Vijesti - Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja

 

Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja

Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja Autor: IKA / foto: M. Belošević
Objavljeno: 23. 04. 2015 - 12:05

Vjera moja nosi me

U povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja u četvrtak 23. travnja u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu održan je prigodni program pod geslom „Vjera moja nosi me".

Nakon video-spota „Hvala redovnika", uvodeći u program dr. s. Valerija Kovač rekla je kako geslo „Vjera moja nosi me" podsjeća na glavnu temu pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koja glasi „Izlazak – temeljno iskustvo poziva". „Vjera je dinamična stvarnost u nama. Ona je ono oduševljenje i uvjerenje da je Gospodin začetnik poziva, da je Bog onaj koji izabire ljude za sebe i da ih trajno svojom snagom podržava i prati, ako mu oni to 'dopuste'. Iz te sigurnosti vjera je stvarnost u nama, koja ne može ostati troma, statična, nego nas nosi, 'tjera' preko granica nas samih", rekla je dr. Kovač.

Okupljenima se obratila i potpredsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Poručila je kako je „radikalno življeno redovništvo neizmjerno blago za Crkvu i društvo današnjice. Ono je privlačno samo onda ako svjedoči dragovoljno darivanje, radosnu nadu i potpuno predanje Onome koji nas je pozvao". Stoga je Bradica poželjela da i ova večer pridonese toj radosti i oduševljenju.

Posebni gost programa bio je augustinijanac Elvir Tabaković koji je posvjedočio iskustvo Božjeg poziva prije i nakon obraćenja. Vrlo otvoreno svjedočanstvo bilo je popraćeno slajdovima. Nekada deklarirani ateist, početkom 2012. godine na jednom duhovnom seminaru ponovno je spoznao Boga, a iste godine odlučio je postati svećenik. Na svetkovinu Svih svetih u Godini vjere kao dvadesetšestogodišnjak nakon uspješne karijere profesionalnog fotografa ulazi u samostan Sv. Mihaela u blizini Regensburga, u Red regularnih kanonika sv. Augustina, gdje je položio prve redovničke zavjete.

Scenski prikaz „Prošao je zemljom čineći dobro" izvele su postulantice i novakinje sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Ovim se željela posvijestiti uloga redovništva u 21. stoljeću, odnosno uloga redovništva u nasljedovanju Isusa Krista u svakome vremenu. U glazbenom dijelu sudjelovali su „Apostoli mira", Bogoslovski oktet i tamburaški bogoslovski sastav.

Na kraju programa s. Valerija Kovač je još jednom uputila na riječi pape Franje koji je za nedavnog susreta redovničkih odgojitelja u Rimu rekao da je redovništvo jedan od najdragocjenijih blaga Crkve te redovništvu poslao snažnu opomenu i poruku: da se od njih najprije traži svjedočenje.

Uz mnoštvo redovnica i redovničkih kandidatica, redovnika i redovničkih kandidata te sjemeništaraca i bogoslova programu su nazočili i rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelko Košćak i rektor Međubiskupijskog sjemeništa Domagoj Matošević, povjerenici za promicanje duhovnih zvanja više redovničkih zajednica, voditelj Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije Dubravko Škrlin Hren, voditeljica Odbora za pastoral duhovnih zvanja pri HKVRPP s. Ana Begić, kao i tajnik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića vlč. Marko Vuković.

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi