Vijesti - Redovništvo je izazov za svijet

 

Redovništvo je izazov za svijet

Redovništvo je izazov za svijet Objavljeno: 17. 03. 2015 - 21:41

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je u utorak, 17. ožujka 2015. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu tradicionalni korizmeni susret s redovnicama grada Zagreba.

Susret je započeo molitvom Večernje, nakon koje je časna majka Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka i dopredsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Miroslava Bradica uputila prigodnu riječ u ime redovnica.

Zahvaljujući za ovaj susret, podsjetila je na subotnji Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava, s kojeg još uvijek u ušima odzvanjaju Kardinalove snažne i poticajne riječi. „Vaši su nam savjeti i ohrabrenja putokaz kako još revnije i predanije živjeti svoju karizmu u ovom zahtjevnom vremenu“, rekla je s. Bradica.

U svojem je govoru kardinal Bozanić kazao kako su redovnice poseban dar i znak u našoj Crkvi i narodu. Osvrnuo se na brojčano stanje redovništva u domovini, istaknuvši da Crkva u Hrvatskoj broji 833 redovnika i 3069 redovnica. Kada je riječ o Zagrebačkoj nadbiskupiji, nastavio je Kardinal, ona broji 294 redovnika, te 1030 redovnica, dok od 205 župa Nadbiskupije, njih 31 vode redovnici. „Kada drugim kardinalima i biskupima kažem neke od ovih podataka, oni odvrate da smo zaista bogata Crkva“, rekao je, te dodao da zbog toga moramo biti Bogu zahvalni, to vrednovati i poštivati.

Redovništvo je izazov za svijet i nije uvijek lako živjeti posvećeni život, smatra Kardinal, jer vrijeme u kojem živimo propagira potpunu suprotnost od onoga što govore evanđeoski savjeti. „Evanđeoski savjeti govore o čistoći, a propagira se panseksualizam. Evanđeoski savjeti govore o siromaštvu, a propagira se konzumizam. Evanđeoski savjeti govore o poslušnosti, a propagira se autonomija koja se predstavlja kao idol života.“

Kazao je da vjernici od njih očekuju svjedočenje zajedništva i svjedočenje o daru vječnog života. Upravo su redovnice, napomenuo je Kardinal, pozvane biti one koje zrače zajedništvom.

Na kraju svojeg obraćanja, Kardinal je govorio o dvjema sinodama posvećenim istoj temi – temi obitelji. Osvrnuo se na najavljenu izvanrednu Svetu godinu koja će započeti 8. prosinca ove godine, ali i istaknuo važnost molitvene inicijative „Molitveni hod sa Stepincem“ u Zagrebačkoj nadbiskupiji. „Hod blaženog Alojzija će nam još više približiti onaj dan koji svi iščekujemo – proglašenje svetim blaženog Stepinca“, zaključio je kardinal Bozanić.

(Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi