Vijesti - Doček relikvija sv. Terezije Avilske u požeškoj katedrali

 

Doček relikvija sv. Terezije Avilske u požeškoj katedrali

Doček relikvija sv. Terezije Avilske u požeškoj katedrali Objavljeno: 17. 03. 2015 - 02:31

Relikvije svete Terezije Avilske, njezinog štapa i neraspadnutog desnog stopala iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu, u sklopu svjetskog hodočašća pod nazivom "Put svjetla" o 500. obljetnici njezina rođenja, stigle su 17. ožujka navečer u požešku katedralu koja je posvećena toj najpoznatijoj španjolskoj svetici.

Relikvije su u svečanoj procesiji unesene u katedralu uz pjevanje gesla Godine sv. Terezije "Samo je Bog dostatan". Pored župnika Ivice Žuljevića i kapelana Marija Večerića dopratili su ih i članovi Dječjeg zbora Katoličke osnovne škole u Požegi.

Nakon pozdrava župnika Žuljevića slijedio je program u kojem je pored katedralnog zbora pod vodstvom mo Alena Kopunovića Legetina sudjelovao i Dječji zbor Katoličke osnovne škole pod vodstvom prof. Ljube Šolić, zatim učenici te škole, kolegijaši te članovi hodočasničkog tima „Puta svjetla". Karmelićan Dražen Marija Vargašević ukratko je predstavio značenje i cilj hodočašća „Put svjetla". Podsjetio je da se u Požegi dogodio poseban i jedinstven milosni događaj. Naime, požeška crkva Sv. Terezije Avilske nakon uzdignuća na čast katedrale i njezinog preuređenja dobila je moći ove obnoviteljice karmelskog reda tako da je taj susret s njezinim zemnim ostacima bio za njezine štovatelje neprocjenjivo duhovno blago. Nakon što je objasnio značenje relikvija svetaca Vargašević je o cilju puta rekao: "Ovaj put je znak nade u duhovni rast i u preobrazbu naše duše i cijelog bića slici Kristovoj. To je ono što karizma svete Terezije već 500 godina pronosi svijetom. To je poseban dar Duha Svetoga našoj Crkvi po ovoj službenici koja je bila itekako borbena u svojoj nakani da otvori svoje srce Kristovoj ljubavi".

Koordinatorica Puta svjetla Amaya Alvarez Benfele koja je s relikvijom svete Terezije prošla 30 zemalja svijeta posvjedočila je kako ju je ovo hodočašće na poseban način duhovno obogatilo.

Profesor na Katoličkoj gimnaziji u Požegi Ivica Bedeničić ukratko je predstavio život prve crkvene naučiteljice, a zatim je kolegijaš David Dubočanac predstavio njezinu duhovnu baštinu, podsjetivši da je prije 252 godine postala zaštitnicom požeške crkve, sada katedrale. „Ti nam u suvremenim globalizacijskim lutanjima, blijedim evanđeoskim opredjeljenjima, ideološkom gubitku ljudskog dostojanstva u ovoj našoj katedrali trajno svjedočiš 'Samo je Bog dostatan'", poručio je.

Nakon litanija sv. Tereziji Avilskoj i molitve koja se svaki dan moli u Godini koja je posvećena njoj započeo je program cjelonoćnog klanjanja u kojem su se svaki sat izmjenjivale određene skupine vjernika. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi