjernicima. "I mi smo večaras obnovili svoje predanje Gospodinu kao nekoć Isus kad ga je njegova Majka donijela u Jeruzalemski hram i prikazala Gospodinu", poručio je fra Jure.

Na misi je pjevao Redovnički band aid uz orguljašku pratnju don Ivana Urlića. Dirigirala je s. Elizabeta Peršić, milosrdnica. (ika/hkvrpp)

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi