Vijesti - Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Misno slavlje u povodu otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića Objavljeno: 28. 02. 2015 - 08:33

Svečano euharistijsko slavlje u povodu službenog otvaranja postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića na njegov stoti rođendan u bazilici Srca Isusova u Zagrebu u subotu, 28. veljače predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, postulator svih isusovačkih kandidata za proglašenje blaženima i svetima iz Rima o. Anton Witwer, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ante Tustonjić, kao i provincijali drugih redovničkih zajednica, više svećenika, među kojima i vicepostulator u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića o. Antun Volenik. Misi je nazočila i rodbina o. Gabrića.

U pozdravnom govoru, superior o. Mirko Nikolić podsjetio je na povezanost bl. Majke Terezije i sluge Božjega p. Ante Gabrića, te sve potaknuo na zahvalu Bogu za njegov plodan misionarski život.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, kardinal Bozanić je podsjetio kako sluga Božji govori o stalnom pogledu na Isusa u svim kušnjama života, „slijediti Isusa, zbog Isusa s Isusom". On je iza sebe ostavio veliko svjedočenje i života i djela. Zato danas, dok slavimo ovu euharistiju zahvalimo Bogu za dar svjedočenja p. Gabrića i molimo da njegov uzor, njegovo predanje i hod za Isusom u svim kušnjama života, rekao je kardinal.

U prigodnoj homiliji o. Antun Volenik je podsjetio na svetački lik o. Gabrića. Istaknuo je, kako je on ozbiljno shvaćao svoje redovničke zavjete, osobito siromaštvo, dok je sam misijski zavjet učinio još puno prije. Tako je propovjednik podsjetio na zgodu u travničkom sjemeništu pri odlasku u Indiju p. Vizjaka, kada je mali Ante obećao da će i on njegovim putem.

Danas kada zahvaljujemo Bogu da ga je dao prvo njegovoj obitelji, rodu Gabrića, potom isusovačkom redu i njegovim dvjema domovinama Hrvatskoj i Indiji, može nam se činiti da mu je sve bilo „med i mlijeko". No, puno puta i on je s psalmistom morao ponavljati „ja vjerujem i kada kažem nesretan sam veoma", ali ne bi bio on on, kada ne bi iz takve situacije okrenuo na dobro, na sreću i zahvaljivanje. Poseban je osjećaj imao prema malenima jer je i sam sačuvao dušu djeteta, upravo onakvu dušu bez koje nema ulaska u kraljevstvo Božje. Tisuće i tisuće naše hrvatske djece preko MAK-a pomoglo je djecu u njegovim misijskim postajama. A o. Ante ni njih nije ostavio anonimnim, dapače dovoljno se sjetiti dogodovština njegovog malog ministranta koje su se mogle pratiti iz broja u broj, za što je osobito zaslužan Gabrićev svojevrsni životopisac i suradnik vlč. Luka Depola, podsjetio je propovjednik.

Referirajući se na psalam 116, p. Volenik je naglasio kako tu nalazimo opis istine koja se obistinila i u životu o. Gabrića. „Dragocjena je u očima Gospodinovim smrt pobožnika njegovih". U tom je kontekstu podsjetio na duhovni testament koji je 28. listopada 1976. na kraju oproštajne propovijedi u bazilici Srca Isusova izrekao o. Ante „I kad čujete da je o. Ante tamo pao, zadnji dah dao Isusu i dušama recite molitvu 'Isuse milostiv budi njegovoj duši'".

Riječi s njegove oproštajne propovijedi pokazuju koliko je ponizno mišljenje imao o sebi. No, oni koji su ga poznavali i pratili bili su odmah nakon njegove smrti sigurni u njegovu nebesku proslavu.

Bl. Majka Terezija rekla je nakon njegove smrti: „sva misao i sve želje srca bile su mu samo za Isusa. On je sigurno u nebu". Danas također Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić svjedočio je „da je o. Gabrić bio na čast Crkvi u Hrvata. Neka ga Božja providnost okruni i čašću oltara".

Svi znamo i u smrti je povezao svoje dvije domovine, kao što je to činio za života. U njegov grob u misiji Maria Polli koje je danas mjesto hodočašća i uslišanja, stavljena je gruda hrvatske zemlje i bočice vode iz Jadranskoga mora, dodao je o. Volenik, te homiliju zaključio molitvom koju je napisao o. Ante: „Isus ima za tebe svjetlo za svaku sjenu, plan za svako sutra, ključ za svaki problem, melem za svaku bolest".

Vjerujem da sve ove riječi mogu svima nama upravo kako je u svojoj korizmenoj poslanici poručio papa Franjo „učvrstiti srca na sliku Srca Isusova". Ova stogodišnjica sigurno bi bila prazna da svi mi ne učvrstimo svoja srca u ovom svetištu Srca Isusova upravo po zagovoru Sluge Božjega o. Ante Gabrića, i učvršćena srca krenemo biti svjedoci Krista kojega je on tako žarko ljubio i za njega izgorio u dalekoj Indiji, rekao je o. Volenik.

Nakon popričesne molitve o. Volenik pročitao je „Proglas kauze beatifikacije o. Ante Gabrića, misionara u Indiji, člana Družbe Isusove" koji je potpisao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Završetak čitanja proglasa vjernici su pozdravili gromoglasnim pljeskom.

Prije blagoslova kardinal Bozanić je istaknuo kako je kao mladi svećenik susreo o. Antun Gabrića 1976. u Malom Lošinju. Duboko su mi se utisnuli u sjećanje oni prizori kada se narod oko njega okupljao. Svi su mu se htjeli približiti, dotaknuti ga. To govori kako su sveci nama potrebni. Onaj tko je blizu Bogu, bliz je i čovjeku. Nama vjernicima su potrebni ti ljudi Božje blizine. Stoga vas pozivam da se molite, da tražite u molitvi zagovor o. Gabrića, on će vam sigurno pomoći, rekao je na kraju mise kardinal Bozanić.

Po završetku mise prikazan je dokumentarni film „Tamo gdje palme cvatu" novinarke Ljiljane Bunjevac – Filipović u produkciji HRT, te predstavljena knjige Ivana Jurića „Pisma o. Ante Gabrića rodbini u Metkoviću". (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi