Vijesti - Susret ravnatelja odgojno-pastoralnih zajednica u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji

 

Susret ravnatelja odgojno-pastoralnih zajednica u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji

Susret ravnatelja odgojno-pastoralnih zajednica u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji Objavljeno: 16. 03. 2015 - 22:23

U maloj dvorani provincijalne kuće na Knežiji (Zagreb) održan je, 16. ožujka, cjelodnevni susret ravnatelja odgojno-pastoralnih zajednica u provinciji. Sudjelovali su: Pejo Orkić, provincijal, Milan Ivančević (Podsused), Ante Vasilj (Jarun), Anto Stojić (Knežija- provincijalna zajednica), Ivan Stojanović (Knežija - župna zajednica) Drago Detić (Rijeka), Tunjo Blažević (Zadar), Mihovil Kurkut (Split), Josip Krpić (Žepče) i Žarko Akrap (Badljevina).

Sastanak je, u koordinaciji Milana Ivančevića, započeo molitvom Srednjeg časa i pozdravom provincijala don Peje Orkića koji je izložio temu, dnevni red te podsjetio na pitanja za raspravu u drugom dijelu susreta.

Sudionici su najprije podnijeli izviješća s kratkom analizom stanja u mjesnim zajednicama ističući sve veću potrebu animacije, zalaganje za uspješnije vođenje braće, ali i poteškoće s kojima se susreću kao i perspektive za ovu nezaobilaznu ulogu promicanja bratskog zajedništva, pastoralnih aktivnosti i odgoja mladih. Ravnatelji su iznosili mnoga pozitivna događanja, pomake u duhovnom, molitvenom životu zajednica, ali i poteškoće na koje nailaze u sve složenijim uvjetima u kojima se odvija odgojno-pastoralni rad u župama, oratorijima, školama i drugim ustanovama koje promiču salezijansku karizmu. Jedna od poteškoća je svakako starosna dob braće. Aktivnosti se povećavaju, mlada braća pristižu sporo, no ohrabruje nada da će ih uskoro biti više i da će se zajednice obogatiti novim svježim snagama. Ekonomsko poslovanje u gotovo svim našim zajednicama slojevit je problem jer postaje zahtjevno, a braća koja vrše tu službu najčešće nisu dovoljno pripremljena i teško se snalaze. Transparentnost, umijeće modernog poslovanja, odgovorno služenje novcem, autima i sredstvima komuniciranja te, pripremanje projekata koji će namaći financijska sredstva bile su nezaobilazne teme na području upravljanja materijalnim dobrima. Istaknut je, zatim, zahtjevan rad u školama: Rijeka proširuje kapacitete za novo odjeljenje za sportaše, dok Žepče nastoji privesti kraju cjelovit projekt dogradnjom đačkog doma. Osjetno je poraslo zanimanje za rad s mladima u oratorijima koji razvijaju aktivnosti s djecom i mladima. Tu je i sve učinkovitija organizacija volonterskih skupina kao i izuzetno uspješan rad s animatorima na provincijalnoj pa i na mjesnim razinama. Tema bratsko zajedništvo i međuljudski odnosi zauzela je važno mjesto na ovom susretu. Ravnatelji bilježe pomake na bolje i važnost svjedočenja kršćanskih i salezijanskih odgojnih vrijednosti pojedinaca i zajednica laicima, osobito mladima, našim naslovnicima. Tomu uvelike pridonose intenzivnije duhovne obnove po regijama i sve veći odaziv braće na zajedničke susrete koji se organiziraju na provincijalnoj razini, osobito pojačana pozornost provođenju zaključaka prošle godine održanog 27. općeg sabora.

Provincijal je na kraju susreta iznio važnije aktualnosti i događanja u provinciji. Bilo je riječi o većoj brizi za stariju i bolesnu braću, osmišljavanju nekih naših prisutnosti (Krapinske Toplice, Omladinski dom u Splitu, Duhovni centar na Jarunu, kuća na Srebrnjaku te o mjesečnim duhovnim obnovama.

Susret ravnatelja dio je sustavnog permanentnog odgoja braće Hrvatske salezijanske provincije, osobito voditelja mjesnih zajednica od kojih se očekuje potpuno predanje Družbi u službi toliko važnoj, za cijelu provinciju i za svakog njezina člana. Ovaj put je u cijelosti opravdao svoju zadaću.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi