Vijesti - Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu

 

Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu

Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu Objavljeno: 14. 02. 2014 - 13:06

Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu, koja je svoja vrata otvorila u jesen 2013., nedavno je proširila svoj prostor. Na adresi Ivanićgradska 41a škola je na uporabu dobila dodatni prostor, pa učenici odsada borave u većim učionicama, a školski djelatnici imaju prikladnije urede.

Dosad je škola ulaz dijelila s Kulturnim centrom Peščenica, a sada je uređen poseban školski ulaz. Novi je prostor uređen uz potporu Grada Zagreba i više donatora.

Ravnatelj škole dr. o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, koja je i osnivač škole, s ponosom ističe da je velik interes za školu koja u osam razreda ima 141 učenika i 33 djelatnika.

Kada u lipnju školu napusti 18 osmaša, prema sadašnjim prilikama, toliko će biti i slobodnih mjesta za prvaše. No, već sada je predbilježeno sedamdesetak kandidata za prvi razred. Usto, napominje ravnatelj Mamić, za upis u prvi razred šk. god. 2015./16. već je predbilježeno 35 djece, a kuriozitet je i predbilježba dvoje djece za šk. god. 2019./20. Roditelji su, naime, želeći da im se djeca odgajaju upravo u katoličkom okruženju, prijavili svoju djecu odmah po rođenju.

Vezano uz uvjete upisa, ravnatelj Mamić u razgovoru za Informativnu katoličku agenciju ističe da prednost pri upisu imaju djeca koja već imaju braću i sestre u školi te djeca invalida Domovinskoga rata. Ravnatelj se nada i novom školskom prostoru, što bi omogućilo upis djece u više prvih razreda. Napominje da je škola besplatna.

"Želimo izbjeći elitizam, stoga je škola besplatna za sve učenike. S tom je nakanom škola i osnovana, i od toga nećemo odustati", ističe ravnatelj.

Vezano uz nastavni program, ravnatelj Mamić ističe kako je program Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu u skladu s programom osnovnoškolskog obrazovanja, te da se provodi sukladno katoličkim moralnim načelima. To pravo i obveza utemeljeni su na Provedbenom ugovoru o katoličkim osnovnim i srednjim školama, koji je potpisan 2011. između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. U tom vidu, ravnatelj Mamić ističe za IKU kako to vrijedi ne samo na zdravstveni odgoj, nego i za sve druge predmete, pa i za eventualni budući građanski odgoj.

"Sve što poučavamo, poučavamo u skladu s katoličkim moralnim načelima, a pogotovo zdravstveni odgoj. Kao katolička osnovna škola svoju djelatnost ostvarujemo prema odredbama Ugovora pa nema prostora za neko drugo tumačenje", ističe ravnatelj.

"Kada bismo provodili nešto što nije u skladu s katoličkim moralom, ne bismo ni imali katoličku školu, tj. ona ne bi imala pravo tako se zvati, jer jedno drugo isključuje. U konačnici, i sam razlog osnivanja škole bio je poučavati djecu u katoličkom duhu", naglašava ravnatelj Mamić, podsjećajući na to kako to nije pravilo samo u Hrvatskoj. U svijetu općenito sve katoličke škole, pa i one čije djelatnike financira država, imaju pravo i obvezu poučavati sukladno katoličkim moralnim načelima.

Od školskih programa koji se nude učenicima, ravnatelj ističe dodatnu nastavu medijskog odgoja. Ove školske godine taj je program ponuđen učenicima osmih razreda, a od sljedeće godine proširit će se na učenike od 5. do 8. razreda.

"Želimo naše učenike na vrijeme poučiti snazi medija i o tome kako se njima koristiti. Govorimo im kako je jedna stvar vijest, odnosno informacija, a druga efekt koji se određenim novinarskim izvještajem postiže te da su ciljevi tih efekata nerijetko promidžbene naravi, sa željom širenja ideja i svjetonazora. Ponekad se mediji ne obaziru na stvarne potrebe mladih, nego im pokušavaju stvoriti umjetne potrebe, kako bi neki od toga profitirali. Želimo naše učenike upoznati s tim te im na radionicama sve praktično pokazati", objašnjava dr. Mamić.

Roditelji učenika imaju cjelovit uvid u odgojno-obrazovni rast svoje djece, jer dobivaju pismena izvješća profesora o vrednovanju uspjeha svakog učenika. To je izvješće vrlo iscrpno i pokriva sve segmente intelektualnog, emotivnog, socijalnog i duhovnog rasta djece.

Škola ima i popodnevni produženi boravak koji je organiziran za sve učenike od 1. do 8. razreda. U tom razdoblju učenicima se nude besplatne instrukcije, tj. pomoć pri svladavanju školskoga gradiva. Ta inicijativa, koja se održava zahvaljujući raspoloživosti profesora koji su prihvatili dežurstva, dobro je primljena i od roditelja.

Dodatne obavijesti o Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu dostupne su na mrežnoj stranici škole

(laudato.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi