Vijesti - 27. opći kapitul don Boscovih salezijanaca

 

27. opći kapitul don Boscovih salezijanaca

Objavljeno: 22. 02. 2014 - 12:27

"Svjedoci evanđeoske radikalnosti" tema je 27. općeg kapitula don Boscovih salezijanaca, koji je započeo 22. veljače, izvještava Radio Vatikan. Veliku salezijansku obitelj, koju čini više od 440.000 redovnika, posvećenih osoba i laika, nazočnih u 130 zemalja, predstavlja 220 izaslanika iz 58 zemalja. Tijekom zasjedanja, koja se održavaju u Torinu i Rimu, bit će izabran novi vrhovni poglavar i savjetnici.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na temu kapitula, vrhovni poglavar salezijanaca na isteku mandata don Pascual Chavez Villanueva, kazao je da za njih to znači radikalno živjeti vrijednosti Evanđelja. Danas, u društvu kao što je ovo u kojemu živimo, ono što nazočnost, kao i svjedočanstvo, uistinu čini vidljivima i vjerodostojnima te stoga i plodnima, jest upravo dosljednost života, konkretno oslanjanje na velike vrijednosti Evanđelja. Kada se govori o "evanđeoskoj radikalnosti", moglo bi se pomisliti samo na zavjet siromaštva. Mi, međutim, želimo obuhvatiti cjelokupnost posvećenoga života, i to ne kao neki osobni nacrt, neku vrstu dragovoljstva, nego kao istinski poziv koji se samo u svjetlu vjere tumači kao dar Božji, odnosno, s jedne je strane primljeno poslanje, a s druge život zajednice koji se ima isticati upravo po bratstvu, po velikoj sposobnosti za preoblikovanje "života u zajednici" u "zajedništvo života", istaknuo je Chavez Villanueva.

Na novinarovu primjedbu da se kapitul održava u godini 200. obljetnice rođenja svetoga Ivana Bosca, posvećene poslanju "s mladima i za mlade", salezijanski poglavar napomenuo je da kada govorimo o mladima koji su siromašni, isključeni, marginalizirani, govorimo o tipičnom društvenom kontekstu, o gospodarskom siromaštvu. Međutim, postoji siromaštvo koje je katkada mnogo teže u zemljama u kojima možda vlada blagostanje, ali postoji velika samoća, osjećaj napuštenosti, u kojima nema onih koji bi mogli pomoći prateći razvoj života, i to posebno u razvojnim razdobljima kao što su adolescencija i mladost. Postoji, dakle, to osjećajno siromaštvo, siromaštvo kulturne i vjerske naravi, istaknuo je Chavez Villanueva te dodao kako se, osim što uzimaju u obzir te nove oblike siromaštva, salezijanci mnogo posvećuju i društvenom siromaštvu, jer se u njemu sažimaju sva druga siromaštva. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi