Vijesti - Dah posvećenog života u Karmelu u Mariji Bistrici

 

Dah posvećenog života u Karmelu u Mariji Bistrici

Dah posvećenog života u Karmelu u Mariji Bistrici Objavljeno: 02. 02. 2015 - 10:33

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je proslavljen Dan posvećenoga života na Svijećnicu, 2. veljače, misnim slavljem koje je predvodio o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, u zajedništvu s vlč. Antunom Motičićem i fra Toniom Vučemilovićem, gvardijanom iz Bjelovara. U sklopu misnoga slavlja bio je i obred polaganja prvih zavjeta s. Hane od Srca Isusova i Marijina.

Na početku je, uime sestara, provincijala pozdravio vlč. Antun Motočić, a zatim je bio blagoslov svijeća. Nakon pročitanog evanđelja bio je početak obreda zavjetovanja, a nakon homilije središnji dio koji je završio vjerničkom molitvom.

U propovijedi je o. Srećko naglasio kako s. Hana polaže svoje zavjete na znakoviti blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu i na Dan posvećenoga života u Godini posvećenoga života i u Godini jubileja sv. Terezije Avilske – 500. godina njena rođenja. Bog svojim svijetlom prosvjetljuje u Crkvi muževe i žene koji podižu nove oblike evanđeoskog života. Tako se rađa karizma koja se može pročitati kao rasprostiranje Krista kroz stoljeća kao živo evanđelje koje se pojavljuje uvijek u novim oblicima. Bog je po Mariji u Crkvi podigao redovničku obitelj Karmela i kako to kaže sv. Terezija Benedikta od Križa: "Marija je ona koja izabire duše koje vodi svome božanskom Sinu kako bi mu učinile veliku radost i slavu. Marija je bila ona koja je za Kralja Neba na čudesnim vrhuncima Karmela zasadila vrt naslada i produžava ga širiti cijelim svijetom." Potom se propovjednik obrario s. Hani: "I tebe je također izabrala Marija i dovela te svome Sinu da bi mu učinila veliku radost i slavu u vrtu koji je zasadila za svoga Sina, da budeš zaručnica njezinom Sinu, u Karmelu kojeg je obnovila sv. Terezija." Karmel je nebo na zemlji. Što to znači biti karmelićanka?

To je dar Duha, poziv na otajstveno sjedinjenje s Bogom, u prijateljstvu s Kristom i prisnosti s Blaženom Djevicom Marijom gdje se molitva i žrtva ujedinjuje u veliku ljubav za Crkvu.

Na kraju mise o. Srećko pozdravio je sve prisutne koji su došli na slavlje zavjeta, osobito roditelje, brata i sestru te ostalu rodbinu i prijatelje. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi