Vijesti - U bistričkom Karmelu proslavljen blagdan zaštitnice misija

 

U bistričkom Karmelu proslavljen blagdan zaštitnice misija

U bistričkom Karmelu proslavljen blagdan zaštitnice misija Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2021 - 21:40

U Karmelu u Mariji Bistrici u petak 1. listopada proslavljen je blagdan sv. Male Terezije, svetice Malog puta, crkvene naučiteljice i zaštitnice misija.

U samostanskoj crkvi svečanu misu predvodio je don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Koncelebrirao je fra Drago Brezovec, OFMcap.

U uvodu euharistijskog slavlja don Tihomir je pojasnio kako je „cilj svakog čovjeka pronaći svoje mjesto, i u nebu i na zemlji. Mala Terezija je to uspjela. U nebu je našla mjesto u Očevom krilu, a ovdje na zemlji je našla svoje mjesto u svijetu i u Crkvi. To je velika mudrost, čovjekova životna mudrost. Naći svoje mjesto. Znamo kako često lutamo baš na tom putu i kako se lako ne ostvariti čak i nama kršćanima. A njezin život, cilj do kojega je ona došla je ta riječ, tako jednostavna: Ja želim biti ljubav. Ljubav je ono što Bog prihvaća, što grli, što On jest. Ljubav je ono za čime mi ljudi čeznemo, pa i ovdje jutros imamo priliku i jedno i drugo: baciti se Ocu u krilo i baciti se Crkvi u krilo, voljeti Crkvu, zagrliti Crkvu, odlučiti biti ljubav u Crkvi u kojoj živimo i čiji članovi jesmo“.

U propovijedi se osvrnuo na pročitani ulomak iz Matejeva evanđelja, prema mnogima središnji. Središnji je upravo po tome što u Njemu Isus govori tko je Otac, tko su njih dvojica, kakav je njihov odnos u Presvetom Trojstvu. To je ujedno i vrhunac Božje objave. „Kroz ovu objavu Bog se dao čovjeku, on se dariva jadnom i malom čovjeku. I ne samo da se dao, nego ta objava ima jedan smisao, da taj mali čovjek bude dio te ljepote, tih odnosa koji vladaju između Oca, Sina i Duha Svetoga“, pojasnio je don Tihomir. „Tu negdje prepoznajemo svoje mjesto. Očito je Bog to želio, da mi postanemo dio Presvetog Trojstva. Ljubavi, savršenstva i sklada koji vlada među osobama Presvetog Trojstva“. Na tom tragu nadovezao se i na sveticu Malu Tereziju, koja je usprkos tome što je bila tako mlada već pronašla svoje mjesto u Crkvi. Potaknuo je vjernike da, uzevši Malu Tereziju kao poticaj, preko malog puta pripravljaju sebi i drugima put u nebo. „O nebu ne znamo puno, znamo samo jednu stvar: da se bacamo u Očevo krilo, Očev zagrljaj. Ovo je naš hod, put prema konačnom zagrljaju“. „Ohrabrimo se biti tragači kao i Mala Terezija i svi sveci. Nemojmo se prepasti onih trenutaka koje je i ona živjela, kada ne znamo baš pravi put, je li to pravi put i što nam je činiti“. Završio je preporučivši okupljene njenom zagovoru, jer ona je uspjela naći pravi put i doći na svoj cilj.

Na završetku euharistijskog slavlja bio je tradicionalni blagoslov ruža u čast svetice. Blagoslovljene ruže vjernici su mogli ponijeti sa sobom, što su rado i učinili.

Don Tihomir je ostao u susretu sa sestrama u govornici samostana. Osobito je bilo dragocjeno na blagdan sv. Male Terezije slušati o salezijanskim misijama, koje su i danas u cvatu širom svijeta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi