Vijesti - U Zagrebu proslavljen 22. svjetski dan bolesnika

 

U Zagrebu proslavljen 22. svjetski dan bolesnika

U Zagrebu proslavljen 22. svjetski dan bolesnika Objavljeno: 11. 02. 2014 - 13:04

{image:4:velika}Na 22. svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u utorak 11. veljače, u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica sv. Vinka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. Stjepan Baloban, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u koncelebraciji s rektorom crkve Marijanom Pavlenićem, provincijalom Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i predsjednikom HKVRPP-a dr. o. Vinkom Mamićem te drugim svećenicima.

Svetoj misi je nazočilo izaslanstvo Ministarstva zdravlja, pomoćnik pročelnika za zdravstvo Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba gospodin Slavko Antolić, dr. med., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Mirjana Dumančić, bacc. med. tec., predsjednica Povjerenstva za etiku HUMS-a s. Nevenka Brkić, bacc. med. teh., voditeljica povjerenstva za medicinske sestre redovnice pri HKVRPP-u s. Danica Grgić, vms, brojni liječnici, medicinsko osoblje, potpredsjednik Udruge pacijenata gospodin dr. med. Luka Štilinović, štićenici Centara za odgoj i obrazovanje Prekrižje, te gospodin Dubravko Žerjavić ravnatelj Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad, kao i štićenici Doma.

Proslavu je organizirala Hrvatska udruge medicinskih sestara i Povjerenstvo Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica za medicinske sestre redovnice. Svečanu misu u prepunoj crkvi uzveličao je Zbor liječnika pjevača pod dirigentskom palicom dr. Leonarda Bergovca uz orguljašku pratnju dr. Darka Kristovića, te soliste dr. med. Marija Vodanovića i prof. dr. Šimu Mihatova.

{image:13:medium}U homiliji se dr. Baloban osvrnuo na centralno mjesto koje konkretan čovjek ima u Isusovu poslanju kada kaže: "Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu? Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom." (1 Iv 3, 17-18) Nadovezujući se na tu misao prof. Baloban je spomenuo Poruku pape Franje za 22. svjetski dan bolesnika gdje Papa naglašava da Crkva u bolesnicima "prepoznaje posebnu Kristovu prisutnost… Kada trpimo on je uz nas, štoviše, on je u našem trpljenju". Ljubav i briga za bolesne i nemoćne je "u srcu kršćanske poruke". U svojoj Poruci papa Franjo se obraća najprije bolesnima i svima koji trpe, a onda i onima koji im mogu i moraju pomoći. Bolesnima poručuje da Crkva u njima prepoznaje posebnu Kristovu prisutnost. U trpljenju i patnji suobličujemo se Kristu koji s nama nosi teret patnje i otkriva nam smisao trpljenja. Isus nije "uklonio iz ljudskog iskustva bolest i trpljenje, već je, preuzevši ih na sebe, preobrazio ih i dao im pravi smisao." S Kristom, koji je trpio na križu, lakše je podnositi bolest i trpljenje, poručio je Papa.

U nastavku je prof. Baloban govorio o liječničkom zvanju koje je oduvijek cijenjeno te o bitnoj potrebi odnosa s poštovanjem između pacijenta i liječnika. Takav odnos istodobnog poštovanja i povjerenja je moguć ako su normalni uvjeti, to jest ako je omogućen normalan odnos pacijenta i liječnika; ako liječnik ima vremena porazgovarati s pacijentom i tako dobiti uvid u njegovo cjelokupno stanje; ako je obim posla medicinske sestre i uopće medicinskog osoblja takav da su im uvijek na prvom mjestu ljudi. Sustav u kojem radi medicinsko osoblje onemogućuje im - obvezama koje su im nametnute - da imaju vremena za čovjeka, za bolesnika, za pacijenta, te su tako jednako nezadovoljni i bolesnici i medicinsko osoblje. I jedni i drugi bi željeli više vremena za nužno potrebne informacije i razgovore koji su također neophodno važni za ispravno i uspješno liječenje bolesti. Nažalost, između njih se postavlja sustav koji od liječnika i medicinskog osoblja traži da sa što manje vremena i utrošenih sredstava donese dijagnozu i izliječi bolesnika.

Propovjednik se nadalje zapitao idemo li ususret ili se u Hrvatskoj već nalazimo u vremenu u kojem odnose između pacijenta i liječnika apsolutno određuje sustav; sustav koji se ravna sve više prema tržišnim zakonitostima? Podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II da "postoje brojne ljudske potrebe koje nisu za tržište." te da prije logike tržišta postoji "nešto što se duguje čovjeku zato što je čovjek snagom njegova eminentnog dostojanstva." (Centesimus annus, br. 34, 42) Sustav liječenja u jednoj zemlji ne može se i ne smije uređivati isključivo prema zakonima tržišta. U tom kontekstu se sve više susrećemo s povezanošću siromaštva i bolesti, zaključio je propovjednik dodajući da je uloga onih kojima je narod povjerio upravljanje zemljom uvijek, a posebno kada je riječ o zdravstvenom sustavu, zaštiti dostojanstvo čovjeka pacijenta i čovjeka liječnika odnosno medicinske sestre. U općem nesnalaženju sve više liječnika specijalista napušta Hrvatsku i odlazi u inozemstvo, a velika većina njih ne odlaze isključivo zbog novca. Odlaze jer se u svemu tome sve teže snalaze. Svi oni koji danas odlučuju o funkcioniranju zdravstvenog sustava nisu izuzeti od odgovornosti pred ljudima i pred Bogom, zaključio je propovjednik pozivajući liječnike i medicinske sestre da "kao vjernici, usprkos sustava koji ih guši, u svakom trenutku svojega rada na prvo mjesto staviti čovjeka. Nekada će to biti lakše, nekada teže a nekada opterećeno križem. Marija, Majka Isusova u takvim trenucima stoji uz nas a njezin Sin, Isus Krist, ulijeva nam hrabrost i nadu usprkos svih teškoća učiniti dobro čovjeku u nevolji, i to svakom čovjeku u nevolji."

{image:15:medium}Nakon mise okupljenima se obratio predsjednik HKVRPP-a dr. o. Vinko Mamić. Pozdravljajući predstavnike institucija, organizatore i vjernike o. Vinko je, osvrćući se na Papinu poruku za Dan bolesnika, naglasio kako Sveti otacpoziva sve, a napose zdravstvene djelatnike da nastave Isusovo milosrdno djelovanje, te sve svoje sposobnosti i mogućnosti stave u službu bolesnih. "Poteškoće na koje su nailazili djelatnici u Hrvatskom zdravstvu nisu nikada bile veće od njihova srca i njihovih humanitarnih uvjerenja. Uvjeren sam da će i danas, usprkos novonastalim socijalno-ekonomskim izazovima, znati odgovoriti na pravi način, ne umanjujući pritom ni svoj altruistički žar niti vjernost svome plemenitom pozivu. S ponosom možemo kazati da su i građani naše domovine uvijek pokazivali poseban senzibilitet za bolesne i nemoćne. I u ovo vrijeme ekonomske krize osnivaju se fondovi i zaklade za pomoć bolesnima, osobito za bolesnu djecu. U te fondove neprestano pristižu nova sredstva. Zato je ovaj Svjetski dan bolesnika ne samo dan onih koji su oboljeli, njihovih liječnika i medicinskog osoblja, nego i dan svih onih koji im pomažu, bilo materijalno, bilo osobnom blizinom i raspoloživošću. Ovom se proslavom svima njima, i svima Vama koji se večeras za njih molite, odaje osobito priznanje. Neka Vam Blažena Djevica Marija, zaštitnica bolesnih, od Boga izmoli blagoslov u životu, radost u služenju i mir u duši", poručio je o. Vinko.

{image:16:medium}Na kraju se predsjednica Povjerenstva za etiku HUMS-a s. Nevenka Brkić u ime organizatora zahvalila svim prijateljima, suradnicima i dobročiniteljima koji su pomogli u organizaciji. Posebno se zahvalila sestrama milosrdnicama i Ženskoj općoj gimnaziji, rektoru, predslavitelju, predsjedniku HKVRPP-a, slušateljima Radio "Marije", a iznad svega dragom Bogu i Majci Mariji.

Tradicionalno je nakon mise proslava nastavljena u sportskoj dvorani gimnazije.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi