Vijesti - Otvorena izložba „Tragovi u kamenu” s. Zdravke Spomenke Milić

 

Otvorena izložba „Tragovi u kamenu” s. Zdravke Spomenke Milić

Otvorena izložba „Tragovi u kamenu” s. Zdravke Spomenke Milić Autor: ika
Objavljeno: 06. 04. 2018 - 18:36

Izložba „Tragovi u kamenu" s. Zdravke Spomenke Milić otvorena je u petak 6. travnja u prostorijama Alliance Francaise u Splitu. Poslije uvodnih riječi Gerarda Denegria, predsjednika Hrvatsko-francuske udruge -Alliance française, kojima je otvorio izložbu publici se obratila akademska slikarica Ana Marija Botteri koja je izložbene radove s. Zdravke nazvala „zavjetnim svicima".

„Pred nama su neobični svici za čije tkanje nije korišten tkalački stan, već maca i ditlo. Kameni svici građeni vještom rukom utiskuju poruke drevnih zavjeta. Satkani od krhotina preostalih graditelju stećaka što moćno stoje razasuti autoričinim rodnim krajem, strukturom prate graditeljska znanja suhozid i bunja, starohrvatskih crkvica i kapela. Odbačene škure i ploče s krova kućice u kojoj više nitko ne živi postaju zavjetne ploče za neka milosnija vremena", rekla je Botteri. Dodala je kako je u izložbenim radovima prepoznatljiva vjera autorice koja je u svoje radove uzela korale srednjovjekovne i prenijela ih u kamen da bi na neki način ostali ovjekovječeni u kamenu. "Ovo je jedinstveno da su srednjovjekovni korali kao istkani u kamenu jer, gledajući ih, stječe se dojam da se radi o predmetu koji je satkan na tkalačkom stanu u raznim širinama boda, nijansama, isprepletanjima koji podsjećaju na pergamenu, a od kamena su i ta kombinacija je u istinu jedinstvena", istaknula je Botteri. 

Riječi zahvale uputila je autorica mozaika s. Zdravka, a program je pjesmom uzveličao zbor Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, Provincije Navještenja Gospodinova - Split, reda kojemu umjetnica pripada. Umjetnica je članica HULU-a Split od 2001. Živi i radi u Splitu. 

Izložba je otvorena do 26. travnja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi