Vijesti - Slavlje prvih zavjeta u svetištu Majke Božje Trsatske

 

Slavlje prvih zavjeta u svetištu Majke Božje Trsatske

Slavlje prvih zavjeta u svetištu Majke Božje Trsatske Autor: ika
Objavljeno: 29. 08. 2015 - 10:49

Živjeti zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće

Svoje prve redovničke zavjete jedanaestorica franjevačkih novaka položila su tijekom svečanog misnog slavlja u subotu 29. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske. U prepunoj crkvi desetorica novaka iz Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda: fra Mislav Lukačević, fra Saša Josip Radoš, fra Andreo Matanović, fra Antonio Nikolić, fra Josip Pavlović, fra Luka Banović, fra Ivan Bogati, fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić i fra Marko Rudec te fra Pavle Ivić iz zadarske provincije Sv. Jeronima tijekom misnoga slavlja koje je uz zadarskog provincijala fra Andriju Bilokapića i pedesetak svećenika i redovnika, predvodio provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, zavjetovali su se da će godinu dana živjeti u siromaštvu, čistoći i poslušnosti po uzoru sv. Franje, utemeljitelja svoga reda.

Bio je to doista susret radosti, kako brojnih svećenika i redovnika tako i roditelja, rodbine i prijatelja jedanaestorice zavjetovanika, što je i istaknuo u svojoj homiliji provincijal Vrdoljak, te novacima posvjestio što su sve Bogu obećali u svojim zavjetima. "U ovoj Godini posvećenog života Sveti Otac upravo nas redovnike poziva da budemo svjedoci zajedništva u ovome vremenu i to svojim bratstvom, malenošću i otvorenošću prema ljudima", rekao je među ostalim provincijal te naglasio kako je franjevačka malenost važna karizma u svijetu u kojem živimo. "Franjevački habit stoljećima je bio znak malenosti, ali jednako tako i blizine onome malome čovjeku, Kristovu čovjeku, koji mu ostaje vjeran, onomu koji dolazi u svetištu i uvijeke se iznova moli Gospodinu, koji je svo njegovo bogatstvo i nada", posvijestio je provincijal, osvrnuvši se pritom posebno na dramu koju ovih dana prolaze brojne izbjeglice. Povjerivši zavjetovanike zagovoru Majke Božje Trsatske na kraju im je poručio da ostanu vjerni Kristovi prijatelji, vjerni svojoj provinciji, Božjem narodu kojem su poslani, noseći uvijek u svome habitu, u svome redovništvu i u Crkvi sjeme Kristova Evanđelja, sjeme u kojem se govori o ljubavi, u koje se sadi ljubav. Posebno dirljivi nakon homilije bili su trenuci kada su novaci pred braćom, na prozivku svog magistra fra Tomislava Faletara, obećali da će živjeti zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće te pojedinačno u ruke svojih provincijalnih ministara Vrdoljaka i Bilokapića položili prve zavjete, izrekavši formulu zavjetovanja. Pozdravnu riječ zavjetovanicima i zahvalu roditeljima uz magistra fra Tomislava uputio je na kraju i provincijal Bilokapić.

Ugodno druženje nastavljeno je u prostorijama samostana uz zajednički ručak nakon kojeg su zavjetovanici zajedno s roditeljima krenuli svojim kućama gdje će boraviti kraće vrijeme nakon kojeg odlaze na studij u Zagreb, u franjevački samostan na Kaptolu, koji je ujedno i odgojna kuća za braću s privremenim zavjetima.

Istoga dana dopodne jedanaestorica postulanata Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda: Marko Bagarić, Srećko Bekavac, Ivica Berišić, Vinko Brković, Marko Ćosić, Juraj Gelemanović, Ivan Ivanković, Antonio Kirin, Marko Munđar, Siniša Pucić, Filip Sedlar, Mato Topić i David Vrbanec te zadarske provincije Sv. Jeronima Samuel Azemi obukli su franjevački habit i svojim "Evo me" potvrdili da žele nasljedovati Isusa Krista po uzoru svetog oca Franje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi