Vijesti - Stadlerovo 2021. u Slavonskom Brodu

 

Stadlerovo 2021. u Slavonskom Brodu

Stadlerovo 2021. u Slavonskom Brodu Autor: ika
Objavljeno: 23. 01. 2021 - 22:47

Obilježavanje 178. obljetnice rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera - Stadlerovo 2021. započelo je u subotu 23. siječnja u večernjim satima molitvom i polaganjem lampiona kod spomen obilježja u blizini mjesta njegove rodne kuće - u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

U zajedništvu sa župnim vikarom Božidarom Nađem i đakonom Markom Obradovićem prigodnu molitvu uz nagovor predvodio je domaći župnik Ivan Lenić. Kako je Stadlerovo i dan ministranata te župe, na molitvi su uz nekoliko župljana sudjelovali i ministranti.

Župnik Lenić posvijestio je kako svakim rođenjem na našoj zemlji Bog, Otac svjetlila, pali jedno novo svjetlo. „Danas smo na ovom mjestu zapalili svjetiljke – lampione posvješćujući si kako je baš ovdje u blizini, u našem gradu, u brodskom domu Stadlerovih na sutrašnji dan prije 178 godina zasvijetlilo jedno svjetlo ljudskoga postojanja, a istoga dana primljenim krštenjem u našoj crkvi i kršćanskoga postojanja… S rođenjem i krštenjem Josipa Stadlera, djeteta u obitelji Đure i Marije Stadler, novo je svjetlo ušlo u tu obitelj, ali i u naš grad i župu. Dogodilo se to i samim krštenjem koje je uslijedilo istoga dana u našoj župnoj crkvi: Krist, Svjetlo svijeta, ušao je u život toga maloga stvora, te ga dalje vodio i ispunjavao milinom svoje ljubavi i svjetla, te je već kao dječak prozvan ‘zlatnim dječakom’ brodskih ulica“, rekao je na početku župnik Lenić.

Posvjestio je kako smo pozvani prepoznavati u tom spomenu svjetlo koje je čudesnim Božjim darom zasvijetlilo po rođenju, djetinjstvu, školovanju, kasnije primjerno življenoj svećeničkoj i biskupskoj službi, neizbrojivim zalaganjima i dobročinstvima sluge Božjega Josipa Stadlera, napose kao prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, obnovitelja organizirane katoličke prisutnosti i crkvenosti u Bosni i Hercegovini, borca za opstojnost i napredak hrvatskoga naroda u njoj u svom vremenu, graditelja bez premca, utemeljitelja nove redovničke obitelji Služavki Maloga Isusa u svemu nadahnjivanoga za sva vremena sjajećega Kristova primjera i besmrtne mudrosti njegova Evanđelja.

Naglasio je kako kao Stadlerovi sugrađani pozvani više i bolje upoznavati njegov životni put, da se “iznutra dajemo njime prosvijetliti za vlastiti put života i vjere”. Iskazao je svoju želju i pozvao vjernike da ustrajno mole da to svjetlo, koje i danas svijetli, bude prepoznato u Crkvi, pa i među Brođanima, te ga “ugledamo u nekom skorom vremenu u dostojanstvu blaženih i svetih Crkve Kristove”. Na kraju su okupljeni zajedno molili molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Duhovni program u nedjelju 24. siječnja u pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći započinje u 10 sati prigodnom molitvenom pripravom. U 10.30 sati je svečana euharistija s proslavom Nedjelje Božje riječi i zahvalnoga spomena na slugu Božjega Josipa Stadlera. Nakon mise slijedi tiha molitva u župnoj crkvi krštenja Sluge Božjega za njegovo uzdizanje na čast oltara.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi