Vijesti - Nuncij mons. D’Errico pohodio crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu

 

Nuncij mons. D’Errico pohodio crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu

Nuncij mons. D’Errico pohodio crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu Objavljeno: 01. 03. 2015 - 21:30

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico pohodio je u nedjelju 1. ožujka crkvu i samostan Sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu i predvodio večernju misu. Riječi dobrodošlice na početku mise uputio mu je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar.

Nuncij je zahvalio na pozivu da posjeti taj samostan koji je važan za provinciju Manje braće u Hrvatskoj, ali i za čitavu Crkvu u Hrvatskoj. Pozdravio je svu braću, te kotorskoga biskupa Iliju Janjića. Nuncij je na dijaloški način u homiliji govorio o svetom vremenu korizme koje je prevažno vrijeme za Crkvu. Pozvao je vjernike da stave Isusa u središte svojega života i da ga slušaju te da to javno potvrde zajedničkim riječima.

Na kraju mise apostolskom nunciju zahvalio je fra Zdravko Lazić, gvardijan. Apostolski nuncij zahvalio je braći franjevcima i svima koji se okupljaju u crkvi Sv. Franje. U završnom govoru u crkvi prenio je poruku pape Franje da svi idemo po svijetu, da idemo svima, osobito siromašnima, bolesnima, slabima i onima koji ne vjeruju. Na kraju je svima udijelio apostolski blagoslov Svetoga Oca.

U druženju s braćom franjevcima u blagovaonici gvardijan fra Zdravko Lazić predstavio je apostolskom nunciju život i djelovanje braće franjevaca u crkvi i samostanu Sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu.

U samostanu žive četrdeset i dvojica braće. Od toga je 12 svećenika, sedmorica časne braće i 23 juniora te osam sjemeništaraca. Dvije sestre iz družbe kćeri Božje ljubavi vode domaćinstvo, a pomažu im i vjernici laici. Iz samostana trojica braće, fra Mario Cifrak, fra Darko Tepert i fra Danijel Patafta, predaju na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. Fra Bonaventura Duda je umirovljeni profesor KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Apostolski nuncij zahvalio je braći franjevcima za bogato služenje Crkvi. "Središte Papine poruke bi vama zbog vaše duhovnosti trebalo biti blizu. Papa nastoji ponuditi svježinu evanđelja, želi da se vratimo na korijene. Papa želi da Crkva živi jednostavnost i zbog toga se nazvao Franjo… Postoji taj stalni poziv da treba ići. Idite ljudima. Liječnik dolazi zbog bolesnih, ne zbog zdravih. Papa kaže da sanja misionarsku Crkvu, Crkvu koja ne govori "Uvijek se radilo tako", Crkvu koja ima otvorena vrata i Crkvu koja se ne zatvara djelovanju Duha Svetoga. To je Papin san. Crkva u Hrvatskoj ima posebnu karakteristiku, a to je vjernost Apostolskoj Stolici. Nastavite tu tradiciju vjernosti", zaključio je nuncij.

Provincijal Vrdoljak u znak zahvalnosti darovao je nunciju medalju Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, monografiju o stotoj obljetnici Provincije, knjigu o baroknom slikarstvu u Provinciji te knjigu o vukovarskim franjevcima u Domovinskom ratu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi