Vijesti - Relikvija bl. Marije Propetoga Isusa Petković u trajnom vlasništvu župe u Trnovčici

 

Relikvija bl. Marije Propetoga Isusa Petković u trajnom vlasništvu župe u Trnovčici

Relikvija bl. Marije Propetoga Isusa Petković u trajnom vlasništvu župe u Trnovčici Objavljeno: 01. 03. 2015 - 21:26

Župu BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici u drugu korizmenu nedjelju, 1. ožujka, pohodile su redovnice Družbe kćeri milosrđa, TSR, i tako odgovorile na poziv župnika o. Andrzeja Woska, SCJ i vjernika župe da ponovno posjete Trnovčicu, ovaj put s relikvijama svoje utemeljiteljice, hrvatske blaženice Marije Propetoga Isusa Petković.

Naime, kKćeri milosrđa prvi put su posjetile Trnovčicu 28. rujna 2014., kada je u župnoj crkviblagoslovljen reljef njihove utemeljiteljice, rad akademskog kipara Ivana Ivoša.

S. Jasminka Gašparović upoznala je vjernike na sve četiri nedjeljne mise sa svetačkim životom bl. Marije Propetoga Isusa, njenim nesebičnim djelovanjem punim ljubavi i milosrđa prema bližnjima. U kratkim crtama ispričala je njen životni put i istaknula ljubav prema Nebeskom Ocu koja se u njoj rodila zahvaljujući uzornom i svetačkom životu zemaljskog joj oca, osluškivanje Božjega glasa koji ju je već u mladosti pozivao u posvećen život, poslušnost duhovniku, dr. Josipu Marčeliću, dubrovačkom biskupu koji joj ukazuje na potrebe vremena u kojem je živjela: siromaštvo, materijalnu i duhovnu zapuštenost i nevolje u Blatu. Spomenula je 1920. kao godinu utemeljenja ove izvorno hrvatske družbe koja je svoje prve misije otvorila u Argentini 1936., kamo je četiri godine kasnije otišla i sama te ondje ostala punih 12 godina. Vratila se u Europu, ali u Rim gdje je otvorila generalnu kuću u kojoj je 1966. i umrla na glasu svetosti. Čudo spašavanja 20 mornara u utrobi potopljene peruanske ratne podmornice, 1988., čime su bili ispunjeni uvjeti za njezino proglašenje blaženom, a što se ostvarilo 6. lipnja 2003. u Dubrovniku, o trećem pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, doista svjedoči o snazi njena zagovora.

Te je godine i u župi u Trnovčici započelo širenje štovanja te blaženice, prvo po njenoj slici koju je, 2014., zamijenio reljef, a sada i po relikviji koja, zahvaljujući dobroti redovnica Družbe kćeri milosrđa, ostaje u trajnom vlasništvu župe. Valja spomenuti i veliku povezanost mladih župe, Hrvatske dehonijanske mladeži s blaženicom koji su se s njom napose upoznali 2012. sudjelujući u duhovnim vježbama u Prižbi na Korčuli u samostanu Družbe kćeri milosrđa. Tom su prilikom otkrili ovo neizmjerno blago koje Crkva u Hrvata po toj blaženici ima moćnu zagovornicu, primjer radosnog svjedočenja Krista i svetog življenja po služenju bližnjima. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi