Vijesti - Redovnice otoka Brača proslavile Dan posvećenoga života u Dolu

 

Redovnice otoka Brača proslavile Dan posvećenoga života u Dolu

Objavljeno: 02. 02. 2015 - 09:47

Župa Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu na Braču proslavila je u ponedjeljak 2. veljače blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu koji se u toj župi tradicionalno slavi kao njezin patron. Svečanost proslave Svijećnice u toj župi Bračkoga dekanata počela je blagoslovom svijeća nakon čega je uslijedio uvodni ophod s upaljenim svijećama oko župne crkve uz sudjelovanje i pjesmu Božjega puka.

U povodu Dana posvećenoga života na svečanosti proslave župne svetkovine okupile su se redovnice otoka Brača iz svih redovničkih zajednica, koje su sudjelovale u procesiji, a zatim i na misnome slavlju u ispunjenoj crkvi. Svečano liturgijsko bogoslužje u nazočnosti okupljenih Doljana predvodio je brački dekan Toni Plenković u koncelebraciji s mjesnim župnikom Markom Plančićem, župnikom Postira mons. Tončijem Jelinčićem, župnikom Pučišća Androm Ursićem, župnikom Selaca i Gornjega Humca Jakšom Rubinićem, župnikom Novoga Sela i Povalja fra Božom Vuletom, gvardijanom samostana Sv. Marina u Sumartinu fra Dušanom Džimbegom i umirovljenim svećenikom Petrom Doljaninom. U tijeku misnoga slavlja posluživao je đakon Hvarske biskupije Milan Šarić.

Pozdravljajući sudionike župne proslave, predvoditelj slavlja izrazio je radost što su se u prigodi proslave Svijećnice okupile redovnice iz samostanskih zajednica na otoku te im pritom čestitao Dan posvećenoga života. U homiliji je podsjetio na bolesti crkvenih struktura o kojima je papa Franjo govorio na tradicionalnom predbožićnom susretu s djelatnicima Rimske kurije. Posebno je istaknuo bolest slabe koordinacije, podsjetivši na Papine riječi: "Bolest slabe koordinacije je kad udovi gube zajedništvo jedni s drugima i tijelo gubi svoju skladnu funkcionalnost i svoju odmjerenost, postaje orkestar koji proizvodi buku, jer njegovi članovi ne surađuju i ne žive duh zajedništva i izostaje 'timski rad'". Bolesti su, rekao je dekan Plenković, opasnost za svakoga kršćanina i za kršćanske zajednice, te mogu zahvatiti pojedince, ali i župe, različite zajednice i crkvene pokrete. Među nama se primjećuju simptomi kronične bolesti loše koordinacije i slabe usklađenosti. Kao da je između osoba posvećenoga života i ostalih članova Crkve izraslo neko paralelno postojanje, kao da živimo u nekim paralelnim svjetovima. Današnja svetkovina poziva nas da se otvorimo i prepoznamo probleme i potrebe bližnjih, rekao je, uz ostalo, brački dekan, ustvrdivši da prigovori dolaze od vjernika laika koji primjećuju da su se osobe posvećenoga života zatvorile u neki svoj svijet, te ne primjećuju probleme današnjih ljudi. Nije li onda logično, zapitao je propovjednik, da naše župe sve manje nalikuju plodnome tlu na kojemu će izniknuti svećeničko i redovničko zvanje. Ozdravljenje je plod svijesti o bolesti i zajedničke odluke o ustrajnu i strpljivu liječenju. Blagdan nas potiče na razmišljanje o tome kako gori svjetlo našega života i naših djela. Trebamo li naše svjetlo upaliti ili ga rasplamsati, rekao je u propovijedi dekan, pozvavši vjernike, posebno redovnike i redovnice da "budu krvotok preko kojega će Gospodin opskrbljivati tijelo svoje Crkve". "Neka naš zajednički susret bude prilika i poticaj prema dubljemu povezivanju s Isusom Svjetlom svijeta kako bismo djelovali usklađenije prema spasenju povjerenih nam duša", poručio je na kraju propovijedi. Prema tradiciji, na misi su pjevali dolski Pučki pjevači koji "a cappella" pjevanjem njeguju stare pučke crkvene napjeve. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi