Vijesti - Susret kapucinskih bogoslova iz srednjoistočne Europe

 

Susret kapucinskih bogoslova iz srednjoistočne Europe

Autor: ika/mb
Objavljeno: 02. 09. 2016 - 00:11

Kako na temelju izvora i duhovnosti sv. Janje Praške pronaći odgovor na moderne izazove koji stoje pred nama danas u Europi

Kongres kapucinskih bogoslova iz srednjoistočne Europe (CECOC), kojoj pripada sedamnaest različitih provincija ili drugih okruga, održan je od 29. kolovoza do 3. rujna u Pragu. U gradu svete Janje Praške, slavne češke klarise, okupilo se više od 70 mladih kapucina zajedno s njihovim odgojiteljima i provincijalima. Okvirna tema susreta bila je "Kako na temelju izvora i duhovnosti sv. Janje Praške pronaći odgovor na moderne izazove koji stoje pred nama danas u Europi."

Tema je razrađena kroz dva okvirna predavanja od kojih je prvo "Odgoj za kontemplativnu molitvu na temelju pisma svete Klare Asiške svetoj Janji Praškoj" održala kapucinska klarisa s. Rachel iz samostana u Šternberku. Fra Pacifik Matejka iz češke provincije predstavio je sudionicima Kongresa život svete Janje Praške u povijesnom kontekstu. Na temelju njezina života dao je smjernice kao nadahnuće za život kapucina u suvremenom svijetu. 

U petak 2. rujna sudionici kongresa imali su susret s generalnim ministrom Reda fra Maurom Johriem koji je predstavio projekt kapucinskog Reda nazvan "Projekt Europa". Cilj projekta je evangelizacija sjeverne i zapadne Europe te jačanje postojećih kapucinskih zajednica, posebice onih koje proživljavaju krizu zvanja.

Iz Hrvatske kapucinske provincije sudjelovali su bogoslovi fra Dejan Lecić, fra Tomislav Trandler i fra Josip Ćibarić, njihov magister fra Stjepan Bergovec i provincijal fra Jure Šarčević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi