Vijesti - Slavlje zavjetovanja i jubileja franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

 

Slavlje zavjetovanja i jubileja franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

Slavlje zavjetovanja i jubileja franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika Autor: ika
Objavljeno: 29. 08. 2015 - 16:36

Bez ljubavi sve je besmisleno

Redovnička zajednica sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika u subotu 29. kolovoza u samostanu na Dančama svečano je proslavila zavjetovanja i jubileje svojih sestara. Tako je s. Ivana Barešić je u svečanom činu zavjetovanja u ruke svoje vrhovne poglavarice s. Ružice Barić obećala vjernost zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće do kraja života, a svoje potpuno predanje izrazila je i prostracijom pred oltarom. S. Andrijana Vekić obnovila je privremena zavjete, potvrdivši ustrajnost i hod prema doživotnim zavjetima, dok su s. Finka Zrinušić i s. Ivana Kutleša još jednom, nakon 25 odnosno 50 godina redovničkog života, obećale vjernost u svom potpunom predanju Bogu kroz redovničke zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom i desetak svećenika. Biskup Uzinić kazao je da se to veliko slavlje događa u Godini posvećenog života, čijim proglašavanjem je Crkva još jednom potvrdila kako prepoznaje dragocjenost posvećenog života. Podsjetio je i na tri cilja Godine posvećenog života, kazavši da se "mogu otkriti u onom što se danas događa u ovoj zajednici. Prvi cilj je sjećanje na prošlost sa zahvalnošću. Ja bih rekao da to imamo osobito u životu i radu s. Ivane Kutleša. Vi ste 50 godina uložili u život ove zajednice i zapravo je vaše djelovanje zahvalno sjećanje vas i cijele ove zajednice na prošlost. Vi ste ugradili sebe u tu prošlost. Drugi je cilj živjeti s ljubavlju i strašću sadašnjost, ja bih tu vidio s. Finku Zrinušić, ona je i prošlost i budućnost, ali je prije svega sadašnjost. Tu je i treći cilj 'S nadom gledati u budućnost', evo, to ste vi s. Ivana vašim zavjetovanjem, ali tu je i s. Andrijana Vekić koja obnavlja svoje privremene zavjete i koja će ugraditi sebe u budućnost ove redovničke zajednice."

Osvrćući se na biblijska čitanja kazao je da uvijek na početku stoji Božji poziv čovjeku. Istaknuo je i važnost "buđenja svijeta", tj. proročku zadaću svakog redovnika i redovnice, te da je prorok uvijek "na strani siromaha i nezaštićenih jer zna da je Bog na njihovoj strani." Naglasio je i važnost zajedništva koje nije samo "biti zajedno zbog nekog svog interesa već biti zajedno služeći drugima". Biskup Uzinić primijetio je da premda u tom slavlju to srećom nije slučaj, ipak često redovničke zajednice, cijela Crkva, pa i Dubrovačka biskupija više slave jubileje, nego nova zavjetovanja i ređenja, a kao primjer naveo je da su ove godine četvorica svećenika Dubrovačke biskupije slavila 50 godina svećeništva, a nije bilo niti jednog ređenja. Kako se to ne bi događalo, biskup je kazao da je potrebno "izići iz sebe samih i krenuti na egzistencijalne periferije". Zaključio je da redovnik bez milosnog srca nije redovnik, već je potrebno imati dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost, no da je ipak najvažnija ljubav: "Bez ljubavi sve je besmisleno. Čak je i opasnost. Biti redovnik, a nemati ljubavi je opasno. Ne samo za sebe nego i za druge."

Vrhovna poglavarica Barić čestitala je slavljenicama, te im između ostalog kazala: "Drage sestre slavljenice, danas na poseban način zahvaljujmo Gospodinu za vas, za vaše postojanje, zahvaljujemo za suživot s vama, zahvaljujemo za vaše živo sudjelovanje u prenošenju karizme naše Družbe kao i za sve dobro koje je Bog po vama činio. Hvala što u sebi njegujete i svojim životom čuvate duhovni portret i lik sestre franjevke od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika", nakon čega se pojedinačno obratila svakoj sestri slavljenici.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi