Vijesti - Misa u povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja

 

Misa u povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja

Misa u povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja Autor: IKA / foto: M. Belošević
Objavljeno: 23. 04. 2015 - 11:58

Vjera moja nosi me

U povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja, 23. travnja svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je voditelj Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije Dubravko Škrlin Hren. U koncelebraciji su bili rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelko Košćak i rektor Međubiskupijskog sjemeništa vlč. Domagoj Matošević te povjerenici za promicanje duhovnih zvanja više redovničkih zajednica.

Na početku mise Škrlin Hren pozvao je nazočne na zahvalu Gospodinu na daru poziva i na daru odaziva. „Želimo moliti i za nova svećenička i redovnička zvanja, na to nas poziva sam Spasitelj: 'molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju', rekao je Škrlin Hren, podsjetivši kako uz ovaj dan papa Franjo poziva na izlazak. „Skupljati Božju žetvu ne može samo unutar naših kuća, sjemeništa, bogoslovija,samostana, sakristija, kapela, crkvi. Potrebno je izaći u svakodnevicu Božjeg naroda, obitelji, u škole, na mjesta gdje se okupljaju mladi, u raznolike situacije", još je jednom u duhu Papinih riječi posvijestio vlč. Škrlin Hren.

Homiliju je održao karmelićanin o. Antonio-Mario Čirko. U duhu Papine poruke za ovaj dan u kojoj se poziva na izlazak, propovjednik je istaknuo kako se svatko treba prije ili kasnije odlučiti na izlazak. „Svatko prije ili kasnije doživljava izlazak kao temeljno iskustvo svoga poziva. Isus nas želi nadahnuti za prave vrijednosti i odabire koji su najbolji za naše živote. Nemaju svi iste pozive, različiti su pozivi, ali isti je duh, ista je ljubav Božja koja nas vodi. Kao što je Isus u evanđelju razgovarao s apostolima, tako progovara i nama i kada otkrijemo nešto više, kvalitetnije, nešto što nas do kraja ispunjava tada donosimo odluku za naš život i kao Petar kažemo „na tvoju riječ bacit ću mrežu", rekao je propovjednik.

Obraćajući se posebno mladima, istaknuo je kako je poziv svakoga privlačiti ljude Bogu, ali i dopustiti biti privučen od drugih. „I nisu samo svećenik, redovnik ili redovnica koji privlače Bogu. To je svaka majka i otac za svoje dijete, to je svaki mladić i djevojka koji svojim primjerom i molitvom pokazuju jedno drugome kako je lijepo biti ljubljen, kako je lijepo darovati čistu, Isusovu ljubav, te kada možeš s onim koga voliš izmoliti molitvu da ta ljubav bude blagoslovljena", rekao je.

„Ako nas je Bog pozvao u svećeništvo, redovništvo budimo sol zemlje u tome pozivu. Ako smo pozvani da budemo očevi i majke budimo sol zemlje u svojoj obitelji. Ako voliš mladića ili djevojku, budi i tu sol zemlje. Zato neka ovaj naš molitveni susret, zajedništvo Isusovih prijatelja pomogne svakome od nas da se utvrdimo u svome pozivu. Neka također pomogne i onima koji se još nisu odlučili za svoj izlazak u životu. Neka nam u tome pomogne i zagovor Blažene Djevice Marije", rekao je Čirko te zaključio riječima koje je u pismu u povodu ovoga dana o Mariji uzoru svakoga poziva napisao papa Franjo. Liturgijsko slavlje pjevanjem je animirao zbor bogoslova.

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi