Vijesti - Dan posvećenog života u Slavonskom Brodu

 

Dan posvećenog života u Slavonskom Brodu

Dan posvećenog života u Slavonskom Brodu Objavljeno: 02. 02. 2015 - 09:45

Redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata svečano su u ponedjeljak, 2. veljače proslavili Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova.

Uz domaće svećenike na čelu s gvardijanom fra Franjom Jurincem večernje misno slavlje predvodio je slavonskobrodski dekan Ivan Lenić u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva, u kojoj je toga dana ujedno i započela devetnica Gospi Lurdskoj, koja se u toj crkvi časti od 1894. godine kada je donesen kip Gospe Lurdske. U misnim čitanjima sudjelovale su redovnice iz svih zajednica s područja dekanata.

U svojoj homiliji dekan Lenić je pojasnio kako Evanđelje toga blagdana u prvi plan ne stavlja Mariju ni Isusovo prikazanje, nego Isusov susret s predstavnicima Božjeg naroda te je taj blagdan i blagdan susreta starosti i mladosti; susreta generacija. U tom duhu progovorio je o Šimunu i Ani koji su 'osjetili i prepoznali čas' Božjeg pohođenja, presudan čas povijesti, osobne i narodne. Starac Šimun nije se umorio od svoga života provedena u molitvi, nije se umorio od hvale i zahvaljivanja. Poruka je to i nama da poput njega, veličamo Božju slavu, a poput Ane jednostavno promatramo Isusa i hvalimo Boga", naglasio je dekan Lenić.

Osvrnuo se na ulogu i važnost prisutnosti i djelovanja redovnika i redovnica u tom gradu i Crkvi te pozvao vjernike da u ovoj Godini posvećenog života na poseban način mole za njih da mogu s više oduševljenja i zanosa svjedočiti za Isusa Krista kako bi svijet preko njih u nadi primao njegovu Radosnu vijest.

Nakon blagoslova svijeća na početku mise vjernici su s upaljenim svijećama u procesiji posvjedočili kako je simbolika svjetla trajno prisutna u religioznom iskustvu i praksi. "Svjetlo koje nas danas okuplja nije zemaljsko, niti je tek svjetlost svijeće koju smo blagoslovili. To je Bog sam, to je snaga neba! Svijeća svijetleći nestaje - to je slika ljudskog života. Dok drugima svijetlimo, nestajemo, ali i nanovo se rađamo", poručio je između ostalog dekan Lenić.

U predvečerje blagdana u nedjelju, 1. veljače zajedno s ostalim vjernicima brojne su redovnice i redovnici toga dekanata sudjelovali na euharistijskom klanjanju u župnoj crkvi i svetištu Gospe Brze Pomoći, a u svojim su se župama kroz trodnevnicu pripremali za taj veliki blagdan.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi