Vijesti - Ljetni susret salezijanskih bogoslova

 

Ljetni susret salezijanskih bogoslova

Ljetni susret salezijanskih bogoslova Autor: Tomislav Lukač
Objavljeno: 27. 08. 2015 - 10:58

Živjeti i raditi zajedno za nas je salezijance osnovni zahtjev i siguran put za ostvarenje našeg poziva

Bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije imali su od 22. do 27. kolovoza svoj duhovno-formativni susret u Pastoralnom centru u Belom Manastiru. Susret su vodili provincijal don Pejo Orkić, novoimenovani povjerenik za odgoj i obrazovanje i animator za zvanja don Mladen Delić te dosadašnji odgojitelj i provincijalov vikar don Milan Ivančević.

Bogoslovi imaju svoju redovitu formaciju u Italiji, u Rimu i Torinu, a ovo je bila jedna od rijetkih prilika kada su se mogli susresti i međusobno bolje upoznati. Petodnevni susret započeo je izmjenom ljetnih pastoralnih iskustava koje su bogoslovi stjecali na različitim mjestima u Hrvatskoj, Italiji i Kanadi. Slijedeći raspored predviđenih aktivnosti jedan je dan bio posvećen zajedničkom planiranju programa pastorala mladih. Taj formativni dio vodio je novoizabrani povjerenik za pastoral mladih, don Mihovil Kurkut.

U sklopu formativnog programa bogoslovi su imali priliku upoznati se s prirodnim ljepotama Baranje i Slavonije. U Zapadnoj Slavoniji posjetili su župu sv. Ivana Krstitelja u Badljevini gdje su s vjernicima slavili Večernju molitvu iz Božanskog časoslova i svetu misu, a u nedjelju su slavili misu s vjernicima župe sv. Martina, biskupa u Belom Manastiru. U popodnevnim satima posjetili su Kopački rit, dvorac Tikveš, Batinu i Baranjsko Marijansko svetište u Popovcu. U ponedjeljak su posjetili Osijek i Đakovo te ostali oduševljeni sakralnim znamenitostima dvaju gradova. Treći su dan posjetili Vukovar gdje su saslušali svjedočanstvo jednog branitelja ostavši iznenađeni živom vjerom naših branitelja, što im je dalo dodatnu snagu da ustraju u pozivu. U sjeni svjedočanstva ostali su posjeti samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova, Memorijalnom groblju i Ovčari u Vukovaru, crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju i crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku. Pri povratku iz Iloka bogoslovi su iskoristili priliku za upoznavanje još jednog projekta u kojem se može očitovati salezijanska karizma, a to je zajednica Cenacolo u Šarengradu. U srijedu poslijepodne posjetili su franjevački samostan u Tolisi te župu Kopanice gdje su s narodom slavili večernju molitvu iz Božanskog časoslova i svetu misu. Posjetili su također obitelji  bogoslova Dalibora Sabola, Marijana Zovaka i Ivana Žalca te obitelj don Peje Orkića. 

„Živjeti i raditi zajedno za nas je salezijance osnovni zahtjev i siguran put za ostvarenje našeg poziva“ – riječi su to s kojima počinje 49. članak Salezijanskih konstitucija. U tom je duhu protekao i ovaj već tradicionalni susret bogoslova Hrvatske salezijanske provincije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi