Vijesti - Otvoren Centar za integraciju izbjeglica „Sol”

 

Otvoren Centar za integraciju izbjeglica „Sol”

Otvoren Centar za integraciju izbjeglica „Sol” Autor: ika
Objavljeno: 05. 04. 2018 - 18:46

Isusovačka služba za izbjeglice kao nevladina humanitarna organizacija svečano je 5. travnja pokrenula Centar za integraciju izbjeglicu „Sol" u Maksimirskoj 286. u Zagrebu s ciljem pružanja potpore obiteljima koje su u RH dobile status izbjeglica u njihovom integracijskom procesu. Centar je otvoren i poziva sve građane RH koji žele upoznati druge kulture, volontirati i iskazati dobrodošlicu svojim novim sugrađanima.

U svrhu prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za funkcioniranje Centra za integraciju izbjeglica Isusovačka služba za izbjeglice pokreće i crowdfunding kampanju pod nazivom „Jučer stranci, danas susjedi" o čemu se može pročitati na stranici https://www.indiegogo.com/projects/jucer-stranci-danas-susjedi-community-kids. 

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice o. Tvrtko Barun kratko je predstavio aktivnosti koje će se provoditi u Centru, naglasivši pritom kako je učenje hrvatskog jezika prvi korak i ključ uspješne integracije. „U našem Centru već intenzivno provodimo edukaciju hrvatskog jezika koju vodi profesorica hrvatskog jezika. Izbjeglice su prepoznale kvalitetu edukacije te redovito dolaze. Također, u Centar smo doveli nekoliko poslodavaca koji su otvoreni i žele zaposliti osobe koje u RH imaju status izbjeglice. Dakle, naš Centar 'Sol' nudi organiziranu podršku izbjeglicama kako bismo ih pripremili na izazove koji ih očekuju te ih osnažili da se aktivno uključe u zajednicu", rekao je Barun. Na otvaranju Centra „Sol" nazočila je izaslanica predsjednice RH i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik MUP-a Žarko Katić, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ravnatelj Ureda za ljudska prava i mnogi drugi. 


JRS - Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica. U RH aktivno djeluje od 1993. godine. Svakodnevnom prisutnošću u prihvatilištima za tražitelje azila, njihov interkulturalni tim pruža psihosocijalnu potporu, pravno savjetovanje, edukaciju hrvatskoj jezika i posebno osmišljene radionice za osnaživanje žena. Također, usredotočeni su na pružanje potpore osobama s međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj u njihovu procesu integracije kroz asistenciju u obilasku birokratskih institucija, tjednim posjetima njihovih domovima, pomaganjem u pronalasku poslova i organizacijom različitih integracijskih susreta s lokalnim stanovništvom. Aktivno zagovaraju prava izbjeglica te provode projekate i javne kampanje kako bi se podigla svijest o problemima i položaju izbjeglica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi