Vijesti - Sedma postaja molitvenog hoda ususret obljetnici sl. Božjega Josipa Stadlera

 

Sedma postaja molitvenog hoda ususret obljetnici sl. Božjega Josipa Stadlera

Sedma postaja molitvenog hoda ususret obljetnici sl. Božjega Josipa Stadlera Autor: ika
Objavljeno: 24. 07. 2022 - 18:40

Sedma postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u nedjelju 24. srpnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu.

Misno slavlje predvodio je župnik Josip Matanović. Na misi kao i na marijanskoj pobožnosti koja joj je prethodila, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u samostanu u Brodskom Vinogorju: s. M. Pavka Dujmović, kućna poglavarica, s. M. Kristina Adžamić, s. M. Hermina Lozančić i s. M. Paskvallina Santro. Pjevao je župni zbor predvođen s. Pavkom Dujmović.

Govoreći o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera s. M. Kristina iznijela je nekoliko misli Stalderova tajnika M. Tvrtkovića zapisanih u knjizi Josi Stadler o tužnom događaju 28. veljače 1854, godine kada nakon smrti Stadlerovih roditelja djecu preuzimaju brodski dobročinitelji. Kako u tome trenutku Josipa nije bilo među djecom, umjesto njega tadašnji brico Štefa Matić uzima njegova brata Đuru. Iz tog događaja iščitavamo kako je Bog s malim Josipom imao drugi plan. Kroz to vrijeme Josip je bio na molitvi u Velikoj crkvi. Bio je već počeo padati mrak, kada se vratio kući. Došao je na kućna vrata i bila su zaključana, a braće i sestara nema. Za ovo žalosno Josipovo stanje čula je plemenita gospođa Julija, supruga krojača Oršića, koja ga utješi i te večeri primi u svoju kuću. Dobri Bog, kasnije dotaknu srce brodskog načelnika Wegheimera te ga on uze k sebi. Kako je Josip bio bistrog uma, otvoren, čedan, pobožan, ubrzo ga zavoli, kao rođeno dijete, te ga odluči dalje školovati u gimnaziji. Stadler je išao u osnovnu školu još za života svojih roditelja i iz kuće svoga dobrotvora Wegheimera /od 1849. do 1855./.“

Nakon školovanja u rodnom gradu, mladi Stadler nastavlja  daljnje školovanje u Požegi, Zagrebu  i Rimu, gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije.  Za svećenika je zaređen 1868. godine u Rimu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu, kamo je stigao 15. siječnja 1882. godine. Kao nadbiskup djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju.

Dao je sagraditi katedralu Srca Isusova u Sarajevu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao gimnaziju i sjemenište. Dao je sagraditi mnogo crkvi i ženskih samostana. Utemeljio je Družbu sestara služavki Malog Isusa, sa svrhom da skrbe za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i siromahe. Osnovao je sirotišta „Betlehem“ i „Egipat“ u Sarajevu.

S nazivom „Otac siromaha“ umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrješnog začeća, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu molio je papa Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak da se proglasi blaženim i svetim“, rekla je uz ostalo s. Kristina.

„Današnjim misnim slavljem i molitvom  za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim osvježavamo spomen na ovog duhovnog velikana sveta života, koji je od ranog djetinjstva bio iskreno pobožan i rado je molio, poput vašeg zaštitnika sv. Dominika Savia.  S velikom ljubavlju obavljao je ministrantsku službu i svakodnevno, kao dječak, odlazio na misno slavlje“, naglasila je s. Kristina i dodala kako je kao pastir vrhbosanske  Crkve Stadler odano i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu te za života puno pomagao ljudima i odazivao na svaku potrebu.

Prisjećajući se znanstvenog skupa održanog u Sarajevu 1998, godine iznijela je neke misli pok. preč. Ivana Šeše o herojskim krepostima nadbiskupa Stadlera. Opisuje ga kao čovjeka čvrste vjere, velikog ufanja i herojske ljubavi. Poznata je  Stadlerova izreka: Bog je davao, daje i davat će!“ koja očituje veliku nadu i pouzdanje u Boga. Doista je osjetio opravdanost svog  pouzdanja u Boga.

Njegova ljubav je bila djelotvorna. Sve što je imao dijelio je s drugima. Naziv „sirotinjski otac i majka“ višestruko je zaslužio, a njegovo krunsko djelo ljubavi jest Družba sestara služavki Maloga Isusa.

Neka nam njegov primjer bude pomoć i poticaj na služenje Bogu i rast u kreposnu životu.  Njegov nauk neka nam bude pouzdan oslonac za vjerski život, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa u svim našim potrebama, kazala je s. M. Kristina te naglasila kako sestre SMI svakodnevno mole za Stadleorovo proglašenje blaženim. Vjernicima je podijelila sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim. Vjernike je pozvala da ih molitvom prate i pridruže im se u sljedećoj molitvenoj postaji 24.  kolovoza ove godine u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci.

Župnik Matanović zahvalio je Stadlerovim duhovnim kćerima na sudjelovanju u misnom slavlju na svjedočenju o životu i djelu tog velikana duhovna života, Brođanina te vjernika pozvao da budu ponosni na sina svoga grada, koji je bio veliki borac za hrvatski narod, Katoličku crkvu i vjernike u Bosni i Hercegovini. Posebno je zahvalio s. Pavki koja u njegovoj župi već tri godine animira pjevanje na misnim slavljima.

Uime sestara kao poglavarica u brodskom samostanu SMI s. Pavka zahvalila je župniku Matanoviću na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju  kao i medijima koji redovito izvještavaju o tom molitvenom hodu.

Kao i ostalim župama sestre su i toj župi darovale fotografiju svoga utemeljitelja dok je bio klerik, mladić na putu pripreme za svećeništvo.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi