Vijesti - Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda”

 

Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda”

Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda” Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2021 - 20:24

Nova knjiga fra Ante Vučkovića "Neostvarena sloboda. Crkva i društvo od pada komunizma do vladavine korone", u izdanju izdavačke kuće Salesiana, predstavljena je 1. listopada u Zagrebu.

Knjiga je napisana u obliku razgovora koji je s fra Antom vodio novinar Goran Andrijanić. Fra Ante neuobičajeno jasno i izravno, a opet promišljeno i autentično, govori o svim temama, primjerice odnosu Crkve i politike u Hrvatskoj, trenutnim napetostima u Crkvi, sukobima u hrvatskom društvu, pomirenju sa Srbima, novim crkvenim pokretima, celibatu, odgovoru Crkve na pandemiju…

Direktor Salesiane don Mihovil Kurkut naglasio je da se ova knjiga dugo iščekivala: “Ovakva knjiga razgovora jako je rijetka pojava u našem medijskom prostoru, knjiga razgovora između katoličkog novinara koji propituje jednog intelektualca o raznim stvarima koje muče naše društvo i našu Crkvu. Ova je knjiga iskrena i jako otvorena, bez dlake na jeziku, želi prepoznati poteškoće koje svi zajedno živimo, ali i dati perspektivu te jedan pravac vjere i pouzdanja. Naime, sve ovo trebamo i pozvani smo živjeti kao vjernici, gledajući Božje djelo u našoj povijesti i sadašnjosti, a poglavito u našoj budućnosti.”

Goran Andrijanić spomenuo je da je u prijašnjim susretima s fra Antom Vučkovićem shvatio kako bi bilo dobro “iskoristiti” što je takav intelektualac u Crkvi u Hrvatskoj da se progovori o o nekim temama koje u ovom trenutku, na ovaj ili onaj način, Katoličku Crkvu u Hrvatskoj obilježavaju i muče, što se nekako poklopilo s obilježavanjem 30 godina hrvatske neovisnosti. “Shvatio sam da bi bilo dobro pokušati napraviti neku vrstu rezimea što smo u tih 30 godina napravili, što smo kao Crkva i kao društvo, kojega smo integralni dio, ostvarili, ali i što smo propustili ostvariti, odnosno o čemu smo možda zakazali i u čemu smo mogli bolje. Ova knjiga je neka vrsta rezimea o tome gdje smo u ovome trenutku kao Crkva, kao katolici, kao Hrvati, kao građani ove države, što nas u ovom trenutku muči, što možemo i na koji način riješiti. Knjiga ima jednu stanovitu viziju, a pravi je cilj knjige otvoriti u društvu raspravu o tim važnim pitanjima.”

Fra Ante Vučković dodao je da knjiga koju predstavljaju nije rezultat njegovih radova, zaokruženih promišljanja ili njegovoga života: “To je rezultat jednog razgovora u kojem sam iznutra bio pod određenim imperativom, a to je da o temama, o problemima, o onome što je Goran stavio na stol, u tom trenutku kažem što mislim da je istina, ne misleći pritom o tome što to za nekoga može značiti ili da moram neko pitanje prostudirati, nego što mi se u tom trenutku čini da jest.”

Don Mihovil je zaključio da u Crkvi možda trenutno nedostaje malo unutarcrkvene rasprave. “O mnogim temama se ne razgovara nego to dođe od negdje, netko nešto kaže ili napravi i onda se o tome šuti. Zbog toga smo odlučili napraviti ovu knjigu koja neće šutjeti. Nema nezgodnih ili zabranjenih tema. Mi promišljamo, otvoreni Duhu i poslušni riječi Božjoj, a dio smo Crkve i volimo Crkvu. Želimo dati svoj doprinos, jer volimo i društvo u kojemu živimo i u kojemu možemo i želimo biti sol i i svjetlost. To nam je izazov i poteškoća na koju ponekad nailazimo. Ova je knjiga otvorena dijalogu koji nije dijalog tek da bismo razgovarali. Mi imamo naše stavove i vrijednosti iza kojih stojimo i za koje smo spremni na ‘fight’. Ali priznajemo i poštujemo drugoga i i uvažavamo i njegov stav i njegovu situaciju tamo gdje se on trenutno nalazi.”

Knjiga će još biti predstavljena:

– u Zagrebu 2. listopada u 20:00 (dvorana pored crkve Svete Mati Slobode, Ul. don Petra Šimića 1),

– u Rijeci 3. listopada u 19:30 (crkva Marije Pomoćnice, Vukovarska ul. 62) te

– u Splitu 4. listopada u 20:00 (Franjevački klerikat – Put Iza Nove Bolnice 10c)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi