Vijesti - Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića Objavljeno: 28. 02. 2015 - 09:31

„Sve vas radosno pozdravljam na ovom svečanom crkvenom činu", kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvarajući u subotu 28. veljače u Zagrebu biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića, SJ, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U prigodnom je govoru kardinal podsjetio na riječi bl. Majke Terezije, koje je 1978. godine izrekla u Metkoviću, rodnome gradu o. Gabrića. Tada je kazala kako su ljudi u Bengaliji u o. Gabriću dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i sestre – citirao je bl. Majku Tereziju kardinal Bozanić. Grob p. Ante Gabrića uz župnu crkvu u Maria Polliju, nastavio je, postao je mjesto molitve i hodočašća. „Postoje i pisana svjedočanstva o njegovu svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju, kako za njegova života, tako i poslije smrti", zaključio je kardinal Bozanić, dodavši da je glas o svetosti o. Gabrića raširen u objema njegovim domovinama – Hrvatskoj i Indiji.

Nakon kardinalove prigodne riječi, vicepostulator u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića p. Antun Volenik, nakon što je svoj dekret i potvrdu imenovanja vicepostulatorom predao kardinalu na provjeru, predstavio je životopis o. Ante Gabrića. Kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković pročitao je kardinalovu Odluku o otvaranju procesa i Odluku o uspostavi suda i imenovanju članova, koji su položili prisegu o načinu vršenja povjerene im službe.

Nadbiskupskim delegatom imenovan je pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, koji je je na kraju sjednice kazao da je ovo povijesni dan za Crkvu u Hrvata i Družbu Isusovu kojoj je pripadao o. Ante Gabrić. „Odsada se u javnosti o. Ante Gabrića može nazivati sluga Božji", istaknuo je biskup Pozaić, te zaključio kako ovim činom otvaramo novo široko područje djelovanja u kojem svatko od nas može učiniti sve i ono malo više da čast koju o. Gabrić uživa u vjerničkom narodu bude potvrđena u Crkvi i čašću oltara.

Promicateljem pravde u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića imenovan je preč. dr. Josip Šalković, a Bilježnikom vlč. mr. Mladen Škvorc. Na sjednici su bili prisutni i generalni postulator Družbe Isusove u Rimu p. Anton Witwer, te splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, mjesni ordinarij crkvene pokrajine odakle je o. Gabrić

Sljedeća sjednica predviđena je 4. svibnja 2015. na kojoj će se ispitati svjedoci u postupku kauze.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi