Vijesti - Održan susret Radnog vijeća Udruge RENATE u Albaniji

 

Održan susret Radnog vijeća Udruge RENATE u Albaniji

Održan susret Radnog vijeća Udruge RENATE u Albaniji Autor: s. Viktorija Šimić
Objavljeno: 16. 03. 2015 - 22:44

"Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, i ja sam među njima"

Ohrabrujuće riječi iz Matejevog evanđelja 18,21: "Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, i ja sam među njima" obilježile su godišnji susret Radnog vijeća Udruge RENATE u Albaniji. Budući da se Radno Vijeće službeno susreće jednom godišnje, sastanak ima veliko značenje, ne samo kao vrijeme kad se članovi Vijeća susreću, izmjenjuju znanje i najbolja iskustva u borbi protiv trgovine ljudima, nego i kad prosuđuju i promišljaju o svemu što je ostvareno u protekloj godini, kao i kad planiraju o svemu što se još treba učiniti kako bi se ispunilo poslanje, vizija i ciljevi koje Udruga RENATE ima.

Moderatorica susreta sr. Patricia Mulhall, CSB, izvrsno je vodila i usmjeravala rad 28 sudionica iz 19 europskih zemalja, kako bi to doista bio plodan tjedan za sve prisutne.

Rad kroz tjedan dana uključivao je promišljanje o sljedećem:

 • Godišnji Izvještaj RENATE za 2014.
 • Pregled računa za RENATE, za razdoblje od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014.
 • Procesi razlučivanja, s pogledom na prioritete za buduće djelovanje.
 • Izgrađivanje sastava Udruge, s posebnom namjerom uključivanja članstva iz istočne Europe.
 • Kako najbolje razviti postojeće resurse, npr. daljnji razvoj vlastite Internetske stranice.
 • Komunikacije, s pozivom svim članovima da se uključe i šalju informacije o djelovanju i inicijativama koje poduzimaju u vlastitoj zemlji.
 • Zajednička kampanja Udruge RENATE: Vijeće je navelo značajne datume u kalendaru za RENATE koje bi trebalo obilježiti kao što je Međunarodni dan molitve i osvješćivanja problema trgovine ljudima, 8. veljače - dan sv. Bakite, kao i 18. listopada – europski dan borbe protiv trgovine ljudima.
 • Izrada Karte: istražiti, ažurirati i napisati izvještaj o tome što pojedina zemlja čini u borbi protiv trgovine ljudima.
 • Podrška i pomoć od Udruge RENATE za npr. lokalne projekte, ili za učenje engleskog jezika.
 • Katholikentag 2016- Leipzig, Njemačka, gdje će RENATE predstaviti svoj rad kao i osvješćivati javnost.
 • Seminari koji se planiraju: Španjolska od 31. svibnja do 5. lipnja 2015. i Irska od 25. do 31. listopada 2015.

Predstavnicima pojedenih zemalja pružen je pogled na situaciju u Albaniji kroz pojedinačno predavanje koje su održali: biskup George Frendo OP; p. Giovanni Peragine; gđa. Edlira Gjoni; gđa. Elona Gjebrea i gđa. Marjana Meshi. Svatko od njih progovorio je o određenom području:

 • Biskup o bogatstvu religija i vjerskih tradicija u Albaniji.
 • p. Peragine o redovništvu u Albaniji.
 • Gđa. Gjoni o kulturalnoj stvarnosti Albanije.
 • Gđa. Gjebrea o situaciji s obzirom na trgovinu ljudima u Albaniji kao i o djelovanju vlade na suzbijanju trgovine ljudima.
 • Gđa. Meshi, kao ravnateljica centra Different & Equal (Drugačije i isto) progovorila je o radu sa žrtvama trgovine ljudima, što uključuje cijeli proces: identificiranje žrtve, pružanje pomoći, preventivno djelovanje, rad u sigurnim kućama i sl.

Na ovogodišnjem radnom susretu Vijeća bili su prisutni i novi članovi iz Belgije, Bugarske, Mađarske, Litve i Malte.

Svaki je dan započinjao sv. Misom (na engleskom jeziku) a završavao teološkim promišljanjem, na temelju teme dana.

Vrlo važna točka svakako je bio izlet u konkretnu stvarnost Albanije kako bi se doživjelo iz prve ruke svjedočanstvo poslanja i djelovanja protiv trgovine ljudima preko

Centra Mary Ward Loreto i Projekta za Rome; zatim preko projekta Different and Equal, kao i posjet članicama lokalne grupe žena u Skadru i Ri projektu.

Kroz ove projekte, veličina izazova pokušati suzbiti trgovinu ljudima svedena je na realne mogućnosti gdje je zaživjela fraza: "Ne više robovi, nego braća i sestre."

U vjeri da će Bog pitati svakoga od nas: "Što si učinio za svoga brata/sestru?" (Post 4, 9-10), rad kroz tjedan koji je uključivao službene susrete, molitvu, liturgiju, različite izmjene i tiho promišljanje, učinilo je da se svaka od sudionica vrati u svoju zemlju s još većom spremnošću zauzimati se u skladu sa socijalnim naukom Crkve prema kojem se djelovanje protiv trgovine ljudima smatra Božjim poslanjem.

Ogroman posao odradila je s. Imelda Poole, Predsjednica Udruge RENATE i njezin tim u Mary Ward Loretu, Albanija. Ništa im nije bilo preteško. Članovi tima koji su organizirali susret bili su istinski predstavnici Albanije, jer su savjesno, predano i zauzeto radili kako bi zaista uspio susret Radnog Vijeća Udruge RENATE u njihovoj zemlji.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Susret ravnatelja...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi