Vijesti - Otvorena svjetska izložba “Majka Terezija: život, duhovnost i poruka”

 

Otvorena svjetska izložba “Majka Terezija: život, duhovnost i poruka”

Otvorena svjetska izložba “Majka Terezija: život, duhovnost i poruka” Autor: ika/mb
Objavljeno: 01. 09. 2016 - 08:23

Izložba se može razgledati u župnoj crkvi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64 u Zagrebu do 18. rujna između 11 i 19 sati

Velika svjetska putujuća izložba o Majci Tereziji uoči njezinog proglašenja svetom istovremeno je otvorena u četvrtak, 1. rujna u Rimu na Sveučilištu LUMSA, te u Zagrebu u župnoj crkvi sv. Blaža.

Na otvorenju se uz sestre Misionarke ljubavi koje djeluju u Zagrebu, okupilo mnoštvo njihovih prijatelja i podupiratelja. Također otvorenju izložbe je nazočio veleposlanik Indije u Hrvatskoj Sandeep Kumar, izaslanik veleposlanika Albanije Ilir Qorri, drugi tajnik, nekadašnji veleposlanik Hrvatske u Indiji dr. Drago Štambuk, rektor Sveučilišta  kao i protojerej Kirko Velinski iz Makedonske pravoslavne Crkve.

Izložbu je organizirala župa sv. Blaža uz potporu Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatskog fotografskog centra, Udruge „Hrvatsko zajedništvo“, te Glasa Koncila.

Otvarajući izložbu zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić je naglasio, kako treba činiti male stvari s puno ljubavi, i „zato smo danas ovdje, da pokušamo činiti nešto lijepo za Boga, a to znači činiti nešto lijepo za čovjeka. Ljubiti Isusa, ljubiti čovjeka to nas uči naša dična Zagrepčanka, Majka Terezija“.

Pozdravljajući okupljene, domaćin župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj istaknuo je, kako se ovdje očituje spoj duha i tijela, „kad se to ujedini, čini se čudo, bogatstvo, posebno ukoliko je to spojeno s Onim koji daje prekrasnu intonaciju istinitog postojanja. Upravo u takvom kontekstu je živjela svetica“. 

Okupljenima se obratila i s. Dobrila, Misionarka Ljubavi, jedna od četrdeset Hrvatica, članica Družbe.

S. Dobrila je podsjetila na veze svetice i Hrvatske. Tako je istaknula godinu 1928. kada je Majka krenula iz Zagreba na prvu postaju svoja misionarskog djelovanja, u Irsku. Nadalje je ukazala na godinu 1978., kada je nakon pedeset godina Majka Terezija ponovno došla u Zagreb, za „Zagrebačku korizmu 1978.“, a osim zagrebačkih župa, posjetila je i još nekoliko gradova. U tom je kontekstu posebno podsjetila na riječi tadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Tada još misionarke nisu djelovale u Zagrebu, te je ona bila smještena u Frankopanskoj kod milosrdnica. Već slijedeće godine ponovno dolazi u Zagreb i otvara prvu u Hrvatskoj, a 143. u svijetu kuću misionarki ljubavi. Kuća je bila smještena u Banjugovoj ulici, u sjeni zagrebačke katedrale. S. Dobrila je naglasila, kako je u toj kući, iako je bila prostorija u kojoj je moglo stati 7-8 osoba bila otvorena i prva pučka kuhinja u Zagrebu. Majka Terezija je treći put posjetila Hrvatsku 1986. Tom je prigodom posjetila Mariju Bistricu, te na poziv kardinala Kuharića sudjelovala na hodočašću bolesnika. S. Dobrila je dodala, kako je Majka Terezija 1995. godine dobila hrvatsko državljanstvo i diplomatsku putovnicu, i odlikovanje Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom koju joj je uručio hrvatski veleposlanik u Indiji Drago Štambuk. K tomu, bila je proglašena i počasnom građankom Zagreba. U ovoj prigodi s. Dobrila podsjetila se na svoj susret s Majkom Terezijom, koju je susrela na zagrebačkim ulicama za posjeta 1979. Osjetila je potrebu s njom razgovarati, a ona joj je rekla da Isus ima s njom planove, te da mora dobro osluškivati što Isus od nje traži.

Izložba o inspirativnoj slikovnoj biografiji Majke Terezije koja prati njezin život, a donosi fotografije i dokumente iz arhiva Misionarki ljubavi može se razgledati u župnoj crkvi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64 u Zagrebu do 18. rujna između 11 i 19 sati. Kao popratni sadržaj izložbi organizirat će se susret sa sestrama Misionarkama ljubavi.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi