Vijesti - Proslavljen Dan Provincije franjevaca konventualaca

 

Proslavljen Dan Provincije franjevaca konventualaca

Proslavljen Dan Provincije franjevaca konventualaca Autor: ika
Objavljeno: 30. 09. 2021 - 21:38

Blagdan sv. Jeronima, Dan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca proslavljen je u četvrtak 30. rujna u Puli u Samostanu sv. Frane.

Proslava je započela molitvom Srednjeg časa u samostanskoj crkvi. Poslije molitvenog dijela uslijedio je pozdrav provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića koji se kratko osvrnuo na proteklo četvrogodište te posebno predstavio nove kandidate, sjemeništrace i postulante te čestitao ovogodišnjim jubilarcima.

Naime, franjevci konventualci se tradicionalno uz Dan provincije posebno spominju braće koja obilježavaju svoje jubileje, bilo životne, redovničke ili svećeničke. Tako su ove godine 75 godina života proslavili fra Alojzije Mikić i fra Pero Džida, 50. obljetnicu svećeničkog ređenja fra Kristofer Ćorić i fra Jeronim Vulić, 50. obljetnicu jednostavnih zavjeta proslavio je fra Nikica Batista i 25. obljetnicu svećeničkog ređenja fra Josip Blažević.

Poslije prigodnih čestitki uslijedilo je predavanje fra Ivana Bradarića pod naslovom „Biskup Jeronim Mileta“ u kojem je predstavio život i djelovanje šibenskog biskupa koji je pripadao toj redovničkoj zajednici. Potom su se sudionici proslave uputili u Svetvinčenat na grob blaženog Miroslava Bulešića. Prigodnu riječ uputio je župnik u Svetvinčentu vlč. Darko Zgrablić. Svečanu euharistiju predstavio je generalni asistent Reda franjevca konventualaca fra Igor Salmič u zajedništvu sa svom prisutnom braćom. Proslava Dana provincije bila je prigoda za kratki osvrt na proteklo četverogodište i spomen na jubilarce.

Proslavi Dana provincije prethodio je godišnji planerski susret gvardijana Hrvatske provincije franjevaca konventualaca s upravom provincije koji je održan 29. rujna 2021. godine u pulskom samostanu sv. Franje Asiškoga. Bio je ovo posljednji susret pred redoviti provincijski kapitul najavljen za veljaču 2022. godine. Sastanku je predsjedao , provincijalni ministar fra Josip Blažević, a uz gvardijane bio je nazočan i generalni asistent Reda fra Igor Salmič, slovenski franjevac konventualac, koji je prošli tjedan započeo i redovitu predkapitulsku kanonsku vizitaciju provincije.

Susret je započeo ručkom, a radni dio molitvom Srednjeg časa u 15 sati. U uvodnom predavanju formativnog karaktera provincijal je govorio o važnosti emocionalne sfere u razvoju cjelovitosti osobe u kontekstu duhovnog života koji u protivnom ne može biti cjelovit ni uravnotežen. U nastavku su gvardijani pojedinih samostana iznijeli situaciju u pojedinim bratstvima, kako su se snašli u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom i potresima, te aktualnim pitanjima kojima će se baviti redoviti provincijski kapitul. Nakon večernje euharistije u 19 sati u atriju samostana uslijedilo je predstavljanje opsežne knjige (više od 500 stranica) fra Ljudevita Maračića „Konventualni franjevci u Hrvata. Arhivski prinosi i pabirci“, u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca (Zagreb, 2021.).

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi